City of London, Tower en St Paul's Cathedral

Millennium Bridge en St Paul's Cathedral in Londen St Paul's Cathedral in Londen City of London en de Theems Tower Bridge in Londen Tower of London in Engeland Leadenhall Market in Londen, Engeland De ruïne van de kerk Dunstan in the East in Londen, Engeland Bank of England in Londen, Engeland Het slagschip de HMS Belfast in Londen, Engeland Shakespeare's Globe Theater in Londen Gildehuis van de City of London

Informatie, hotels en appartementenTower of London in Engeland

De City of London is een stadsdeel van de grote metropool. Het is qua oppervlak de kleinste borough en ligt vlak naast de City of Westminster, het centrum van Londen. 'The City' is vooral bekend als het financiële centrum van Engeland en de wolkenkrabbers die er daarom gebouwd zijn. Iconisch is de 180 meter hoge 30 St Mary Axe, beter bekend onder zijn bijnaam 'The Gherkin' omdat deze de vorm heeft van een augurk. Ook bekend is het 310 meter hoge en pyramidevormige gebouw genaamd The Shard, die overigens aan de andere kant van de Theems staat, pal naast het treinstation London Bridge. Het is mogelijk hiervoor een kaartje te bestellen zodat u vanaf de bovenste verdieping van de uitzichten kunt genieten. U kunt ook het Bank of England Museum bezichtigen en in de buurt tevens de St Paul's Cathedral bezoeken, één van de meest imposante gebouwen van de stad. In de buurt vindt u ook de grootste vleesmarkt van het Verenigd Koninkrijk. Dit is de Smithfield Market.

De City of London is niet alleen het financiële maar ook het historische hart van de stad. Hier lag vroeger namelijk het ommuurde deel van de stad. Vandaag de dag kunt u niet alleen de net genoemde kathedraal maar tevens de middeleeuwse Tower of London bezichten en daar vlakbij overigens ook de fraaie Tower Bridge. In de loopgedeeltes van de brug kunt u tentoonstellingen zien en van de uitzichten genieten. In de Tower of London staan de Crown Jewels tentoongesteld waaronder de kroon. Daar bij de toren vindt net als bij enkele andere koninklijke gebouwen een dagelijks ritueel plaats met traditioneel geklede wachters en dat heet het Guard at the Tower. Er zijn dagelijks drie ceremonies waaronder de dagelijkse opening om 9.00 uur. Dit fort behoort overigens officieel niet tot de 'the city' maar tot het stadsdeel Tower Hamlets dat ook Canary Wharf en het Isle of Dogs omspant. Tussen de 'city' aan de noordkant en Southwark aan de zuidkant van de Theems liggen verschillende bruggen. De beroemde Tower Bridge is al genoemd. De andere bruggen zijn de Blackfriars Bridge en de daarnaast gelegen spoorwegbrug, de Southwark Bridge, Cannon Street Railway Bridge, London Bridge en de Millennium Bridge, een voetgangersbrug die Tate Modern verbindt met de St Paul's Cathedral. Vlakbij de London Bridge vindt u overigens ook een groene oase, opgebouwd in en rond de ruïne van de kerk St Dunstan in the East. De tuin is gratis te bezichtigen. Niet ver daar vandaan vindt u de hoogste gelegen tuin van Engeland dat is de Sky Garden, gesitueerd in een wolkenkrabber op zo'n 175 meter hoogte. Het is een complex met een binnentuin, restaurant en imposante uitzichten over Londen.

Aan de andere kant van de Theems staat het oudste niet kerkelijke gebouw van de stad, namelijk de London Guildhall. Het is helaas niet te bezoeken, uiteraard wel van buiten te aanschouwen. Aan deze kant van de rivier vindt u ook Shakespeare's Globe (tentoonstelling en theater), de Southwark Cathedral en de Tate Modern, het museum met moderne kunst. Tussen de twee bruggen in ligt de HMS Belfast, een 20e eeuws slagschip dat u van binnen kunt bekijken. In dit stadsdeel zijn er enkele plekken die voorkomen in de BBC serie Sherlock zoals St Bart's. Kijkt u hier op de speciale pagina van Sherlock. De meeste filmlocaties zijn overigens te vinden in het gebied ten westen van hier, in Westminster, het politieke en culturele hart van Londen. Hier in de City of London vindt u trouwens ook een filmlocatie uit Hary Potter en dat is Leadenhall Market, de prachtige overdekte Victoriaanse markthal. Dat is de plek waar de ingang tot herberg de Lekke Ketel (Leaky Cauldron) zich bevond, die op haar beurt toegang bood tot de straat Wegisweg (Diagon Alley).

Op een speciale locatie overnachten in het financiële district?

U kunt via de knop op deze pagina zelf zoeken naar een geschikte locatie om te overnachten. Houdt u er rekening mee dat de City of London standaard een prijzig verblijfsoord is al is meestal niet zo duur als in Westminster. Zoekt u echter juist naar die luxe, dat prachtige vijfsterrenhotel? Kijkt u in dat geval verder op de volgende pagina waar vijf van dergelijke hotels speciaal worden uitgelicht, niet alleen in het financiële district maar ook daar vlakbij buiten in de stadsdelen Southwark en Tower Hamlets:

5 vijfsterrenhotels in de City of London


Lekker winkelen in de hoofdstad?

Het spreekt voor zich dat er tal van winkelmogelijkheden zijn in Londen. Loop bijvoorbeeld de net al genoemde Leadenhall Market in - meer een overdekt markt - of pak eenvoudig de metro naar de West End en ga bijvoorbeeld naar Oxford Street, Covent Garden en Harrods:

Winkelen in Londen


Pub walk: de Theems en The George (41)

De National Trust heeft in 2022 een mooi boekje gemaakt met daarin wandelingen van korter of langer dan 10 km die niet alleen door een prachtig landschap (of kust) gaan maar die ook langs een fraaie authentieke pub komt waar je kunt eten en drinken waardoor je inspanning kunt combineren met ontspanning. De gids kun je hieronder bekijken en bestellen als je wilt. Het nummer hierboven correspondeert met het nummer in de gids. Langs zowel de noord als zuidzijde van de rivier de Theems kunt u een route lopen van 8 km te volgen via ook de Waterloo Bridge en de London Bridge. Natuurlijk passeert u ook bezoekersattracties als Tate Modern en iets verder weg de St Paul's Cathedral. Onderweg kun je halt houden in de pub The George in de Borough High Street. Dat 17e eeuwse pand wordt beheerd door de National Trust. Die organisatie conserveert kastelen, historische huizen, tuinen, natuur maar dus ook (een aantal) pubs. Leuk om te weten is dat zowel William Shakespeare als Charles Dickens de pub vroeger regelmatig bezocht hebben. Vroeger was het overigens een koffiehuis. De laatste heeft The George nog opgevoerd in zijn boek Little Dorrit.

Wandelgids: 100 Great Pub Walks (National Trust)
Interactieve kaart met beschikbare accommodaties:

(Met name geschikt voor gebruik met desktop en laptop)


 
Als u op één van de accommodaties op de kaart klikt en de taal van die pagina is in het Engels dan kunt u eenvoudig bovenaan die pagina de taal wijzigen in het Nederlands door op het Britse vlaggetje te klikken en vervolgens een andere taal te selecteren.

Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Andere bestemmingen in Londen

Mogelijkheden om naar Londen te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland naar Londen te reizen. Zo kunt u met de trein gaan. U kunt direct met per trein vanaf Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Brussel Zuid naar Londen reizen. Eindstation is St Pancras International. Ook kunt u met het vliegtuig naar Londen. Er zijn 6 luchthavens die de naam London dragen maar die liggen behalve Heathrow en het City Airport wel buiten de stad. Daarnaast is het mogelijk de veerboot te pakken van Hoek van Holland naar Harwich. Vanaf Harwich kunt u de aansluitende trein naar London Liverpool Street nemen, een reis van ongeveer 2 uur. Dat treinticket kunt u bij de overtocht bijboeken. Kijkt u hieronder voor de verschillende vervoersmiddelen en ook voor informatie om met underground, trein en bus uw weg in Londen te vinden.

Metro en andere ov mogelijkheden in Londen


De reis naar Londen

Veerboot naar Engeland
Trein naar EngelandVliegtuig naar Groot-Brittannië
Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over vakantie vieren in Londen
→ Hotels en appartementen in Londen
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers