Wensleydale, Swaledale en de Howgill Fells in Engeland

Hawes in het Yorkshire Dales National Park Aysgarth Falles in het Yorkshire Dales National Park Swaledale in North Yorkshire Richmond Castle in North Yorkshire Howgill Fells in Cumbria

Het noorden van het Yorkshire Dales National Park

Een prominente vallei in het dit gedeelte van het Yorkshire Dales National Park is Wensleydale, één van de grootste dalen in het nationale park. Het is bekend van de kaas, namelijk de Wensleydale Cheese. Die wordt geproduceerd in het voornaamste stadje/dorp hier en dat is Hawes. Dat ligt bijvoorbeeld ook aan de wandelpaden van de Pennine Way en er is het Dales Countryside Museum. Er zijn in de buurt tevens een paar watervallen te bekijken. Bekend zijn de Hardraw Waterfall vlakbij Hawes en de cascade watervallen van Aysgarth. Dit gebied is echter ook bekend vanwege de van vroeger beroemde tv-serie 'All Creatures Great and Small', de verhalen van dierenarts James Herriot. De meeste opnames vonden plaats hier in de noordelijke helft van het nationale park. Dus in het rustige Swaledale maar met name in Wensleydale, in en rond plaatsen als Hawes en Askrigg. Hawes is het meest prominente stadje/dorp in het gebied maar Askrigg was de filmlocatie van het fictieve dorpje Darrowby waar de praktijk gesitueerd was. Leest u hier verder over het zuiden van de Yorkshire Dales waar vanzelfsprekend ook veel moois te zien is.

Swaledale is waarschijnlijk de rustigste van alle dalen in het Yorkshire Dales National Park. Het is het meest noordelijke gebied en heeft slechts kleine dorpjes, eigenlijk net als de andere gebieden. Hier liggen bijvoorbeeld Gunnerside, Muker en Reeth, het meest prominente plaatsje. Hier staat één van de bezoekerscentra van het park. De Coast to Coast Walk, de wandelroute die hier in noord Engeland van kust tot kust loopt, trekt ook deels door dit dal. Enkele historische bezienswaardigheden zijn ook te vinden en wel in het noordoosten rond de randen van het nationale park. Bezichtig bijvoorbeeld Richmond Castle en Bolton Castle. Helemaal in het noordwesten zijn de heuvels ook weer wat hoger, net als in het westen. Dat is rondom het dorpje Sedbergh waar ook de Dales Way passeert en waar vlakbij de Howgill Fells zijn gesitueerd. Dat sterk heuvelachtige compacte gebied ligt in het uiterste noordwesten en is geologisch meer verwant aan het Lake Distric National Park dat even verderop ligt. De hoogste heuvel van de Howgills is The Calf. Dat heeft een top van 676 meter. Overigens: deze noordwesthoek van het Yorkshire Dales National Park ligt in het graafschap Cumbria, de rest (verreweg het grootste oppervlak) in North Yorkshire.

De interactieve kaart van de Yorkshire Dales

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers