Bezoek het Yorkshire uit All Creatures Great and Small

Yorkshire Dales in North Yorkshire, Engeland Het dorp Grassington in North Yorkshire, Engeland De Drovers Arms uit de tv-serie rond James Herriot in Yorkshire, Engeland De Devonshire pub en herberg in het dorp Grassington, Yorkshire Dales De Green Dragon bij de Hardraw Waterfall in All Creatures Great and Small, Yorkshire Dales Warfedale in North Yorkshire, Engeland Burnsall in North Yorkshire Malham Cove in de Yorkshire Dales Keighley and Worth Valley Railway station in West Yorkshire Hawes in het Yorkshire Dales National Park

Het Engeland van dierenarts James Herriot in 1939

All Creatures Great and Small is een serie verfilmde boeken van de auteur Alf Wight. Deze man uit Schotland vertrok in 1939 naar Yorkshire in noord Engeland om daar het vak van dierenarts uit te oefenen. Vervolgens is hij ook auteur geworden en heeft tal van boeken geschreven over de dierenarts James Herriot die woonachtig was in het fictieve dorpje Darrowby in North Yorkshire. De boeken waren populair maar de tv-serie helemaal. Inmiddels is de tweede serie verfilmingen al begonnen, daarover dadelijk meer. De eerste serie verfilmingen vonden plaats tussen 1978 en 1990 met Christopher Timothy in de rol van James Herriot. Deze eerste serie werd hoofdzakelijk gefilmd in het noordelijke deel van het Yorkshire Dales National Park. De locatie van Darrowby was in werkelijkheid het kleine Askrigg. In de hoofdstraat aldaar bevindt zich het exterieur van Skeldale House, de locatie van huis en praktijk. In het nabijgelegen kleine stadje Hawes werd bijvoorbeeld de veemarkt gefilmd en het treinstation Finghall dat gesitueerd is aan de Wensleydale Railway (historische diesel -en stoomtrein) was ook een filmlocatie. Deze serie speelt zich immers af in de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw. De praktijk van Alf Wight - de echte James Herriot - is nu al jaren ingericht als museum onder de naam The World of James Herriot. Dat vindt u in het kleine stadje Thirsk. Het herbergt ook een deel van de set.

De nieuwe serie (vanaf 2020)

Sinds kort is men bezig met een nieuwe serie verfilmingen van hetzelfde verhaal. Ook deze All Creatures Great and Small speelt zich weer af in de Yorkshire Dales van de late jaren '30. Nicholas Ralph speelt dit keer de rol van James Herriot. Waar de opnames in de vorige serie vooral in en rond Wensleydale - één van de noordelijke dalen - werden gemaakt is het epicentrum nu Wharfedale en dan met name het fraaie dorp Grassington dat nu als achtergrond fungeert voor Darrowby. In het dorp zijn meerdere locaties die je in de serie zult terugzien waaronder enkele winkeltjes die uitwendig werden getransformeerd om er uit te zien als een bakker, een groenteboer en een fietsenwinkel. In de serie zie je ook pub de Drovers Arms. In werkelijkheid is dat herberg de The Devonshire. U kunt daar dus overnachten (en eten). Het interieur van de Drovers Arms is niet die van de Devonshire maar van de Green Dragon, een pub die gesitueerd is bij de Hardraw waterval in het noorden, vlakbij het al genoemde Hawes in het noorden. De drie opeenvolgende foto's hierboven laten achtereenvolgens de Drovers Arms, The Devonshire en de Green Dragon zien. Ook zijn er opnames gemaakt in het dorpje Burnsall (de kerk), bij het dorpje Malham en het oude treinstation is dit keer niet gesitueerd aan de Wensleydale Railway maar aan de eveneens historische Keighley & Worth Railway in West Yorkshire. Het gaat om station Oakworth.


Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart met filmlocaties van All Creatures Great and Small


Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. De pagina leidt u naar accommodaties in de Yorkshire Dales. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat kan als u één gebied wilt bezoeken maar ook zeker als u een rondreis naar meerdere gebieden wilt maken, bijvoorbeeld om meer streken te verkennen waar mooie Britse tv-series zijn opgenomen. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


filmlocatie in Engeland
Hotel in Engeland

Mogelijke vakantiebestemmingen

Hieronder staan enkele mogelijke bestemmingen in dit stukje Noord Engeland. De eerste vier bevinden zich in de Yorkshire Dales waar de series zijn opgenomen. De laatste twee in de buurt van de World of James Herriot, de voormalige praktijk (en nu museum) van Alf Wright vlakbij de North York Moors. Een greep:


Terug naar:

→ Filmlocaties van Britse tv-series

→ Vakantie vieren in de Yorkshire Dales

© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers