Gebruik maken van de underground (tube) in Londen

Kaart met metrohaltes in Londen treinstellen van de underground in Londen Het metrostation van Baker Street in Londen metrostation van Westminster in Londen Trein -en metrostation van Kings Cross in Londen Trein -en metrostation van St Pancras in Londen Trein -en metrostation van Charing Cross in Londen Trein -en metrostation van Waterloo in Londen Met de Docklands Light Railway (dlr) naar Canary Wharf in Londen Dubbeldekkerbussen op Oxford Street in Londen Zwarte taxi (black cab) bij Horse Guards Parade in Londen, Engeland

Metro, underground of tube?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bovenstaande woorden betekenen allen hetzelfde. De metro in Londen wordt wel de 'underground' genoemd (de ondergrondse) maar ook wel de 'tube'. De ondergrondse paden naar de station wordt vaak aangeduid met de 'subway'. Bij metrostations zijn die ingangen bij de straat, soms gewoon een trap naar beneden, in andere gevallen een echt station met ook de nodige faciliteiten. Ook zijn er grote stations waar meerdere metrolijnen samenkomen en ook nog spoorlijnen van het bovengrondse spoor, van de 'gewone' trein. Bekende voorbeelden van dergelijke stations zijn King's Cross, Euston, Charing Cross, Liverpool Street, London Bridge, Paddington en Waterloo maar er zijn veel meer want het spoorwegnetwerk onder -en bovengronds is enorm in Groot-Londen. King's Cross is een treinstation met op korte loopafstand St Pancras International waar oa. de trein vanuit Nederland en België naar Londen (Eurostar) arriveert. Beide treinstations hebben een gezamenlijk ondergronds metrostation en dat heet King's Cross & St Pancras (International).

De treinen die bovengronds door Londen rijden vertrekken zeer frequent, de gemiddelde metrotreinen rijden zelfs zeer vaak, meestal om de paar minuten. De metro is overigens niet overal ondergronds, bepaalde trajecten zijn bovengronds, soms afwisselend. De enige lijnen die volledig ondergronds zijn, zijn de Victoria Line en de Waterloo & City Line. In de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk kunt u gebruik maken van verschillende betaalmogelijkheden. Natuurlijk kunt u bij een loket of automaat een kaartje kopen voor een bepaalde dienst maar handiger (en goedkoper) is het gebruik van een Oyster Card. Dat is een chipkaart waarmee u de poortjes naar het perron van het station kunt openen waarmee u gelijk incheckt. Als u uitstapt en op dezelfde manier het perron op het eindpunt verlaat dan checkt u uit. Zo'n Oyster Card kunt u hergebruiken want u kunt die gewoon opladen bij een automaat op één van de stations. Vóórdat u op reis gaat kunt u een Visitor Oyster Card online bij de Visit Briain Shop aanschaffen en laten toesturen. U kunt zelf bepalen hoeveel tegoed er op zit. Het is tegenwoordig ook mogelijk om met uw (contactless) bankpas in -en uit te checken. Mogelijk dat er nog wel kosten bij komen omdat je een kaart van een bank buiten het VK bezit.

Meer info: Een Visitor Oyster Card online kopen

Metrolijnen in Londen

Londen telt meerdere undergroundlijnen en dat is niet zo gek gezien de enorme omvang van Groot-Londen. Dat betekent dat u ook prima buiten het centrum kunt overnachten mocht u dat willen. Hieronder worden kort de lijnen behandeld, elke lijn heeft zijn eigen kleur, handig als u een metrokaart bestudeert. Het dient geen verrassing te zijn dat de metrotreinen allen door bepaalde delen van het centrum van Londen (in de meest brede zin) rijden.

Bakerloo (bruin): rijdt vanaf Elephant and Castle dat in de buurt ligt van Waterloo naar Harrow & Wealdstone in het noordwesten. Deze lijn komt door het centrum van Londen zoals de stations Waterloo, Embankment, Charing Cross, Piccadilly Circus, Oxford Circus en Marylebone. Er zijn plannen om de lijn door te trekken voorbij Elephant and Castle verder zuidoostwaarts naar Lewisham

Central (rood): rijdt vanaf West Ruislip in het noordwesten naar Epping in het noordoosten. De lijn gaat echter wel via het centrum waaronder de stations Bond Street, Oxford Circus, Victoria en Holborn en de Londense city waar u kunt uitstappen op St Paul's. De Central Line heeft echter ook een ander westelijk eindpunt en dat is Ealing Broadway.

Circle (geel): de Circle Line maakt een lus door het centrale deel van Groot-Londen al is het geen precies rondje. Deze underground rijdt vanaf Edgeware Road, maakt een rondje door het centrum en omstreken en keert terug in westwaartse richting maar dan met eindpunt Hammersmith. Onderweg kun je oa. uitstappen op Paddington, High Street Kensington, Westminster, Temple, Tower Hill, King's Cross St Pancras en Baker Street.

District (groen): rijdt van Richmond in het westen naar Upperminster in het oosten. Net als bij de Central Line heeft deze lijn ook een alternatief eindpunt, sterker: twee mogelijk andere eindstations en dat is wederom Ealing Broadway in het westen en Wimbledon in het zuidwesten. Als je met deze metro reist dan kun je bijvoorbeeld uitstappen op Kew Gardens, Hammersmith, South Kensington, Victoria, Westminster, Embankment, Blackfriars en Tower Hill

Hammersmith & City (roze): volgt voor een deel het traject van de Central Line (noordelijke deel). Het westelijke uiteinde is Hammersmith, het oostelijke Barking. Onderweg kun je oa. uitstappen op Baker Street, Euston Square, King's Cross St Pancras en Liverpool Street.

Jubilee (grijs): rijdt van Stanmore in het noordwesten naar Stratford ten oosten van het centrum maar maakt een flink lus door het centrum en komt ook ten zuiden van de Theems. Deze underground passeert oa. de stations Wembley Park, Green Park, Westminster, Waterloo, Southwark, London Bridge, Canary Wharf, North Greenwich en West Ham.

Metropolitan (paars): rijdt van Aldgate in de city naar het verre westen waarbij er drie mogelijke eindpunten zijn. Dat zijn Uxbridge, Amersham en Chesham. De laatste twee zijn kleine stadjes in landelijk Buckinghamshire, zover strekt het stelsel zich uit. Voorbeelden van andere stations langs het traject zijn Harrow-on-the-Hill, Wembley Park, Baker Street, Euston Square, King's Cross St Pancras en Liverpool Street.

Northern (zwart): rijdt van noord naar zuid via twee verschillende trajecten. Aan beiden kanten zijn er twee verschillende uiteinden, namelijk High Barnet en Edgware in het noorden en Battersea Power Station en Morden in het zuiden. Battersea Power Station was vroeger een energiecentrale pal aan de Theems, inmiddels een complex met oa. appartementen en horeca. Edgware moet u overigens niet door elkaar halen met station Edgeware Road dat elders gesitueerd is. Met deze lijn kunt u bijvoorbeeld naar Hampstead, Camden Town, Euston, King's Cross St Pancras, Leicester Square, Charing Cross, London Bridge, South Wimbledon en Clapham Common.

Piccadilly (donker blauw): rijdt van Cockfosters in het noorden naar Heathrow (Airport: verschillende terminals) in het westen. Voorbeelden van stations langs deze lijn zijn Finsbury Park, Arsenal, King's Cross & St Pancras, Covent Garden, Leicester Square, Piccadilly Circus, Hyde Park Corner, Knightsbridge en Hammersmith. Ook de Piccadilly Line heeft in het westen een alternatief eindpunt en dat is Uxbridge in het noordwesten.

Victoria (licht blauw): rijdt van Waithamstow Central in het noorden naar Brixton ten zuiden van de Theems. De metro rijdt oa. langs Tottenham Hale, Finsbury Park, Highbury & Islington, King's Cross & St Pancras, Oxford Circus, Victoria, Pimlico en Vauxhall.

Waterloo & City (licht groen): de Waterloo & City Line is een kort traject tussen Waterloo aan de rand van het centrum (vlakbij Westminster) naar Bank in de City of London. Er is geen tussenliggende stop. Deze lijn is ooit in het leven geroepen om treinreizigers vanuit regionen ten zuidwesten van de hoofdstad - die op London Waterloo aankomen - een snelle link te bieden naar de Londense city, het financiële centrum van Groot-Brittannië.

Meer info: Tube & Rail (en meer) maps in Greater London

Docklands Light Railway (DLR)

De Docklands Light Railway is een zelf rijdende metrotrein in het havengebied van Londen, dus het meer oostelijke deel van de stad. Deze heeft verschillende eindpunten. Behalve het havengebied rijdt deze ook tot aan Bank in de City of London (financiele district) en Stratford International. De drie zuidelijke uiteinden zijn Lewisham, Woolwich Arsenal en Beckton. U kunt met de DLR bijvoorbeeld ook naar Greenwich, Canary Wharf, Tower Gateway, West Ham en het London City Airport reizen. De DLR staat ook op de bovenstaande pagina met kaarten.

