UNESCO Werelderfgoed in Groot-Brittannië

Werelderfgoed Tower of London in Engeland Werelderfgoed Jurassic Coast in Engeland Stonehenge in Wiltshire, Zuid Engeland Werelderfgoedstad Bath in Engeland Werelderfgoed Lake District in Engeland Hadrian's Wall in Northumberland, Noord Engeland Werelderfgoed New Lanark in Schotland Werelderfgoedstad Edinburgh in Schotland

De 26 werelderfgoedlocaties

Hieronder vindt u het werelderfgoed dat in Groot-Brittannië te zien is. Daar zitten specifieke locaties tussen zoals gebouwen en tuinen, stadsdelen met meerdere historische bouwwerken en hele gebieden die de werelderfgoedstatus hebben zoals de Jurassic Coast in Zuidwest Engeland en het Lake District in het noordwesten. Daarnaast zijn er ook gebieden die niet als geheel zijn toegevoegd aan de lijst maar waar wel meerdere sites te zien zijn. Denk aan de beroemde steencirkels van Wiltshire die niet direct bij elkaar in de buurt staan. Hieronder ziet u eerst de locaties in Engeland, daarna in Wales en daarna in Schotland. Ze zijn vervolgens gerangschikt van zuid naar noord. Het Romeinse werelderfgoed staat zowel in Noord Engeland, namelijk de bekende Muur van Hadrianus waar veel van over is en ook de Muur van Antoninus in Schotland waar weer weinig van te zien is. Tot voor kort behoorde het historische havengebied van de stad Liverpool ook tot het werelderfgoed maar die status is het kwijt door geplande nieuwbouw in dat havengebied. Er is kort daarna echter een nieuwe locatie, of betere locaties aan toegevoegd, namelijk het Slate Landscape of North West Wales, waardoor er nu in Snowdonia nog meer werelderfgoed te zien is dan er al was.


Engeland

Canterbury Cathedral

De kathedraal van Canterbury is van middeleeuwse oorsprong en niet alleen prachtig qua architectuur maar ook van belang voor het christendom omdat het lang een bedevaartsoord is geweest. Dat heeft alles te maken met de moord op aartsbisschop Thomas Becket in 1170, ter dood gebracht door volgelingen van Koning Henry de 2e. Canterbury Cathedral is ook de moederkerk van de Anglicaanse gemeenschap. Ook de St Augustine's Abbey de St Martin's Church.

Meer info: Canterbury Cathedral | Canterbury


Maritime Greenwich

Greenwich is een stadsdeel in de oostelijke helft van Londen en heeft een groot maritiem verleden. Daarnaast staan hier enkele van 's lands mooiste gebouwen en is dit ook een plek met wetenschappelijke importantie, bijvoorbeeld wat betreft de tijdsmeting. Bij het Koninklijk Observatorium vindt u de beroemde meridiaan van Greenwich die de basis vormt van de wereldwijde tijdsmeting. Dit alles zorgt er voor dat dit stukje Londen aan het werelderfgoed is toegevoegd. Vlakbij elkaar kunt u verschillende mooie locaties bezoeken waaronder het National Maritime Museum, de Royal Observatory, het Old Royal Naval College en meer... Aan het water kunt u ook een schip betreden en bekijken, namelijk de Cutty Sark.

Meer info: Maritime Greenwich | Greenwich


Tower of London

De Tower of London is een kasteel bij de rivier de Theems in Londen. Het is al in de 11e eeuw gebouwd door de Noormannen op bevel van de beroemde Willem de Veroveraar. Het gebouw heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Zo heeft het onder andere dienst gedaan als fort, paleis en gevangenis. Het kasteel staat in de buurt van de eveneens bekende Tower Bridge en de wolkenkrabbers van de 'City', het financiële centrum van het land.

Meer info: Tower of London | City of London


City of Westminster

Westminster is een historisch stadsdeel in Londen, het zal door menigeen worden gezien als hét centrum van de stad. Veel beroemde gebouwen staan hier en in de buurt. Twee daarvan behoren tot het werelderfgoed. De eerste is Westminster Abbey, een abdij, tevens van oudsher kroningsplaats van Engeland en later het Verenigd Koninkrijk. Vlakbij aan de rivier de Theems staat het Westminster Palace, al tijden in gebruik als het parlement van het land.

Meer info: Westminster Abbey | Westminster Palace | Centrum van Londen - Westminster


Royal Botanic Gardens, Kew

De Kew Gardens in het westelijke deel van Londen is de locatie van de koninklijke botanische tuinen. Het is een grote oppervlakte met daarin tuinen, verschillende bomen, kassen waar planten uit andere klimaten te zien zijn en ook het rode Kew Palace. Het complex bevindt zich bij de Theems, vlakbij Richmond. U kunt hier ook komen met de underground en als u ook wat langer wenst te lopen ook met de 'gewone' trein.

Meer info: Kew Gardens | Richmond & Kew


Stonehenge en Avebury

Het graafschap Wiltshire in de zuidelijke helft van Engeland staat bekend om haar prehistorische locaties. Deze behoren tot het werelderfgoed waarvan Stonehenge bij Amesbury het meest bekend is. Deze hoge en beroemde steencirkel is gesitueerd op het relatief vlakke plateau genaamd Salisbury Plain. In het noorden van het graafschap staat Avebury Henge, de qua omtrek grootste steencirkel ter wereld. Daar in de buurt vindt u tevens locaties als Silbury Hill, West Kennet Long Barrow en The Sanctuary.

Meer info: Stonehenge | Avebury | Wiltshire


City of Bath

De prachtige stad Bath ligt in het graafschap Somerset, dat is een zuidwestelijk deel van Engeland. Het behoort tot het werelderfgoed omdat het historische gebouwen uit verschillende tijdperken herbergt. Zo is er een Romeins badhuis, een middeleeuwse abdij en stijlvolle 18e eeuwse architectuur. Ook het groene karakter rondom de stad speelt mee. Niet alleen de heuvels maar ook Prior Park, een fraai landschapspark. De stad behoort overigens ook tot een reeks werelderfgoedsteden die verspreid liggen over Europa. Het gaat om de The Great Spa Towns of Europe, zeven historische spasteden (kuuroorden met minerale bronnen).

Meer info: Bath WHS | The Great Spa Towns of Europe | De stad Bath


Jurassic Coast

De Jurassic Coast in Zuid Engeland bestaat uit een 150 kilometer lange kustlijn met baaien, stranden, oude kliffen en wandelpaden. De schitterende kustlijn is al 185 miljoen jaren oud en is daarom geologisch gezien van belang. In Dorset is het gesteente veelal lichtbruin van kleur, in het westelijke deel in Devon worden ze rood. Deze natuurlijke World Heritage Site ligt dus in zuidwest Engeland en exact gezien gesiteerd tussen de Old Harry Rocks vlakbij Poole in het oosten en Orcombe Point bij Exmouth in het westen. Het gebied is niet alleen geologisch interessant maar is ook een populaire bestemming voor wandelaars.

Meer info: Jurassic Coast | Devon | Dorset


Cornwall & West Devon Mining Landscape

Het werelderfgoed van Cornwall en het westen van Devon bestaat uit een 18e en 19e eeuws mijnlandschap met ruïnes van machinehuisjes en musea die aan dit tijdperk zijn gewijd. In de mijnen werd veel koper en tin gewonnen en dat heeft een grote bijdrage geleverd aan de Industriële Revolutie. Er zijn ook enkele mijnen die als bezoekersattractie dienen. Dit is overigens ook de regio waar Poldark is opgenomen, een historische dramaserie die zich afspeelt rondom de tinmijnen aan de kust van Cornwall, met name aan de noordkust.

De mijnlandschappen en musea liggen voor het grootste deel in het westelijke deel van het graafschap. U vindt verschillende locaties in de buurt van plaatsen als Penzance, Redruth en St Austell. Maar ook in het westen van Devon, in de buurt van het stadje Tavistock kunt u verschillende locaties vinden. Dat gebied heet de Tamar Valley en is inmiddels een beschermd gebied met ook mooie natuur.

Meer info: Cornwall & West Devon Mining Landscape | Poldark | Devon | Cornwall


Blenheim Palace

Blenheim Palace is een imposant paleis aan de rand van Woodstock, in de buurt van de stad Oxford. Het begin 18e eeuwse gebouw is gebouwd door de Duke of Marlborough na aanleiding van het winnen van de Slag om Blenheim op het Europese vasteland (Spaanse Successieoorlog). Het landschap is ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Capability Brown. Een nog beroemdere nazaat van de Marlborough's is staatsman Winston Churchill. Die is er geboren.

Meer info: Blenheim Palace | Woodstock en Blenheim Palace


Ironbridge Gorge

De Ironbridge Gorge is hét symbool van de Industriële Revolutie in Engeland en dus in de wereld. Dat begon allemaal in de 18e eeuw. In en rondom deze kloof bevonden zich de steenkoolmijnen, de hoogoven van Coalbrookdale en werd de eerste gietijzeren brug ter wereld gebouwd. Die staat er nog steeds. In Ironbridge kunt u tal van musea bezichtigen die met dit tijdperk te maken hebben waaronder het Museum of the Gorge. Ook zijn er aanverwante historische attracties zoals de Blists Hill Victorian Town.

Meer info: Ironbridge WHS | Ironbridge


Derwent Valley Mills

Deze World Heritage Site strekt zich uit over een afstand van 20 kilometer en bevindt zich in het graafschap Derbyshire, Midden Engeland. Het zijn een klein aantal historische textielfabrieken in de Derwent Valley. Deze katoenfabrieken ('cotton mills') stammen uit de 18e en 19e eeuw zoals de Masson Mills, Cromford Mills, Silk Mill en de Strutt's North Mill in Belper. De fabrieken van Cromford zijn van extra belang omdat hier de ideeën van Richard Arkwright omtrent katoenspinnen op industriële schaal voor het eerst in de praktijk werd gebracht. Het concept van de moderne fabriek is hier van afgeleid.

Meer info: Derwent Valley Mills | Matlock Bath | Derbyshire & Peak District


Saltaire

Saltaire is een goed geconserveerd Victoriaans (19e eeuws) industriedorp. Dit dorp werd gebouwd rondom de katoenfabrieken ten tijde van de Industriële Revolutie. Hier staat de grote Salts Mill die u kunt bezoeken. Naast dat het dorp tot het werelderfgoed behoort en vele historische huisjes en gebouwen heeft, is het verder gewoon bewoond. Het dorp is een voorbeeld van het zogenaamde utopische socialisme omdat het gebouwd werd om een einde te maken aan de enorm slechte leefomstandigheden in die tijd. De aanwezige faciliteiten en zorg waren voor die tijd uitzonderlijk. Het dorp Saltaire ligt in het graafschap West Yorkshire, zeer dichtbij Shipley.

Meer info: Saltaire Village | West Yorkshire


Fountains Abbey & Studley Royal

Dit is het werelderfgoed van het mooie en grote landgoed Studley Royal. Hier staat ook de ruïne van de oude Fountains Abbey, het grootste klooster van Engeland. Op het landgoed is nog veel meer te zien waaronder Fountains Hall en de Studley Royal Water Garden. Deze plek vindt u vlakbij het stadje Ripon in het graafschap North Yorkshire.

Meer info: Fountains Abbey & Studley Royal | Yorkshire Dales en omgeving


Jodrell Bank Observatory

Dit radioastronomisch observatorium in het graafschap Cheshire (noordwest Engeland) heeft niet lang geleden de werelderfgoedstatus verkregen omdat dit één van de leidende observatoria in de wereld is, in gebruik sinds 1945. Het meest in het oogspringende element hier is de Lovell-telescoop. Jodrell Bank kunt u bezoeken. Er zijn oa. tentoonstellingen om te bekijken en u kunt in de Space Dome - het auditorium - een voorstelling bekijken (Dome Show). .

Meer info: Jodrell Bank Observatory | Cheshire


Durham Castle & Cathedral

Durham is een compacte historische stad in het noordoosten van Engeland. De 11e en 12e eeuwse kathedraal is het meest imposante bouwwerkk dat ooit gebouwd is door de Noormannen die het land in 1066 onder aanvoering van Willem de Veroveraar binnenvielen en nooit meer zijn weggegaan. Het huisvest ook de relieken van St Cuthbert en de Venerable Bede. Vlakbij staat het eveneens imposante Durham Castle, de oude vesting die nu gebruikt wordt door de universiteit.

Meer info: Durham WHS | Durham


The English Lake District

Het Engelse Lake District is een prachtig bergachtig gebied in het noordwesten van het land. Het is al decennia lang een nationaal park en sinds kort ook een werelderfgoedgebied. Het landschap waar de bergen reflecteren in de fraaie meren heeft met name in de 18e eeuw een grote impact gehad op beroemde Romantische dichters en schilders. Het landschap zoals u dat nu ziet, is tot stand gekomen door een combinatie van de natuurlijke elementen en menselijke activiteit. Denk wat betreft het tweede aan de fraaie huizen, parken en ook zeker het laten begrazen van de heuvels door schapen waardoor het Lake District zijn open karakter behoudt.

Meer info: English Lake District WHS | Lake District National Park


Frontiers of the Roman Empire

De Muur van Antoninus was een 60 kilometer lange verdedigingsmuur in de laaglanden van Schotland en behoort samen met de Muur van Hadrianus in noord Engeland tot het Romeinse werelderfgoed van Groot-Brittannië. Van Hadrian's Wall is nog veel over. Die 135 kilometer lange muur staat deels in Cumbria maar voor het grootste gedeelte in het graafschap Northumberland. Er is ook een wandelpad langs de gehele muur, het Hadrian's Wall Path. Naast de muur zijn er ook verschillende opgravingen + musea te bekijken waaronder Roman Vindolanda en het Housesteads Roman Fort.

Van de Antonine Wall is niet heel veel meer te zien. De muur stond tussen Old Kilpatrick aan de Firth of Clyde in het westen en Bo'Ness (vlakbij Falkirk) aan de Firth of Forth in het oosten. De grote steden Glasgow en Edinburgh en het kleinere Stirling liggen redelijk in de buurt.

Meer info: Antonine Wall | Hadrian's Wall (NT) | Northumberland Stirling & Falkirk


Wales

Blaenavon Industrial Landscape

Als het gaat om mijnbouw was Wales altijd een grote speler. In de 'Valleys' van het zuiden werd er zeer veel ijzer en steenkool gewonnen. Blaenavon is een mooie plek om die geschiedenis (met name 18e en 19e eeuw) tot u te laten komen. U kunt er de Blaenavon Ironworks bezoeken, het National Coal Museum bezichtigen en ook een ritje maken over een speciale spoorlijn naar Pontypool. De plaats Bleanavon ligt zowat aan de rand van het nationale park de Brecon Beacons in het zuiden van Wales, vlakbij Abergavenny.

Meer info: Blaenavon Industrial Landscape | Abergavenny | Zuidoost Wales


Pontcysyllte Aqueduct and Canal

Het Pontcysyllte Aqueduct is begin 19e eeuw ontworpen door de beroemde Thomas Telford en is de hoogste oversteekplaats voor kanaalboten ter wereld. In Engeland en Wales staan dit soort boten bekend als 'narrow boats', oftwel smalle boten. De kanalen zijn namelijk vaak ook erg smal. De World Heritage Site bestaat niet alleen uit het viaduct maar ook uit bijna 20 kilometer aan kanalen, inclusief het Chirk Aqueduct en de Horseshoe Falls (door de mens gemaakte waterkering) net ten westen van het dorp Llangollen. Al deze locaties zijn te vinden in het noordoosten van Wales.

Meer info: Pontcysyllte Aqueduct | Llangollen | Noord Wales


Castles & Townwalls of King Edward

Deze World Heritage Site bestaat uit vier verschillende laat middeleeuwse kastelen en kasteelmuren in het noorden van Wales, in en vlakbij het Snowdonia National Park. Het zijn de kastelen Harlech, Beaumaris, Conwy en Caernarfon. De bouwwerken zijn in de 13 eeuw vervaardigd op bevel van King Edward 1, koning van Engeland, ter verdediging tegen en intimidatie van lokale krijgsheren en prinsen van Wales. Ze zijn allemaal te vinden aan zee.

Meer info: Castle and town walls of Edward I | Snowdonia en Noord Wales


Slate Landscape of Northwest Wales

Deze recente toevoeging aan de werelderfgoedlijst bestaat uit zes verschillende locaties en bijbehorende omgeving en bevinden zich net als de kastelen hiervoor in en rondom het bergachtige Snowdonia in noordwest Wales. Het zijn overigens niet allemaal bezoekersattracties. Slate is het engelse woord voor 'leisteen', de harde, donkere, mooie en vochtwerende steensoort die vooral veel gebruikt werd (en wordt) als dakpannen. In en rond het huidige nationale park bevinden zich de nodige leisteenmijnen -en groeves. Aan het einde van de 19e eeuw produceerde men hier een derde van de wereldvoorraad aan leisteen. Deze markt ging voor een groot deel verloren toen er in de 20e eeuw meer buitenlandse concurrentie bij kwam. Men had daarvóór die voorsprong niet alleen omdat men de steen kon winnen maar ook omdat de Industriële Revolutie in Groot-Brittannië begon en men de slate per stoomtrein kon vervoeren naar de havens waar het kon worden verscheept naar het buitenland. Drie van deze spoorlijnen zijn nog in bedrijf, nu voor toeristen. Het gaat om Ffestiniog Railway, de Welsh Highland Railway en de Talyllyn Railway. Een rit per stoomtrein om het prachtige landschap op die manier te ervaren behoort dus tot de mogelijkheden.

Meer info: Slate Landscape of Northwest Wales | Snowdonia en Noord Wales


Schotland

New Lanark

New Lanark is een geconserveerd dorp uit het einde van de 19e eeuw en is gebouwd rond een grote katoenspinnnerij. De bouw van het dorp was het gevolg van het zogenaamde utopische socialisme, een poging een einde te maken aan de enorm slechte leefomstandigheden in die tijd. De aanwezige faciliteiten en zorg waren voor die tijd uitzonderlijk. De oude katoenfabriek is nu een hotel dus u kunt er ook overnachten.

Meer info: New Lanark | Glasgow & Lanarkshire


Old & New Towns of Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en één van de mooiste steden van Groot-Brittannië. Dat komt door de aanwezigheid van zoveel mooie historische gebouwen. Het hart van de stad is middeleeuws (Old Town), gesitueerd in en rondom de Royal Mile, gedomineerd door het oude kasteel dat boven het stadscentrum uittorent. Daaromheen vindt u de Romeins/Grieks aandoende 18e eeuwse architectuur, de neoklassieke New Town. Op Calton Hill vindt u 'Edinburgh's Acropolis', een heuvel met fraaie monumenten een schitterend uitzicht over de stad.

Meer info: Edinburgh WHS | Edinburgh


Heart of Neolithic Orkney

De Orkney eilanden in het verre noorden van Schotland bieden een hele reeks aan prehistorische locaties uit het neolitische tijdperk waarvan een viertal tot het werelderfgoed behoren. U kunt ze bezichtigen op het grote centrale eiland, aangeduid met 'Mainland Orkney'. Daar vindt u de steencirkels Ring of Brodgar en de Stones of Stenness, de grafkamer Maes Howe en de nederzetting Skara Brae. Op andere plekken op het eiland en ook op de omliggende eilandjes die tot de eilandengroep behoren zijn nog verschillende prehistorische overblijfselen te zien.

Meer info: Heart of Neolithic Orkney | Orkney eilanden


St Kilda

St Kilda is sinds 1930 niet meer bewoond en bestaat uit vier eilandjes, te weten Hirta, Dun, Soay & Boreray. Deze vulkanische eilandjes hebben hoge kliffen en zijn ook van belang vanwege de zeldzame vogelsoorten. Daarnaast zijn er op Hirta, het grootste eiland, overblijfselen van oude nederzettingen waaronder huisjes, kavels en muurtjes. Deze archipel is tevens een natuurreservaat. St Kilda is een archipel die ver uit de kust van Schotland ligt en bevindt zich zelfs nog een eind ten noordwesten (60 kilometer) van de eilanden Lewis en North Uist.

Meer info: St Kilda | Outer Hebrides


Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers