Een rit met de stoomtrein in Groot-Brittannië

Severn Valley Railway in Worcestershire en Shropshire, Engeland Stoomtrein van de Bluebell Railway in Sussex, Engeland Snowdon Mountain Railway in Snowdonia, Wales Jacobite Steam Railway in de Highlands, Schotland North Yorkshire Moors Railway in Engeland Dartmouth Steam Railway in Engeland West Somerset Railway in Minehead, Engeland Swanage Railway in Engeland North Norfolk Railway in Engeland

Informatie

Groot-Brittannië is de bakermat van de Industriële Revolutie en ook het land waar de trein voor het eerst ontworpen en gebruikt is. Dan hebben we het over het begin van de 19e eeuw. De eerste trein voor passagiers was operationeel in het jaar 1825 en wel tussen Stockton-on-Tees en Darlington. Die plaatsen liggen in County Durham, noordoost Engeland. Aanvankelijk werd er gebruikt gemaakt van stoomlocomotieven en pas in een veel later stadium ook dieseltreinen. Er is een zeer uitgebreid spoorwegennet aanwezig maar ooit was dat netwerk nog veel uitgebreider. Een enorm aantal kilometers aan spoor is dus niet meer in gebruik. Echter: een groot deel daarvan is wel weer in gebruik als toeristisch traject waar u met een oude trein een rit kunt maken, vaak door een mooi landschap. Daar gaat deze pagina over. Hier worden een aantal lijnen behandeld al zijn er nog meer. Op de volgende tabbladen worden nog enkele mooie plaatsen en spoorlijnen verder besproken. Misschien is één van de opstapstations wel uw volgende vakantiebestemming. Kijkt u hieronder nog drie links die interessant zou kunnen vinden. De eerste gaat over het treinprogramm 'Rail Away', de tweede over bezoekersattracties voor het gezin waarop alle stoomtreinen ook terug te vinden zijn en de derde over voorbeelden van treinrondreizen (met gewone treinen) door Groot-Brittannië.

Rail Away - afleveringen over Groot-Brittannië

Attracties in Groot-Brittannië voor kinderen en gezin

Treinrondreizen door Groot-Brittannië


Interactieve kaarten: spoorlijnen (1) en accommodaties (2)Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart met stoomtreinen/spoorlijnen


Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Kent, East Sussex en Hampshire - Zuidoost Engeland

Het aantrekkelijke stadje Royal Tunbridge Wells is gesitueerd in de groene High Weald. Dat is in het graafschap Kent en hier rijdt de Spa Valley Railway. Dat is een rit naar Eridge waarbij u onderweg ook kunt uitstappen bij de attracties Groombridge Place en High Rocks. Niet ver van hier ligt Tenterden en daar vertrekt de Kent and East Sussex Railway. Ook dat is een rit door de High Weald Area of Outstanding Natural Beauty waarbij het eindpunt het mooie Bodiam Castle is, een kasteel met gracht. Ook de Bluebell Railway komt door dit gebied maar dan verder westwaarts. Die ligt tussen East Gristead (vlakbij het Arts & Crafts huis Standen en landgoed Sheffield Park.

Aan de kust van Kent - in Hythe om precies te zijn - kunt u van de Hythe, Dymchurch and Romney Railway gebruik maken. Dat is een rit naar het aparte natuurreservaat Dungeness. De Mid Hants Railway ligt in het graafschap Hampshire, pal aan de rand van het South Downs National Park. Die lijn (de Watercress Line) ligt tussen Alton en Alresford en heeft als tussenstations Medstead & Fourmarks en Ropley. Op slechts een paar kilometer van Alton en feitelijk op loopafstand ligt het dorpje Chawton waar u onder andere het voormalige huis (nu museum) van Jane Austen kunt bezichtigen, de zeer beroemde 18e en 19e eeuwse auteur.

Bekijk de vakantiebestemmingen

South Devon - Zuidwest Engeland

Het zuiden van South Devon is een populair vakantiegebied maar ook een streek om een rit met de stoomlocomotief te maken. In Paignton (vlakbij Torquay) kunt u meegaan met de Dartmouth Steam Railway. Het eindpunt is Kingswear dat gesitueerd is aan de Dart Estuary. Daar kunt u de veerpontnemen naar Dartmouth dat aan de overkant ligt. Het is geen lang spoortraject maar er zijn wel drie tussenhaltes, namelijk Goodrington, Churston en ook Greenway. Dat is het voormalige huis van de beroemde auteur Agatha Christie. Die kunt u bezichtigen.

Eenmaal in het fraaie Dartmouth kunt u er ook een riviercruise aan vastknopen, bijvoorbeeld naar het kleine stadje Totnes dat verder stroomopwaarts gestitueerd is. Ook daar in Totnes vertrekt weer een stoomtrein en wel naar Buckfastleigh aan de rand van het Dartmoor National Park. Het tussenstation is Staverton.

Bekijk de vakantiebestemmingen

North Yorkshire - Noord Engeland

North Yorkshire is een prachtig graafschap in Noord Engeland waar enkele van 's lands mooiste trajecten zijn gelegen. In het North York Moors National Park zijn twee fraaie spoorlijnen waarvan er één tot het reguliere spoorwegennet behoort en één niet. Dat is de North Yorkshire Moors Railway. Dat is een lijn tussen Pickering in het zuiden en Grosmont in het hart van het nationale park en daar gaat de trein ook verder naar het kuststadje Whitby. De lijn gaat dus in zijn geheel door het park. U komt dan ook langs Goathland en daar staat een beroemd stationnetje. Dat is namelijk Hogsmeade Station uit de Harry Potter films.

De mooiste spoorlijn in Engeland is die door het Yorkshire Dales National Park en wel tussen Settle en Carlisle waarbij je ook nog een stuk door de Eden Valley komt. Dat is overigens regulier spoor dus u kunt er ook met de 'gewone' trein overheen. Als u de stoomtrein wilt nemen dan kunt u bijvoorbeeld in de historische stad York gebruik maken van de The Dalesman Steam Railway. Zoals u op de kaart kunt zien zijn er nog enkele andere lijnen in dit grote graafschap. The Scarborough Spa Express rijdt overigens ook over een bestaand spoor en wel tussen badplaats Scarborough in het oosten en het stadje Carnforth helemaal in het westen. Bij het treinstation van York staat ook 's lands grootste spoorwegmuseum.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Snowdonia National Park - Noord Wales

Het Snowdonia National Park is het meest bergachtige gebied binnen Wales. Het bevindt zich in het noordwesten van het land en het heeft ook uitstekende mogelijkheden om dit fraaie landschap vanuit een historische trein te bekijken. Een bekende reis is die naar het hoogste punt in Wales en dat is de berg Snowdon. Vanuit Llanberis kunt u met de Snowdon Mountain Railway een heel eind bergop en uitstappen op de top. Er zijn ook twee spoorlijnen waarbij Porthmadog in beide gevallen een begin of eindpunt is. Porthmadog is een klein stadje vlakbij de kust en vlakbij het bijzonder fraaie dorpje Portmeiron. De Ffestiniog Railway rijdt noordoostwaarts naar het stadje Blaenau Ffestiniog waarbij er 7 tussenstops zijn waaronder het net genoemde Portmeirion en Plas Halt.

De Welsh Highland Railway is een langere route naar Caernarfon dat een imposant kasteel heeft dat tot het werelderfgoed behoort. Dat ligt aan de Menai Strait, het water dat het eiland Anglesey van het vasteland scheidt. Hier zijn 10 haltes waaronder het mooie dorpje Beddgelert, Rhyd-Dhu en Snowdon Ranger. De derde genoemde halte ligt vlakbij de hoogste berg van Wales en is een 'request stop', dus op verzoek. Deze spoorlijn gaat in noordoostelijke richting. Ga naar het zuidelijke deel van het nationale park en je kunt met het smalle treintje mee van de Talyllyn Railway. Ook deze spoorlijn is ooit aangelegd voor het vervoer van leisteen die in grote hoeveelheden gewonnen werd in de groeven en mijnen van Snowdonia. Aan de rand van van het zuidelijke deel van het nationale park kunt u meegaan met de Bala Lake Railway, een rit langs het grootste meer van Wales.

Bekijk de vakantiebestemmingen

The Highlands en Speyside - Schotland

De mooiste spoorlijn van Groot-Brittannië (en naar verluid ook één van 's werelds mooiste) ligt in Schotland en dat is de West Highland Line tussen Glasgow en Mallaig waarbij u onderweg door het Loch Lomond & the Trossachs National Park en andere delen van de Westelijke Hooglanden komt. Dit is overigens een normale spoorlijn waar dus reguliere treinen rijden. Wilt u echter een stuk met de stoomtrein dan kan dat ook. In Fort William kunt u met de Jacobite Steam Railway naar Mallaig waarbij u ook uit kunt stappen in Glenfinnan dat wereldberoemd is geworden door de film Harry Potter. Daar staat namelijk het schitterende spoorwegviaduct. Op verzoek kan er ook worden uitgestapt in Arisaig.

De Strathspey Railway ligt ook in de Highlands maar dan verder naar het noordoosten. Deze lijn ligt namelijk in het eveneens zeer bergachtige Cairngorms National Park. U kunt opstappen in Aviemore of Broomhill. Er is tevens een halte in Boat of Garten. Niet heel ver van hier kunt u een rit maken door Speyside, het whiskyland bij uitstek. Dat kan met de Keith & Dufftown Railway waarbij u 17 kilometer met de trein reist tussen het marktstadje Keith en Dufftown, ook wel betiteld als de 'whiskyhoofdstad' van de wereld. Ook in Keith staat overigens een whiskystokerij. Het gaat hier overigens niet om stoomtreinen.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië


Misschien interessant:

Met de trein naar Engeland

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers