Huizen en musea van beroemde Britse auteurs en dichters

Jane Austen's House in Chawton, Hampshire Agatha Christie's Greenway House in Devon Sarehole Mill in Birmingham, West Midlands Shakespeare's geboortehuis in Stratford-upon-Avon, Engeland Dove Cottage in Grasmere, Lake District Burns Cottage in Alloway, Schotland Brontë Parsonage Museum in Haworth, West Yorkshire Abbotsford in Galashiels, Schotland

Literaire grootheden uit Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft een grote literaire traditie en kent veel bekende schrijvers en dichters uit vroegere tijden. De meesten komen uit Engeland maar ook enkele uit Schotland en Wales. Men is in het land trots op haar tradities en daardoor zijn er veel oude gebouwen bewaard gebleven waaronder ook de nodige huizen waar beroemde auteurs gewoond hebben. Beroemd is bijvoorbeeld aan het oude geboortehuis van William Shakespeare in Stratford-upon-|avon, het buitenhuis van Agatha Christie in Devon en het voormalige huis van Jane Austen in Hampshire. Veel is te bezoeken maar niet alles. U ziet bijvoorbeeld ook een hoofdstuk staan van JRR Tolkien, de auteur van de het beroemde boeken 'In de Ban van de Ring' (Lord of the Rings) en de Hobbit maar zijn vroegere woonhuis is niet te bezoeken. Wel andere locaties die de man hebben geïnsprireerd.

Uitgebreid behandeld worden hier dus JRR Tolkien, maar ook Charles Dickens, Jane Austen, Agatha Christie, William Shakespeare, William Wordsworth en Robert Burns. Op het volgende tabblad is er kort aandacht voor Samuel Taylor Coleridge, Lord Byron, Dylan Thomas, Sir Walter Scott, Beatrix Potter, Roald Dahl, Emily Brontë, Rudyard Kipling, Thomas Hardy, DH Lawrence en uiteraard George Orwell, de schrijver van beroemde 20e eeuwse werken als The Animal Farm en '1984'.

Lees hier uitgebreid verder

William Shakespeare (1564 - 1616) | Engeland

Robert Burns (1759 - 1796) | Schotland

William Wordsworth (1770 - 1850) | Engeland

Jane Austen (1775 - 1817) | Engeland

Charles Dickens (1812 - 1870) | Engeland

Agatha Christie (1890 - 1976) | Engeland

J.R.R. Tolkien (1892 - 1973) | Engeland

In het kort: nog meer bekende schrijvers en dichters

Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834): op één van de vorige tabbladen is Wordsworth behandeld. Hij was een exponent van de Romantiek en dat geldt ook voor zijn vriend Coleridge. U kunt in Nether Stowey, Somerset aan de rand van de Quantock Hills zijn huisje bezoeken. Bekijk deze pagina over graafschap Somerset.

Lord Byron (1788 - 1824): dit is ook van de beroemde Romantisch dichters uit de 18e en 19 eeuw en zeker de meest flamboyante en kortst levende. U kunt vlakbij het dorpje Newstead in het graafschap Nottinghamshire zijn landgoed bezichtigen. Dat heet Newstead Abbey. Bekijk deze pagina over graafschap Nottinghamshire.

Dylan Thomas (1914 - 1953): dit is één van de beroemdste dichters van Wales. De man werd geboren in de kuststad Swansea in Zuid Wales. Daar kunt u tentoonstellingen van hem bekijken in het Dylan Thomas Centre. Een eindje verder naar het westen in Carmarthenshire staat het Dylan Thomas Boathouse. Dat is zijn voormalige woning aan het water in Laugharne. Ook dat kunt u bezichtigen. Bekijk deze pagina over Laugharne en over zuidwest Wales.

Sir Walter Scott (1771 - 1832): misschien wel de meest bekende schrijver uit de Schotse geschiedenis. Hij was dichter maar is vooral bekend vanwege zijn historische romans als Waverley, Rob Roy en Ivanhoe. U kunt zijn landgoed Abbotsford bezoeken vlakbij Tweedbank, Scottish Borders. Dat is op enkele kilometers van het dorpje Melrose. Bekijk hier de pagina over Melrose en omgeving. In de hoofdstad Edinburgh kunt u ook nog een kijkje nemen in het Writers Museum dat ook ruimschoots aandacht voor de man heeft. Zie ook het tabblad over Robert Burns.

Beatrix Potter (1866 - 1943): deze vrouw is een zeer beroemde schrijver en illustratrice van kinderboeken. Ze is bijvoorbeeld bekend door de verhalenreeks over Peter Rabbit. Haar persoonlijke favoriet is The Tailor of Gloucester en daar heeft men in die stad speciaal een museum (en winkel) voor ingericht. Kijk hier voor meer info over de kathedraalstad Gloucester. U kunt echter het meest over haar te weten komen in en rond het dorpje Hawkshead binnen het Lake District National Park. Daar vindt u de Beatrix Potter Gallery en daarbuiten in het gehucht Near Sawrey haar voormalige huis genaamd Hill Top. Ook die kunt u bezichtigen. Bekijk deze pagina over Hawkshead.

Roald Dahl (1916 - 1990): deze man is een nog beroemdere kinderboekenschrijver al zijn zijn werken voor wat oudere kinderen. Ook heeft hij verhalen voor volwassenen geschreven. Beroemd zijn oa. de GVR, Matilda en Sjakie en de Chocaladefabriek. Hij woonde en schreef in het dorpje Great Missenden, Buckinghamshire. Dat is op het fraaie platteland van de Chilterns. In dat dorpje staat een museum maar dat is meer bedoeld voor kinderen. Bekijk deze pagina over Great Missenden.

Emily Brontë (1818 - 1848): deze vrouw was dichter en schrijver en heeft (mede door haar korte leven) maar één boek geschreven. Dat is echter wel zeer beroemd geworden en het heet Wuthering Heights. Het deed veel stof doen opwaaien vanwege het gewelddadige en gepassioneerde karakter van het verhaal, niet gewoon voor boeken toentertijd in Victoriaans Engeland. Ze woonde in het dorp Haworth (West Yorkshire), samen met haar zussen Anne en Charlotte die beiden ook schreven. Charlotte is beroemd geworden door het misschien wel net zo bekende boek 'Jane Eyre'. Dit huis is nu te bezichtigen en heet het Brontë Parsonage Museum. Bekijk deze pagina over Haworth.

Rudyard Kipling (1865 - 1936): dit is een winnaar van de nobelprijs in de literatuur. Hij is onder bekend van The Jungle Book. U kunt zijn huis bezichtigen. Dat staat in het dorpje Burwash op het platteland van de High Weald in East Sussex. Dit huis heet Bateman's. Bekijk deze pagina over Sussex en Hampshire.

Thomas Hardy (1840 - 1928): deze man wordt ook gezien als één van de grootste literaire figuren uit de Britse geschiedenis. Hij was een naturalistische romanschrijver, onder andere bekend door Far from the Madding Crowd. Als u meer van hem wilt zien of weten dan kunt u het beste afreizen naar het graafschap Dorset want daar zijn verschillende interessante locaties, allemaal vlakbij elkaar. In het Dorset County Museum in Dorchester is er aandacht voor de auteur maar in de buurt staan twee van zijn voormalige huizen en die zijn beiden te bezichtigen. De eerste is Hardy's Cottage en het tweede is het grotere Max Gate. Dat is overigens door hemzelf ontworpen maar de oorspronkelijke inboedel is er niet meer. Bekijk deze pagina over het graafschap Dorset.

D.H. Lawrence (1885 - 1930): een bekende auteur die onder andere bekend stond vanwege zijn observaties van de invloed die moderniteit en industrialistie op de mens had. Een voorbeeld van een bekend boek is Women in Love. U kunt zijn geboortehuis bezichtigen. Dat staat in het dorpje Eastwood, Nottinghamshire. Bekijk deze pagina over Nottinghamshire.

George Orwell (1903 - 1950): zijn echte naam is Eric Blair en hij is een beroemde 20e eeuwse auteur die fictie en non-fictie heeft gemaakt. Hij heeft verhaald over zijn tijd in Parijs, in Londen, in Birma en in de mijnen van Wigan maar zijn meest beroemde boek is zijn profetische meesterwerk Nineteen Eighty-Four. Big Brother is watching you.... Dit was tevens zijn laatste boek en dat schreef hij op een wel heel fraaie en afgelegen locatie, namelijk op het eiland Jura in het westen van Schotland. Dat huisje (Barnhill) staat er nog steeds en is te zien maar niet te bezichtigen. Je kunt er komen met auto of bus maar daarna moet je nog steeds meerdere kilometers lopen. Bekijk deze pagina over de eilanden Islay en Jura.


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers