Het graafschap West Yorkshire in Engeland

Calderdale in West Yorkshire Saltaire in West Yorkshire Het dorp Haworth in West Yorkshire De stad Leeds in West Yorkshire Harewood House in West Yorkshire

Leeds, Haworth en de South Pennines

Het graafschap West Yorkshire is voor een aanzienlijk deel behoorlijk dichtbevolkt met verschillende steden waarvan Leeds verreweg het grootst is. Het is qua inwonertal zelfs de derde stad van Groot-Brittannië. Hier zijn vanzelfsprekend ook de nodige musea en andere bezienswaardige locaties te zijn, zowel in het centrum als daarbuiten. Voorbeelden van andere steden zijn Bradford, Huddersfield, Wakefield en Halifax. Er zijn echter ook relatief rustige en mooie natuurlijke gebieden te bezoeken en die vindt u in het westen van het graafschap. Hier liggen de heuvels (South Pennines) en in het zuidwesten ook een klein deel van het Peak District National Park. Op de foto bovenaan ziet u de heidevelden van Norland Moor in bloei. Zo maar een voorbeeld van een karakteristiek landschap in de buurt van Halifax.

Dergelijke landschappen vindt u op Ilkley Moor, de licht heuvelachtige veengronden tussen Keighley en Ilkley, een gebied net ten zuiden van de Yorkshire Dales. Verder zuidelijke zijn ook twee mooie natuurlijk locaties van de National Trust te verkennen, namelijk Marsden Moor en Hardcastle Crags, een vallei met riviertjes, bos en wandelpaden. Hier vindt u ook het bezoekerscentrum Gibson Mill. Hier in de buurt ligt ook het mooie dorp Haworth. Dat ligt aan een korte historische spoorlijn maar het is vooral bekend vanwege het museum dat gewijd is aan de gezusters Brontë. Het museum was tevens het oude woonhuis van deze schrijfsters. Het meest beroemd is waarschijnlijk het verhaal Wuthering Heights van Emily Brontë. Iets zuidelijker ligt het kleine stadje Hebden Bridge dat net als Haworth aan/bij de Pennine Way is gesitueerd, een zeer lange meerdaagse wandelroute over de 'ruggegraat' van Engeland.


De interactieve kaart van West Yorkshire

U ziet hier de kaart van de graafschappen West Yorkshire en South Yorkshire. Het op deze pagina besproken graafschap is het westelijke deel van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart van South -en West Yorkshire

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Terug naar:

→ Bezienswaardigheden in het graafschap West Yorkshire


© 2012-2022 — Groot-Brittannië Liefhebbers