Het havenstadje Arbroath in Angus

Arbroath Abbey in Angus, Schotland Arbroath Signal Tower Museum in Angus, Schotland Eet Arbroath Smokies in Schotland hotel boeken via GBL Het kustadje Montrose in Schotland De stad Dundee in Schotland Het golfstadje St Andrews in Fife, Schotland De Pictische Aberlemno Sculptured Stones in Schotland Glamis Castle in Angus, Schotland Dunnottar Castle in Aberdeenshire, Schotland Stonehaven in Aberdeenshire, Schotland

InformatieHet kuststadje Arbroath in Angus, Schotland

Arbroath is een mooie kleine havenstad aan de oostkust van Schotland en is de grooste plaats in het raadsgebied Angus. Het heeft ongeveer 23 duizend inwoners en is altijd een vrij belangrijke vissershaven geweest. Qua historie is het ook zeer van belang omdat hier in 1320 de Declaration of Arbroath is getekend. Dat is in feite de onafhankelijkheidsverklaring van de Schotse edelen tov van de Engelse Koning. Het is een brief die de deze lieden stuurden naar de paus. De Katholieke Kerk in Rome had in de middeleeuwen namelijk ook veel wereldlijke macht. De brief is opgesteld in Arbroath Abbey waarvan u de fraaie ruïne kunt bezichtigen. Het stadje is ook nog bekend vanwege een lekkernij en dat is de Arbroath Smokie. Dit is een gerookte soort schelvis die nog op dezelfde manier wordt geprepareerd en gerookt als 200 jaar geleden. In het kuststadje kunt u ook nog het Signal Tower Museum bezoeken. Dat pand is begin 19e eeuw gebouwd als accommodatie voor lieden die werkten op de Bell Rock Lighthouse, de vuurtoren die een kilometer of 16 van de kust op zee staat. Ook werkten hier lieden die de schepen bemanden en de vuurtoren in operatie hielden. Nu is het gebouw een museum waar u kunt leren over het maritieme verleden van het stadje en uiteraard de vuurtoren.

In de weide omgeving is ook het één en ander te zien. Denk aan het kuststadje Montrose waar een natuurreservaat is gesitueerd evenals het historische House of Dun. Wat verder weg maar ook aan de kust treft u locaties als Dunnottar Castle, de havenstad Dundee en St Andrews, bekend als universiteitsstadje maar toch vooral ook om haar golfbanen. Verder landinwaarts staat onder andere het imposante Glamis Castle en ook de Aberlemno Sculptured Stones. Dat zijn hele oude stenen die op een kunstige manier door de Picten zijn gegrafeerd. De Picten waren een volk die bestonden uit verschillende stammen en tot ongeveer 1000 jaar geleden in verschillende delen van Schotland leefden. Ze stonden bekend om hun blauwe tatoeages en hun symboolstenen. Deze van Aberlemno zijn mooie voorbeelden. De niet al te grote stad Perth ligt ook nog redelijk in de buurt.


Wandelen in Arbroath

U kunt hier langs de kust wandelen, bijvoorbeeld naar Carnoustie of rond de Montrose Basin bij het gelijknamige kuststadje. U kunt ook het binnenland van Angus intrekken waar u de heuvels en ook bergen ziet opdoemen. Een deel van het ruige Caingorms National Park ligt ook voor een klein deel binnen de grenzen van het raadsgebied.

Wandelroutes in Angus


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de regio

Reis plannen naar Arbroath

Er zijn verschillende manieren om naar Arbroath te reizen. U kunt bijvoorbeeld met auto en al reizen per veerboot naar havens aan de Engelse kust. Er zijn dan enkele opties waarvan de meest voor de hand liggende veerdienst die van IJmuiden naar Newcastle is. Dat is een lange overtocht die u in de avond en nacht zult afleggen. Vanuit de haven is het nog minimaal 4 uur rijden. U kunt ook denken aan een overtocht van Rotterdam naar Hull waarbij de daaropvolgende autorit wel een paar uur langer zal duren. Arbroath heeft ook een treinstation en dat ligt aan de spoorlijn die de oostkust van Schotland bedient. Zo kunt u per trein bijvoorbeeld Montrose, Carnoustie, Perth, Stonehaven, Aberdeen en ook Edinburgh.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
Terug naar:

→ Vakantie vieren in Oost Schotland
→ Stadjes en dorpen in Oost SchotlandOvernachten in dit gebied?

→ Hotels en vakantiehuizen in Oost Schotland

© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers