De Hooglanden van Schotland

Meer in de Highlands van Schotland Pass of Glencoe in de Highlands van Schotland Blair Castle in Perth and Kinross, Schotland Een meer in de Great Glen van Schotland Bergen en kust op het eiland Skye in Schotland Kustdorpje op Argyll and Bute in Schotland Caithness in Noord Schotland

De bergen van noord -en west Schotland

De Scottish Highlands is de benaming voor de hooglanden van Schotland en dat zijn dus berggebieden maar ook zijn er streken waar het vooral heuvelachtig is. Dit berggebied vormt het westelijke en noordelijke deel van het land maar denk nu niet dat de rest van Schotland vlak is want dat is niet zo. De grote steden bevinden in zich in het qua omvang beperkte gebied de Lowlands maar het zuiden - richting Engeland dus - is weer zeer heuvelachtig. Dat zijn de Southern Uplands. Maar daar gaat het hier dus niet over. De Schotse Hooglanden beginnen pal ten noorden en westen van de zogenaamde Highland Boundary Fault, een geologische breuklijn.

De Scottish Highlands zijn onder te verdelen in twee en als je de eilandengroepen meetelt vier gebieden. Op het vasteland heb je de Grampian Mountains met daar ten noordwesten van de Nothwest Highlands. Die gebieden zijn hieronder ook te vinden alleen zijn ze daar verder onderverdeeld. De eilandengroepen die je eigenlijk ook moet meerekenen zijn de Inner Hebrides en daarbuiten de Outer Hebrides. Die eilanden hebben vaak namelijk hetzelfde type landschap. Isle of Skye is een zeer mooi voorbeeld en ook qua reis erheen omdat er sinds het einde van de vorige eeuw een brug naartoe ligt. De Grampian Mountains en de Northwest Highlands worden overigens van elkaar gescheiden door de Great Glen, de lange vallei waar het beroemde Loch Ness - Schotland's grootste meer - ook gesitueerd is. De net al genoemde Grampian Mountains worden hier op de website overigens onderverdeel in het Cairngorms National Park en de Western Highlands en dat zijn echt verschillende gebieden. Dat geldt helemaal voor het gebied dat helemaal in het westen ligt - namelijk Argyll & Bute - want dat is heuvelachtig en niet zozeer bergachtig. De verre noordoosthoek van Schotland behoort ook tot de Highlands maar dat is in tegenstelling tot het noordwesten relatief vlak al heeft het juist wel flinke kliffen aan zee. Die streek heet Caithness en staat ook op de pagina over de Northern Highlands.

Meer informatie

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers