Tyne and Wear in Noordoost Engeland

Newcastle in Tyne and Wear, Engeland Souter Lighthouse in Noord Engeland Hadrian's Wall in Northumberland, Noord Engeland

Newcastle, 'Vera' en het begin van de Muur

Tyne and Wear vormt het verstedelijkte gebied van noordoost Engeland en wordt omringd door rustigere gebieden als Northumberland en County Durham. Het graafschap telt twee echte steden die ongeveer gelijke groot zijn, namelijk Newcastle en Sunderland. Er is ook een hevige rivaliteit tussen de voetbalclubs van beide steden. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Washington, Gateshead en aan zee bijvoorbeeld Whitley Bay. Als je vanuit IJmuiden met de veerboot arriveert dan zie je aan je rechter hand Tynemouth en aan je linker hand South Shields. Je gaat van de boot af in North Shields. Newcastle is ook een bekende locatie voor kijkers van 'Vera', één van de populairste detectiveseries op tv. Dat wordt opgenomen in de stad en in andere delen van Tyne and Wear. Ook omliggende graafschappen komen als filmlocaties voor in de serie.

Naast de musea in de steden zijn er verspreid over het graafschap nog meer bezienswaardigheden zoals enkele oude locaties. Denk aan Tynemouth Castle uit de middeleeuwen en het Segedunum Roman Fort uit het antieke tijdperk der Romeinen. Bij Walls End begint tevens de Muur van Hadrianus, het beroemdste Romeinse bouwwerk van Groot-Brittannië en één van de bekendere in de wereld. Je kunt er ook het Hadrian's Wall Path volgen, een wandelroute langs de muur. Een andere bekende landmark is overigens de Angel of the North, een grote sculptuur van een engel. Mooie natuurlijke locaties zijn er ook zoals het fraaie landschapspark Gibside van de National Trust en het nabijgelegen Chopwell Woodland Park. Aan de kust kunt u nog de benen strekken bij het Souter Lighthouse, de vuurtoren bij 'The Leas', een natuur -en kustgebied van ongeveer 4 kilometer in lengte. Het is een gebied met kliffen en wordt ook beschermd door de National Trust. Nog veel mooie kustroken vindt u een eind ten noorden van hier, aan de Northumberland Coast.

De interactieve kaart van Tyne and Wear

legenda van kaart

Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart van Tyne and Wear

Plaats om te gaan kijken en/of overnachten

Terug naar:

→ Bezienswaardigheden in het graafschap Tyne and Wear


© 2012-2022 — Groot-Brittannië Liefhebbers