De bovengrondse trein

De London Overground is zoals de naam al aangeeft een bovengronds spoorwegnetwerk en de treinen daarop rijden niet in het centrum. Deze arriveren aan de randen van de centra en bieden vervoer vanuit de buitenwijken in Greater London (en zelfs het graafschap Hertfordshire) naar de hoofdstad. Naast het netwerk van het net genoemde bovengrondse stelsel zijn er ook allerlei andere spoorwegmaatschappijen die door de stad komen. De treintijden daarvan kunt u goed bekijken op de volgende website.

Meer info: Treintijden bekijken op National Rail

Tram, bus, boot en taxi

Naast de London Tube, de DLR en de bovengrondse treinen zijn er nog meer vormen van openbaar vervoer in Londen. Zo is er een tramlijn, tal van busdiensten en boten die naar verschillende plekken langs de Theems varen. De tram rijdt ten zuiden van de Theems, tussen Wimbledon in het westen en Beckenham Junction in het oosten. Een alternatief eindpunt in het oosten is New Addington want in het oostelijke deel van het traject zit er een vertakking in de lijn. De bussen rijden overal, de karakteristieke rode dubbeldekkers zult u regelmatig zien rijden. Het is ook mogelijk te reizen per boot. De Thames Clippers (busboot) bevaren de Theems van Barking Riverside in het oosten tot Putney in het westen. Voorbeelden van punten langs de rivier waar u kunt afstappen zijn Greenwich, Canary Wharf, London Bridge City, Westminster, London Eye (Waterloo), Battersea Power Station en Chelsea Harbour. En mocht u geen zin hebben om met het ov te reizen en graag de taxi te willen pakken dan kan dat. Net als de rode dubbeldekkerbussen zijn de zwarte taxi's (black cab) zeer karakteristiek voor het Londense straatbeeld.

Meer info: London Bus | Thames Clippers | London Taxis

Waar kan ik de Oyster Card gebruiken?

Eerder op deze pagina is al de (Visitor) Oyster Card vermeld. Deze kunt u gebruiken voor de metro (underground/tube) maar ook voor de trein, voor de DLR, voor de tram en voor de bus. Als u gebruik maakt van metro of trein dan dient u in -en te uitchecken, in het geval van de bus of tram hoeft u alleen maar in te checken omdat men daar gebruik maakt van een vaste ritprijs. De kaart biedt daarnaast korting als u gebruik maakt van de busboot (Thames Clippers) en mogelijk ook andere rivierboten.

Verblijf of bezoek de volgende stadsdelen

Hieronder worden 6 verschillende stadsdelen uitgelicht. Bekijk info, foto's, een interactieve kaart en uiteraard hotels en appartementen. City of Westminster is het stadsdeel dat voor velen het centrum van Londen is en hoewel dat met het parlement, het regeringscentrum en ook Buckingham Palace wel zo aanvoelt is dat oorspronkelijk de City of London daar even ten oosten van. Daar vindt u bijvoorbeeld Tower of London en de wolkenkrabbers van het financiële district, evenals de zetel van de Bank of England. Kensington & Chelsea liggen even ten westen van het centrum, Richmond & Kew nog verder westelijk, Camden en Hampstead meer in het noorden en Greenwich meer in het oosten.



Gebruik maken van uitgebreide service?

Hier op Groot-Brittannië Liefhebbers kunt u zelf via de verschafte informatie uw vakantie of rondreis plannen, hotels en appartementen boeken maar u kunt ook gratis gebruik maken van de service 'Vakantieplan op Maat'. Dat kan voor een citytrip zijn maar ook voor een rondreis per trein of auto door Engeland (of andere delen van Groot-Brittannië). Het is namelijk prima mogelijk om Londen te combineren met mooie steden of plaatsen in het land, eventueel ook bestemmingen met landelijke pracht, fraaie kusten en badplaatsen. Op basis van uw wensen kan ik bepalen welke regio het meest geschikt is. Londen is qua treinverkeer de absolute hub van het land omdat hier tal van spoorlijnen beginnen en. Lees hieronder verder over de service. U kunt ook eerst enkele voorbeelden van rondreizen bekijken. De eerste link leidt naar een pagina met autorondreizen en de tweede naar treinrondreizen. Het zijn autorondreizen naar Zuid Engeland maar andere delen van het land zijn natuurlijk ook mogelijk. Als u met de auto reist dan is het logisch wat verder van het centrum te verblijven om goed te kunnen parkeren want in het centrum mogelijk lastig, duur en ook heb je daar te maken met milieuzones. Ook daar weet ik uiteraard goed locatie voor.

Autorondreizen door Zuid Engeland | Treinrondreizen door Groot-Brittannië


Cottage in Engeland
GB
Eerst vanuit Nederland of België naar Londen:

Met de trein naar Londen

Met de veerboot naar Engeland


Terug naar:

Vakantie vieren in Groot-Londen
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers