De stad Stoke-on-Trent in Staffordshire

Pottenbakkerij en kanaalboot in Stoke-on-Trent, Engeland Gladstone Pottery Museum in Stoke-on-Trent in Staffordshire, Engeland Kanaal in Stoke-on-Trent bij nacht, Engeland De Trentham Gardens in Staffordshire, Engeland hotels boeken via GBLDe tuin van Biddulph Grange in Staffordshire, Engeland The Roaches in het Peak District, Staffordshire Ramshaw Rocks in het Peak District, Staffordshire Tuin van Alton Towers in Staffordshire, Engeland Rudyard Lake in Staffordshire, Engeland Stoomtrein van Churnet Valley Railway in Staffordshire, Engeland Shugborough Hall in Staffordshire

Informatie over deze bestemmingStadhuis van Stoke-on-Trent in Staffordshire

Stoke-on-Trent is een industriestad in het westen van Engeland. Het bevindt zich in het noorden van het graafschap Staffordshire en heeft ongeveer 250 duizend inwoners. Dit is echter niet zomaar een anonieme plaats want het is de keramiekstad van de Wereld. Door de aanwezigheid van de cruciale natuurlijke hulpbronnen als klei en steenkool zijn hier vanaf de 17e eeuw verschillende fabrieken ontstaan die bekende merken als Wedgwood, Royal Doulton, Spode en Dudson fabriceerden (of nog steeds fabriceren). Stoke is overigens niet ontstaan rondom één kern maar rondom meerdere stadjes die aan elkaar zijn gegroeid. Naast de naamgever zelf zijn het Fenton, Hanley, Longton, Burslem en Tunstall. Deze laatste twee zijn het best te bereiken via treinstation Longport. Doordat dit dé plek was en is waar veel keramiek wordt vervaardigd is de bijnaam van de stad The Potteries en dat vertaal je met 'de pottenbakkerijen'. Pal ten westen van de stad bevindt zich de kleinere stad Newcastle-under-Lyme. Die twee zijn tegen elkaar vastgeklonken.

Stoke-on-Trent is niet alleen een historische maar ook een actieve keramiekstad. Er zijn nog steeds pottenbakkerijen in bedrijf. Ga bijvoorbeeld naar de World of Wedgwood om niet alleen het museum te bezoeken maar ook om mee te gaan op een rondleiding door de fabriek. Dat kan ook in de Middleport Pottery waar met het merk Burleigh vervaardigt. Daarnaast zijn er nog een aantal musea waar u Staffordshire keramiek kunt bewonderen of zien hoe het productieproces er vroeger aan toe ging. Door de aanwezigheid van de pottenbakkerijen zijn ook de kegelvormige kalkovens zeer karakteristiek voor het stadslandschap. Zo kunt u oa. het Potteries Museum and Art Gallery, het Gladstone Pottery Museum en het Etruria Industrial Museum. In de stad zijn daarnaast ook keramiekwinkels van bepaalde merken. Helemaal in het noorden kunt u overigens het deels houten en 17e eeuwse Ford Green Hall bezichtigen. De stad staat overigens officieus ook bekend als de hoofdstad van het darts omdat hier zoveel goede darters vandaan kwamen/komen met als uitschieter uiteraard Phil Taylor, de grootste van allemaal.

In de stad kunt u zich onderdompelen in de industrie die deze regio groot maakte maar daarbuiten kan de liefhebber van tuinen en natuur zijn of haar hart ophalen. Aan de rand van Stoke-on-Trent kunt u naar de Trentham Gardens dat onderdeel uitmaakt van een groot landgoed en iets verder naar de prachtige tuin van Biddulph Grange. Rijdt verder noordwaarts en u komt in het ruige zuidwestelijke deel van het heuvelachtige Peak District National Park. Daar in de Southwest Peak ziet u onder andere enkele rotsachtige locaties zoals The Roaches en de Ramshaw Rocks. In de buurt is nog meer te zien. Zo kunt u een rit maken met de Churnet Valley Railway, een oude trein over een fraai traject, inclusief de meest intensieve 'klim' die een trein in Groot-Brittannië moet afleggen. Het attractiepark Alton Towers ligt ook in de buurt. Dat was ooit een landgoed met kasteel en tuinen maar dat heeft nu dus een andere bestemming dan vroeger.

✔ Wenst u gedetailleerd online reisadvies?

U kunt op deze website allerlei handige info vinden en ook hotels en dergelijke boeken via de knoppen op deze en andere pagina's. Als u liever niet uw eigen reis plant dan kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. U leest alles over deze service op de volgende pagina:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de regio

Boeken via deze pagina/website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com, een vertrouwde website om te boeken. Door een samenwerkingsverband verdient Groot-Brittannië Liefhebbers commissie op boekingen die u daar vervolgens doet. Belangrijk: u betaalt niet meer dan anders en kunt van dezelfde voordelen gebruik maken als normaal. Die worden hieronder kort opgesomd.


Kamer boeken in Engeland, Wales en Schotland

De voordelen

✔ Accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

✔ U kunt gewoon gebruik maken van uw eigen booking.com account als u die al heeft.

✔ Door te boeken spaart u automatisch voor loyaliteitskorting (genius).

✔ Wanneer ingelogd: als loyaliteitskorting (genius) van toepassing is ziet u dat vanzelf.

✔ Heeft u geboekt?

Ik kan u (gratis) via e-mail of eventueel fb een pagina toezenden met daarin handige info, links en een interactieve kaart van het gebied waar u verblijft. U kunt deze extra online service ontvangen als u via deze pagina/website minimaal 2 nachten per locatie geboekt heeft. Als u dat graag wilt: stuur een bericht en ik zend u op zeer korte termijn een pagina toe. Vermeldt in uw bericht op welke datum u geboekt heeft (moment van boeken) en welke accommodatie. Dan kan ik gelijk zien voor welk gebied ik een pagina moet maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n pagina. Als u meerdere accommodaties geboekt heeft (2 nachten per bestemming) dan krijgt u uiteraard voor elke bestemming info en tips.

Bekijk de voorbeeldpagina


Contactinfo

✉ = info@groot-brittannie-liefhebbers.nl of Facebook chatcontactbutton

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers