Londen - wijken en stadsdelen

Westminster Palace in Londen Winkelstraat Regent Street in Londen City of London en de Theems Werelderfgoed van Greenwich in Londen Primrose Hill in Londen Warenhuis Harrods in Londen Richmond aan de Theems in Londen Kew Gardens in Londen

Grote trekpleisters, talloze musea, de Theems en grote parken

De regio Groot-Londen heeft bijna 9 miljoen inwoners en omvat een zeer groot oppervlak. En dat is ook gelijk een apart kenmerk van de stad want het is zo uitgebreid omdat er veel laagbouw is. In het financiële district zijn enkele wolkenkrabbers en er zijn ook zeker de nodige woontorens maar de gebouwen zijn vaak lager. Samen met de grote hoeveelheid groen in de vorm van parken maakt dat Londen een prettige stad om rond te lopen. Zelfs in en rondom het centrum (Westminster) waar het uiteraard druk is vindt u het St James Park, Bushy Park en enkele kleinere varianten. Aan de rand van het gebied treft u het grote Hyde Park dat overgaat in de Kensington Gardens. In het eerste park kunt u in de aanloop naar de kerstperiode (en ook mét kerst) het Hyde Park Winter Wonderland bezoeken.

Het is een inkoppertje door te stellen dat er veel te zien is. In Westminster vindt u het parlement, het Buckingham Palace en nog tal van andere mooie gebouwen. Wist u trouwens dat veel van de grote musea gratis te bezoeken is? Denk aan beroemde attracties als de National Gallery en het British Museum. Dat is een mooie compensatie voor de verder zo dure stad als het gaat om huisvesting en dus ook het boeken van hotels. Het oude hart van Londen is eigenlijk de City of London dat tegenwoordig toch vooral bekend is vanwege de banken en de financiële dienstverlening. Naast de futuristische bouwwerken zijn daar echter ook historische parels als de St Paul's Cathedral en de Tower of London. In het oosten van de stad en ook in het zuiden is veel minder te zien. De uitzondering is echter Greenwich waar u het martieme werelderfgoed van het land kunt bekijken. Dat is een complex met meerdere bezoekersattracties en ook weer een groot park.

Het noordelijke deel van de stad heeft ook minder attracties maar ook hier zijn verschillende mooie locaties. In Camden en Hampstead kunt u bijvoorbeeld een stukje heuvelop lopen om van uitzichten over Londen te genieten. Dat kan op Primrose Hill in Regent's Park en niet ver van het museum van Sherlock Holmes. Mooi uitzicht is er ook in het grotere Hampstead Heath waar u Parliament Hill kunt opwandelen. Dat is ook een wijk waar de beter gefortuneerden wonen. Over rijke mensen gesproken: de stadsdelen ten westen van het centrum zijn ook zeer prijzig. Stadsdeel Kensington & Chelsea ligt daar. Daar bevinden zich enkele grote musea zoals het natuurhistorisch museum en bijvoorbeeld ook het beroemde warenhuis Harrods. Bekende winkelstraten als Regent Street vindt u in Westminster. Het spreekt voor zich dat de stad vol zit met winkels.

Wilt u landelijk Londen ervaren? Ga dan naar het westen. Uiteraard moet u de term landelijk met een kleine korrel zout nemen want ook hier zit u gewoon in de stad maar er is tegelijk wel erg veel groen waardoor u met een spreekwoordelijke 'paar passen' uit de drukte bent. Het stadje Richmond ligt namelijk bij de groenste trajecten van de rivier de Theems, wordt tevens geflankeerd door Richmond Park (de grootste) en het ligt vlakbij de prachtige Kew Gardens. Dat enorme complex van tuinen, parklandschappen, bomen en planten behoort tot het werelderfgoed. Ook zijn er zelfs enkele landhuizen te bezichtigen, ook gesitueerd vlakbij de rivier. Langs dit deel van de stad kunt u ook heerlijk wandelen over het bewegwijzerde Thames Path. Dat kan overigens overal in Londen maar hier dus in een relatief groene omgeving. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in Greater Londen.

legenda van kaart

Stadsdelen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers