Het eiland Bute en Rothesay in Schotland

Rothesay op het eiland Bute in Schotland Kyles of Bute in West Schotland Kyles of Bute in Argyll and Bute, Schotland hotel boeken via GBL Ascog op het eiland Bute in Schotland Mount Stuart op het eiland Bute in Schotland Benmore Botanic Garden in Argyll and Bute, Schotland Loch Fyne in Schotland De stad Glasgow in Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenDe kust van het Isle of Bute, Schotland

Het eiland Bute ligt in het westen van Schotland en is vlakbij het vasteland van Argyll & Bute gesitueerd. Het bevindt zich in de Firth of Clyde en ligt ook in de buurt van het grotere Isle of Arran. Er wonen slechts 6500 mensen en Rothesay is de grootste plaats. Hier komt ook de veerboot vanaf Weymyss Bay aan. Voorbeelden van andere plaatsen op Bute zijn het vlakbij gelegen dorpje Ascog, Kilchattan Bay en Port Ballantyne. Het eiland heeft een geaccidenteerd landschap, met name in het noorden waar ook Kames Hill te vinden is, met 267 meter de hoogste top. Dit gebied is ook relatief bosrijk en het noordelijke uiteinde behoort tot een beschermd gebied genaamd de Kyles of Bute. Dit is een prachtig kustgebied met zeemeren, en heeft de status van National Scenic Area.

Verder zijn er in de wat vlakkere zuidelijke helft nog mooie stranden te vinden en in het midden van het eiland nog verschillende meren waaronder Loch Fad, het grootste exemplaar. Naast alle natuurschoon zijn er ook enkele andere bezienswaardigheden waaronder het grootse historische landhuis Mount Stuart, waarschijnlijk de bekendste trekpleister van Isle of Bute. Het heeft ook een landgoed en mooie tuinen. Hier in de buurt zijn nog twee tuinen te bezichtigen, namelijk de Ardencraig Gardens en de Ascog Fernery. In het havenstadje Rothesay kunt u het oude kasteel met gracht bekijken, het Bute Museum bezichtigen dat er pal tegenover staat en een bezoek brengen aan het Winter Gardens Discovery Centre. Dit is het toeristische bezoekerscentrum van het eiland waar ook een bioscoop gevestigd zit. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen op Bute.


Wandelen en fietsen op Bute

U kunt hier uiteraard mooie wandelingen maken, zowel in de heuvels als langs de zee. Zo kunt kunt u bijvoorbeeld wandelen naar Glencallum Bay in het zuiden, Kilmichael in het noordwesten of de 40 kilometer lange West Island Way volgen die een groot deel van het eiland bestrijkt. Fietsen blijkt hier op het eiland overigens ook goed te kunnen. Niet op fietspaden maar over landelijke wegen. Elke weg hier is in feite landelijk. U kunt een fiets huren in het dorp Rothesay, de plaats waar de boot vanuit Wemyss Bay arriveert.

Meer info: Wandelroutes op Bute | Fietsen op Isle of Bute


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen / eilanden in de regio

Reisplan en openbaar vervoer

Rothesay op het eiland Bute, Schotland

U zult vanuit Nederland of België eerst in Schotland moeten geraken. U kunt dan natuurlijk met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 4 uur naar de haven van Oban. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 uur 15 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Om op het eiland te komen dient u de veerboot te pakken. Er zijn twee overtochten vanaf het vasteland waarvan één super korte. Dat is de veerdienst tussen Colintraive en Rhubodach in het noorden van Bute. Die rit duurt slechts 5 minuten. Colintraive ligt op het schiereiland Cowal. De andere veerdienst is die tussen Wemyss Bay en Rothesay. Deze tocht duurt ook maar 35 minuten. Wemyss Bay heeft een treinstation en heeft een directe treinverbinding met de stad Glasgow. Deze dienst sluit aan op de overtocht. De totale tijd van de treinrit + overstaptijd + overtocht is ongeveer 1,5 uur. Kijk hier voor de overtocht van Wemyss Bay naar Rothesay. Als u uw gehele reis met het openbaar vervoer wilt afleggen dan kan dat ook. Neem bijvoorbeeld het vliegtuig naar Glasgow Airport. Vanaf de luchthaven pakt u de bus naar station Pailsey Gilmour Street en dan de trein naar Wemyss Bay. Op het Isle of Bute rijden er ook bussen tussen allerlei plaatsen en ook naar enkele locaties op het vasteland zoals Colintraive en Dunoon.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
Terug naar:

→ Vakantie vieren in Argyll en de Inner Hebrides
→ Stadjes en eilanden in Argyll and ButeOvernachten in dit gebied?

→ Hotels en vakantiehuizen in Argyll en de Inner Hebrides
© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers