Badplaatsen in Groot-Brittannië

De badplaats Eastbourne in East Sussex, Engeland De badplaats Ventnor op het eiland Wight, Engeland De badplaats Scarborough in Yorkshire De badplaats Lyme Regis in Dorset De badplaats St Ives in Cornwall, Engeland De badplaats Cromer in Norfolk, Engeland De badplaats Aberystwyth in Wales De badplaats Tenby in Pembrokeshire

Vier vakantie aan zee in een Britse badplaats

Deze pagina beperkt zich tot een aantal gebieden in Groot-Brittannië u vakantie kunt vieren aan zee, althans in één van de badplaatsen in Engeland en Wales. Kustdorpen -en stadjes zijn er uiteraard ook in overvloed. Bekende locaties die niet op deze pagina staan maar wel op de website te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld Sarborough in North Yorkshire en het vrij grote Blackpool in Lancashire. Hier kunt u wél verder lezen over de zuidkust. Zuid Engeland heeft namelijk een hele batterij aan badplaatsen, van Kent in het zuidoosten tot Cornwall in het zuidwesten. Denk bijvoorbeeld aan grotere varianten als Eastbourne, Brighton, Bournemouth en Torquay of kleinere kustplaatsen als Broadstairs, Lyme Regis en St Ives.

Aan de oostkust zijn ook plekken waar je aan het strand kunt vertoeven. Verblijf in Great Yarmouth of kleinere badplaatsjes als Cromer in Norfolk en Southwold in Suffolk. Wales heeft ook enkele 'seaside towns' waar je vakantie kunt vieren bij het strand. Denk aan Llandudno, Aberystwyth en het kleine Tenby.

Op reis langs badplaatsen?

Op de website staan ook een aantal mooie rondreizen door gebieden waar u kunt vertoeven in badplaatsen of misschien op een rustigere locatie in de buurt van zo'n badplaats. Hieronder ziet u twee rondreizen door gebieden in het zuidwestelijke deel van Engeland waar niet alleen prachtige landschappen te zien zijn maar ook veel zandstranden. De stranden in het zuidoosten zijn vaak kiezel en daardoor misschien minder geschikt als u graag op het strand wilt liggen op bepaalde dagen tijdens de vakantie. Deze reizen zouden dan ook geschikt kunnen zijn als u met het gezin op reis wilt. Het hoeft ook niet perse een rondreis langs vele locaties te zijn: langer op één plek verblijven kan uiteraard ook.


Zuidoost Engeland: Kent, Sussex en Isle of Wight

Het zuidoosten van Engeland heeft de nodige grote en kleinere badplaatsen. Bekend zijn de grotere badplaatsen in East Sussex, die allen ook redelijk dicht bij elkaar liggen. Dit zijn van oost naar west Hastings, Eastbourne en Brighton. De eerste ligt dicht bij de natuur van de High Weald en de andere twee aan de rand van de South Downs. Ook het graafschap Kent heeft vele 'seaside towns' waarvan de stranden overigens vaak bestaan uit kiezelsteentjes. Broadstairs is één van de uitzonderingen, daar vindt u één wel een zandstrand.

Een eind verder naar het westen, in het graafschap West Sussex, kunt u in nog meer badplaatsen verblijven, bijvoorbeeld in het behoorlijk grote Worthing en het kleinere Bognor Regis. Recht tegenover het New Forest National Park in Hampshire bevindt zich het behoorlijk grote eiland Wight waar ook enkele 'resort towns' zijn, met name in het zuidoosten. Denk aan Shanklin en Ventnor. Zie hier een klein aantal badplaatsen in Zuidoost Engeland.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Zuidwest Engeland: Dorset, Devon en Cornwall

Het zuidwesten van Engeland is een zeer populaire regio voor vakantiegangers en dat komt ondermeer door haar prachtige kustlandschappen. Daarnaast zijn er ook zeer veel aantrekkelijke kustplaatsen waar u kunt verblijven. De grootste badplaats van Dorset is Bournemouth in het oosten van het graafschap. Daarna volgt de Jurassic Coast World Heritage Site waar enkele kleinere 'resort towns' te vinden zijn waaronder Weymouth en Lyme Regis.

De bekendste badplaats van Devon is Torquay, gesitueerd aan de Engelse Riviera. Het heeft overigens een bescheiden strand maar is vanwege de fraai omgeving zeer populair. Het kleinere Sidmouth in het oosten van het graafschap wordt geflankeerd door prachtige rode kliffen. Cornwall is echt een kustgraafschap en kent vele leuke kustplaatsen waaronder een aantal niet al te grote badplaatsen. Denk aan het gezellige St Ives in het verre zuidwesten en Bude in het noorden. Zie hier een aantal badplaatsen in Zuidwest Engeland.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Oost Engeland: Norfolk en Suffolk

De Engelse oostkust is minder populair dan de zuidkust maar ook hier zijn badplaatsen te vinden. In Essex vindt u de grootste van allemaal en dat is Southend-on-Sea. De andere exemplaren zijn beduidend minder omvangrijk. In Norfolk vindt u bijvoorbeeld Great Yarmouth, Sheringham, Cromer en Hunstanton. Cromer ligt net als het aangrenzende Sheringham aan de beschermde Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty. Dit is een kustlijn met ook vele kleine dorpjes en ruigere natuur in de vorm van kwelders en waddengebieden.

Het grotere Great Yarmouth bevindt zich aan de oostkust van het graafschap en aan de rand van het Broads National Park, een gebied met vele rivieren en meren. Het kuststadje Aldeburgh ligt ook in een beschermd kustgebied, namelijk de Suffolk Coast & Heaths. In de buurt vindt u ook Southwold en het grotere Lowestoft. Het haven van Harwich is de plek waar de veerboot vanuit Hoek van Holland arriveert. Zie hier een paar kust -en badplaatsen in East Anglia.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Wales

Wales ligt in het westen van Groot-Brittannië en wordt aan drie van haar vier zijden omringd door water. Alleen het oostelijke grensgebied met Engeland bestaat uit land. In het zuidoosten vindt u de steden. Zowel Cardiff als Swansea zijn aan de kust gesitueerd. Voor de echte badplaatsen moet u echter vooral in het zuidwesten, westen en noorden zijn. Bijna overal zit u of in of vlakbij een fraai natuurgebied of groot nationaal park.

U kunt bijvoorbeeld naar het kleine schiereilandje Gower gaan met haar relatief rustige stranden of naar het Pembrokeshire Coast National Park. Het fleurige Tenby is een mooie optie. Het grotere Aberystwyth ligt verder naar het noorden, buiten het nationale park. Een groot deel van Noord Wales bestaat uit het bergachtige Snowdonia en het eiland Anglesey waar u vooral kleinere kustplaatsen zult vinden. Aan de noordkust liggen dan weer de echte badplaatsen als Llandudno, Rhyl en Prestatyn. Zie hier een paar badplaatsen in Wales.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers