De Romeinse Muur van Hadrianus in Engeland

Bewegwijzering langs Hadrian's Wall in Engeland Walltown aan Hadrian's Wall, Northumberland Sycamore Gap aan Hadrian's Wall, Northumberland Haltwhistle in Northumberland, Noord Engeland Highshields Crags aan Hadrian's Wall, Northumberland Housesteads Roman Fort bij Hadrian's Wall, Northumberland Vindolanda bij Hadrian's Wall, Northumberland

Volg het Hadrian's Wall Path en bewonder de Romeinse overblijfselen

Het Hadrian's Wall Path is een meerdaagse wandelroute in het noorden van Engeland met een lengte van 135 kilometer. Het wandelpad ligt langs de historische en zeer lange Muur van Hadrianus, één van 's werelds meest imposante Romeinse monumenten die gebouwd werd in 122 na Christus en de periode daarna. Keizer Hadrianus liet deze imposante barrière toen bouwen als verdedingswal of toch in ieder geval om het grensverkeer te controleren met het noorden van Groot-Brittannië (Schotland) waar de Romeinen toen geen invloed hadden. Later is ook in Schotland de Muur van Antoninus gebouwd maar die is minder lang in gebruik geweest en daar is ook niet veel meer van te zien. Dat geldt dus zeker wel voor Hadrian's Wall waarlangs u de bewegwijzerde wandelroute kunt volgen. Dat is ook een officiële national trail.

De route begint in Wallsend, vlakbij de stad Newcastle-upon-Tyne en eindigt helemaal aan de westkust in Bowness-on-Solway. Het geheel bestrijkt drie graafschappen, namelijk Tyne & Wear, Cumbria en vooral Northumberland. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de route in omgekeerde richting te bewandelen. De muur staat niet overal meer overeind en waar dat wel het geval is, is die niet zo hoog als die eens is geweest. Ook zijn er nog overblijfselen van verschillende 'mile castles' te zien. Dat zijn fortificaties die om de Romeins mijl (ongeveer 1,5 kilometer) geplaatst werden. Maar nog steeds is het schouwspel indrukwekkend, met name in de centrale gedeelten bij plaatsen als Gilsland, Haltwhistle en Bardon Mill. Hier is niet alleen de muur duidelijk zichtbaar maar ook is het land heuvelachtig waarbij bepaalde secties op rotsachtige uitstulpingen in het land zijn gebouwd met in de buurt ook verschillende opgravingen van nederzettingen. Denk aan die van Birdoswald, Housesteads, Vindolanda en Chesters. Mooie passages langs de Muur van Hadrianus zijn bijvoorbeeld die over de Winfield Crags, Highshields Crags, Housesteads Crags en door de Sycamore Gap.

Het grootste deel van de Muur van Hadrianus ligt precies tussen de twee steden Newcastle en Carlisle. Parallel aan de muur rijdt overigens ook een trein waarbij op enkele stations kunt uistappen zoals Brampton, Haltwhistle en Bardon Mill. De bus rijdt ook in dezelfde richting en stopt op nog veel meer locaties. Kortom: het openbaar vervoer is goed geregeld. Hieronder ziet u de route van het Hadrian's Wall Path. De wandelroute wordt hier niet perfect weergegeven maar u kunt door welke gebieden u wandelt. Als u graag een papieren gids van deze National Trail wilt hebben, kijkt u dan hier:

Gids van het Hadrian's Wall Path | Hadrian's Wall Path - National Trail
Kaart met accommodaties

Booking.com

Etappes

1. Wallsend - Heddon-on-the-Wall: 24 km | 2. Heddon - Chollerford: 25 km | 3. Chollerford - Once Brewed: 20 km | 4. Steel Rigg - Walton: 26 km | 5. Walton - Carlisle: 18 km | 6. Carlisle- Bowness-on-Solway: 24 km

Enkele plaatsen langs/bij de route

→ Terug naar meerdaagse wandelroutes

© 2012-2022 — Groot-Brittannië Liefhebbers