Plaatsen en gebieden uit de Britse detective series

Vera Stanhope in Newcastle Inspector Morse in Oxford Midsomer Murders in Groot-Brittannië Broadchurch in Dorset Sherlock Holmes 221B Baker Street in Londen Father Brown's kerkje in Gloucestershire, Cotswolds Poldark in Cornwall CornwallUpdate: de inhoud van deze pagina is nu ondergebracht op de volgende pagina:

Britse tv-series: kostuumdrama's en detectiveseries


Bezoek de locaties uit de beroemde tv-series

De lijst met Engelse detective series die de afgelopen decennia gemaakt zijn is enorm. ITV heeft een flink aantal op haar naam staan maar ook de BBC heeft een aantal prachtige series gemaakt. Voor de echte fans gaat het zeker niet alleen maar om het plot maar ook om de prachtige steden, dorpjes en landelijke gebieden waar de series gefilmd zijn. U kunt hier lezen in welke plaatsen en/of gebieden de verschillende detectives zijn opgenomen, zeker handig als u daar nog eens wilt rondkijken. Ik heb een aantal voor u uitgelicht. Op het volgende tabblad vindt u ook nog beknopte informatie over de tv-series Grantchester, Broadchurch, Hinterland, DCI Banks en Shetland.

Inspector Morse, Lewis en Endeavor

Inspector Morse is waarschijnlijk de bekendste serie van de jaren '90. Het speelde zich af in de historische universiteitsstad Oxford. De stad ligt overigens behoorlijk dicht bij het gebied waar Midsomer Murders wordt opgenomen dus u kunt een bezoek aan beide prima combineren. Na 13 jaar stopte de serie maar 6 jaar later keerde zijn toenmalige adjudant Lewis terug in de rol van inspecteur en na 9 succesvolle seizoenen is ook deze inmiddels tot een eind gekomen (2015). Lewis speelt zich ook af in Oxford en dat geldt tevens voor de nog lopende serie Endeavor, dat gaat over de jonge Morse, toen nog Detective Constable.
Tv series nader uitgelicht

Hieronder ziet u 6 tv-series waar u nog wat meer informatie en interactieve kaarten van kunt bekijken. Leest u hieronder over het zeer bekende Midsomer Murders dat al decennia loopt, Father Brown dat zich afspeelt in een pittoresk stukje Engeland, het prachtig gemaakte Sherlock waar Londen uitgebreid aan bod komt, Vera dat de relatieve ruigheid van het Noord Engelse landschap laat zien (evenals de stad Newcastle) en dan nog Hidden. Die vrij nieuwe serie is opgenomen in de bergen van Noord Wales en plaatsen daaromheen.

Grantchester

Grantchester speelt zich af in de jaren '50 en wel in het gelijknamige dorpje Grantchester dat ook daadwerkelijk bestaat. Het ligt aan de rand van de beroemde en mooie universiteitsstad Cambridge in het graafschap Cambridgeshire. Tov. van het vorige gebied is dit een eind verder naar het noordoosten. Beide plaatsen dienen als filmlocatie waaronder de King's Parade in Cambridge waar ook de prachtige King's College Chapel staat. De hoofdpersonen zijn de predikant Sidney Chambers en Inspector Geordie Keating.

Broadchurch

Broadchurch is een veelgeprezen serie waarvan het laatste seizoen (3) al afgerond is. Het kan zijn dat u als Nederlandse als Vlaamse kijker deze (op het moment van lezen) nog niet gezien heeft. De serie bestaat niet uit op zichzelf staande afleveringen maar heeft een doorlopend plot. Hoofdrolspelers zijn inspecteurs Alec Hardy en Ellie Miller. De voornaamste opnamelocatie is het kustdorp West Bay. Dat ligt aan de Jurassic Coast World Heritage Site in Dorset, Zuid Engeland. Ook is er wat gefilmd in plaatsen als Bristol en Weston Super Mare.DCI Banks en Happy Valley

DCI Banks is een relatief nieuwe serie waarvan de laatste aflevering inmiddels al geschoten is. Het speelt zich af in de grote stad Leeds en het omliggende land van het graafschap West Yorkshire. Denk aan plaatsen als Otley, Morley en Burley maar ook de 'moors' van West Yorkshire zijn vaak te zien. Dat zijn de heuvelachtige heidevelden in het noorden van het graafschap. Dit graafschap is ook het gebied waar de bekroonde kortlopende serie Happy Valley is gefilmd en dan met name de Calder Valley in het westen, rond steden als Bradford, Halifax en Huddersfield. Het inmiddels al lang gestopte A Touch of Frost speelde zich ook af in deze regio.Hinterland

Hinterland is een politiedetective met in de hoofdrollen DCI Mathias en DI Mared Rhys. Er zijn 'as we speak' 3 series gemaakt en deze spelen zich af in en rondom Aberystwyth. Dat is een universiteitsstadje en badplaats aan de westkust van Wales. Er is ook veel gefilmd in de heuvels op het platteland waaronder de Ceredigion Hills. Men heeft deze series overigens tweetalig opgenomen. Vanzelfsprekend in het Engels maar ook in het Welsh, de taal die velen in Wales beheersen.Shetland

Shetland is een detectiveserie op - hoe kan het ook anders - de Shetland eilanden. Dit is het meest noordelijk gelegen stukje Schotland, zeer ver van de kust af. Er is veel gefilmd in Lerwick, de grootste plaats op het hoofdeiland, daar waar ook de veerboten vanuit Orkney en Aberdeen arriveren en vertrekken. Ook zijn er uiteraard de nodige opnamelocaties in de nog meer rustige delen van het boomloze eiland en de kleinere omliggende exemplaren. De hoofdrol is weggelegd voor Detective Inspector Jimmy Perez.

Enkele andere thema's:

→ Peaky Blinders
→ Poldark
→ Sanditon
→ Downton Abbey
→ Harry Potter
→ Beroemde schrijvers en dichters


Terug naar:

→ Vakantietips voor Groot-Brittannië

© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers