Parlement en regeringsgebouwen in de City of Westminster

Westminster Palace in Londen Westminster Palace in Londen War Office in Whitehall, Londen Gebouwen aan Whitehall in Westminster, Londen Whitehall Gardens in Westminster, Londen Whitehall Court in Westminster, Londen Downing Street in Westminster, Londen Huis van de Prime Mininster van Engeland in Londen Horse Guards Parade in Londen Horse Guards Parade in Londen

Het hart van de Britse democratie en regering

In de City of Westminster - een deel van het centrum van Londen - bevindt zich het Britse parlement en ook verschillende regeringsgebouwen. Aan Parliament Square vindt u de Houses of Parliament, gevestigd in het schitterende Westminster Palace. Binnen dat gebouw bevindt zich oa. het House of Commons (2e kamer) en het House of Lords (1e kamer) en ook Westminster Hall, het oudste deel van het paleis waar onlangs de recent overleden Koningin Elizabeth opgebaard lag zodat het publiek haar kist kon aanschouwen en respect betuigen. Westminster Abbey bevindt zich ook aan Parliament Square. Op en rond het plein zijn ook standbeelden te zien van grote nationale en internationale politieke leiders en staatsmannen zoals Winston Churchill, Nelson Mandela, Abraham Lincoln, Loyd George en zelfs Richard the Lionhart, een middeleeuwse koning.

Vlakbij bevindt zich Whitehall waar het regeringscentrum is gesitueerd. Whitehall is de naam van de straat maar men bedoelt er vaak ook de omliggende straatjes mee. Downing Street is daar één van waar op nummer 10 de Prime Minister woont. De Horse Guards is ook een beroemd gebouw. Dat is gebouwd in het midden van de 18e eeuw en diende als militair hoofdkwartier van het Britse Rijk en als barakken en stallen voor de Household Cavalry. Daar vindt ook het jaarlijkse, ceremoniele Trooping the Colour plaats én u kunt er het Horseguards Cavalry Museum bezichtigen. Op de plek van dit fraaie gebouw stond daarvoor het Palace of White Hall, vandaar de naam van de straat. Dat is eind 17e eeuw verwoest door brand. Whitehall (de straat) verbindt het parlement met Trafalgar Square, het plein waar de prachtige National Gallery (topschilderijen) is gesitueerd. Aan de straat staan tal van imposante gebouwen waaronder het oude War Office dat nu dienst doet als hotel en appartement. Ook staat er het Banqueting House, het enig overgebleven onderdeel van het net genoemde Palace of Whitehall. Het pand bestaat dus al vanaf het eerste kwart van de 17e eeuw en is misschien wel vooral befaamd vanwege haar indrukwekkende plafondschilderingen (is te bezichtigen). Het imposante gebouw genaamd Whitehall Court wordt voor een deel ingenomen door het luxe hotel The Royal Horseguards. Die vindt u terug in het volgende overzicht met een vijftal 5 sterrenhotels in de City of Westminster.

Aan King Charles Street bevindt zich nog een zeer interessante bezoekersattractie en dat is deChurchill War Rooms. Dit is de bunker waar het Britse kabinet onder leiding van toenmalige premier Winston Churchill haar taken tijdens de Tweede Wereldoorlog uitvoerde. Zowel het parlement als de regeringsgebouwen staan aan of in ieder geval vlakbij de rivier de Theems. Het parlement en ook de beroemde klok de Big Ben staan tussen de Westminster Bridge en de Lambeth Bridge, vooral dicht bij de eerste. De regeringsgebouwen liggen ter hoogte van het stuk tussen Westminster Bridge en Hungerford Bridge (Embankment). Aan dat deel van de Thames vindt u ook twee aan elkaar grenzende kleine parken, namelijk de Victoria Embankment Gardens en de Whitehall Gardens, geflankeerd door stijlvolle witte gebouwen. In Londen is een leuk park nooit ver weg.

State Opening of Parliament

Elk jaar vindt er een ceremonie plaats rond de opening van het parlementaire jaar. Normaal gesproken is dat ergens in mei of juni maar dat kan ook een andere datum zijn in het geval er verkiezingen zijn geweest. Op deze dag komt de koning met een toespraak in de House of Lords, die uiteraard is voorbereid door de regering, zoals dat in Nederland ook het geval is op Prinsjesdag. Zoals dat in het Verenigd Koninkrijk gebruikelijk is gaat het gepaard met de nodige rituelen. De koning reis namelijk eerst per koets van Buckingham Palace naar Westminster Palace (het parlement), geëscorteerd door de Household Cavalry. De kroon en andere koninklijke regalia reist in een aparte koets voor de koning uit. Eenmaal aangekomen leidt de koning de koninklijke processie door de Royal Gallery naar de kamer waar de House of Lords gevestigd is. Daarna volgt een apart ritueel, namelijk dat de official van de House of Lords - en dat is de 'Black Rod' - de leden van de House of Commons oproept te komen. De deur wordt dan eerst voor zijn of haar gezicht dicht gegooid waarop de official drie keer luid met zijn staf op deur slaat. Pas dan gaan de leden van de Britse kamer met hem mee naar de koning. Dit ritueel symboliseert de onafhankelijk van de House of Commons tov van de kroon. De route van de processie van de koning tijdens de State Opening of Parliament gaat vanuit Buckingham Palace via de Mall, Whitehall, Horse Guards Parade en Parliament Street.

Op vakantie in Westminster? Kijk hier verder:

Ook interessant:

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth

Koninklijke tradities en rituelen

Kroning van Koning Charles


Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers