Pembrokeshire Coast National Park in Zuid Wales

St David's schiereiland in Pembrokeshire, Wales Whitesands Beach in Pembrokeshire, Wales Het badplaatsje Tenby in de avond, Wales Caldey Island in Wales Abermawr in Pembrokeshire, Zuidwest Wales

Pembrokeshire Coast National Park

Zuidwest Wales is een regio met bijzonder fraaie kustlandschappen en is over het algemeen ook een stuk minder heuvelachtig dan de rest van het land. Vlak is het echter zeer zeker niet want Wales is bijna overal geaccidenteerd. Een belangrijk deel van het zuidwesten wordt ingenomen door het Pembrokeshire Coast National Park. Zoals de naam al aangeeft is dit een beschermd kustgebied en het heeft veel natuurlijke schoonheid in de vorm van kliffen, baaien, stranden en een paar kleine eilandjes. U vindt er slechts kleine dorpen en stadjes. Een populaire bestemming is het badplaatsje Tenby dat een mooi havengebied heeft met kleurige huisjes. Hier kunt u op het strand liggen maar dat kan bijvoorbeeld ook in het nabij gelegen Saundersfoot. Het nationale park is echter vooral een gebied voor liefhebbers van natuurschoon en ook zeker van wandelen. U kunt er het Pembrokeshire Coast Path volgen.

Voorbeelden van mooie natuurlijke locaties zijn het Stackpole Estate met zijn stranden, bossen en vijvers, de prachtige schiereilandjes Marloes en St Davids, de ruige kliffen van Strumble Head en de Foel Cwmcerwyn, met 536 meter de hoogste top in het park. Deze heuvel ligt overigens een eindje verder landinwaarts. Er zijn ook enkele kleine eilandjes om te bezoeken. Vanuit Tenby kunt u met de boot naar Caldey Island dat één van de 'heilige eilandjes' is van Groot-Brittannië. Er staat een abdij. Vanuit Marloes kunt u een boottrip maken naar de natuurreservaten Skomer en Skokholm waar u bijvoorbeeld puffins (papegaaiduikers) kunt zien. Verder naar het noorden ligt Ramsey Island een stukje voor de kust van St David's. Ook dit is een natuurreservaat waar in het najaar ook zeehonden te zien zijn. Het Pembrokeshire National Park heeft zoals gezegd alleen kleinere plaatsen binnen haar grenzen zoals het net al genoemde Tenby, kleine dorpjes en gehuchten als Manorbier, Little Haven, Solva en Porthgain, stadjes als Pembroke, St David's, Fishguard en Newport. In het oostelijke deel van Zuidwest Wales vindt u nog een prachtig kustgebied en dat is het schiereiland Gower. Naast alle natuur zijn er ook enkele historische bezienswaardigheden te bezichtigen waaronder een paar kastelen als Pembroke Castle en Llawhaden Castle. Ze staan dan wel allemaal even buiten het nationale park. Hieronder ziet u ook nog pagina's over New Quay en de grotere badplaats Aberystwyth. Die liggen echter wel buiten het nationale park aan de westkust van Wales.

De interactieve kaart van de Pembrokeshire Coast

U ziet hier de kaart van Zuidwest Wales met in het westen het Pembrokeshire Coast National Park.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers