5 sterrenhotels in het postindustriële Manchester

Salford Quays in Manchester, Engeland hotels boeken via GBLStadhuis van Manchester in Engeland Het centrum van de stad Manchester, Engeland Old Wellington Pub in Manchester, Engeland Chetham's Library, de oude bibliotheek van Manchester, Engeland Castlefield in Manchester, Engeland Castlefield in Manchester, Engeland Salford Quays in Manchester, Engeland

✔ In luxe overnachten

Op deze pagina worden 5 vijfsterrenhotels in de stad Manchester uitgelicht, een grote en bruisende stad in Noord Engeland met een groot industrieel verleden. De stad was het product van de Industriële Revolutie en haar groei stamt ook uit die periode. Gedurende de 19e eeuw was het de katoenhoofdstad van de wereld vanwege de vele katoenfabrieken en pakhuizen. Ook zijn er in die periode daarvoor kanalen aangelegd. De katoen werd vanuit de havenstad Liverpool aangevoerd en hier gesponnen en verwerkt. Vandaar dat Manchester als bijnaam 'Cottonopolis' kreeg. In die periode was het leven hier voor de arbeider een hel maar tegenwoordig is dit juist één van de beste steden van Groot-Brittannië om te leven. Het mag niet verbazen dat de vakbeweging in Engeland hier haar oorsprong kent en dat geldt ook voor de Suffragette beweging, vrouwen die begin 20e eeuw streden voor het vrouwenkiesrecht. Veel van de oude pakhuizen en fabrieken uit de 19e en 20e eeuw hebben een andere bestemming gekregen. Natuurlijk zijn er in de stad ook zeker veel stijlvolle gebouwen in de stad en ook zijn er de nodige moderne bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan het aan Manchester grenzende Salford waar de glazen facades van de vrij nieuwe BBC Studios staan en het Imperial War Museum North. De stad is voor een groot deel groot geworden tijdens het Victoriaanse Tijdperk, vernoemd naar de koningin die toen op de troon zat en dat was lang: van 1837 tot 1901. Een periode waarin Groot-Brittannië door de industrialisering grote veranderingen doormaakte. Het Verenigd Koninkrijk was toen het meest geavanceerde land ter wereld, een tijd waarin de British Empire nog grote delen van de wereld domineerde. Het Schotse Glasgow is ook zo'n voormalig industriële powerhouse van het Britse Imperium, nog zo'n plaats waar Victoriaanse en moderne architectuur samenkomen.


1. Stock Exchange HotelHet eerst uitgelichte hotel is het Stock Exchange Hotel, een prachtig pand uit het prille begin van de 20e eeuw. De stijl was neo barok en functie - zoals de naam al aangeeft - die van effectenbeurs. De handel aan deze beurs heeft gelopen tot het jaar 2000. Jaren later is het pand gekocht door de bekende ex-voetballer van Manchester United Gary Neville. Na een flinke renovatie is het inmiddels een succesvol en uitstekend beoordeeld vijfsterrenhotel. Over voetbal gesproken: buiten het centrum van de stad staan de voetbalstadions van twee grote clubs, namelijk 'United' in het westen en 'City' in het oosten. Het nationale voetbalmuseum van Engeland bevindt zich echter op loopafstand. Dit hotel is overigens niet te verwarren met de Royal Exchange, het nog grotere beursgebouw waar men vroeger oa. textiel verhandelde. Dat fraaie gebouw is tegenwoordig in bedrijf als theater én winkelcentrum. Winkelen kan rondom het hotel zeer goed. Het zeer nabij gelegen Market Street is één van de meest prominente winkelstraten van Manchester. Vlakbij kunt u ook een pint gaan drinken in de Old Wellington Pub, een unicum hier want dit gebouw stamt uit de 16e eeuw, het werd een pub in de vroege 19e. In de omgeving ziet u ook een voorbeeld van een oude fabriek - The Printworks (drukkerijen) - die nu van binnen omgebouwd is tot complex met bioscoop, restaurants en dergelijke.

Vanuit Nederland of België naar het Stock Exchange Hotel

U kunt parkeren bij het hotel. U kunt uiteraard ook met het ov reizen. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Manchester Piccadilly wilt reizen dan kunt u eerst nog de metro naar station Euston nemen maar dat hoeft niet want dat is maar een klein stukje lopen. De daaropvolgende treinreis duurt iets langer dan 2 uur. Daarna is het nog wel een minuut of 15 lopen maar dat hoeft niet. U kunt ook op de tram stappen, die stopt op Market Street, enkele minuten wandelen van het hotel. Het is ook mogelijk met het vliegtuig te gaan. U zou kunnen vliegen op Manchester Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per trein naar Piccadilly (17 minuten).

Met de trein naar Londen en verder | Tram in Manchester


Locatie van Manchester

kaart met hotels in de stad Manchester, Engeland

2. Hotel GothamHotel Gotham is een vrij nieuw hotel want het opende haar deuren als zodanig pas in 2015. Het schitterende pand is ooit in de jaren 20 van de 20e eeuw ontworpen door de beroemde architect Edwin Lutyens en werd iets later opgeleverd voor de Midland Bank. Het Art Deco ontwerp met haar neoclassicistische kenmerken is vrij uniek voor Manchester. Genieten van een Engelse Afternoon Tea behoort hier tot de mogelijkheden. Het hotel staat in het centrum, op de heuvel aan King Street. Dat was vroeger het gebied binnen de stad waar alle banken stonden, tegenwoordig de meer luxueuze winkels. Zo vindt u aan dezelfde straat oa. het voormalige bankgebouw van de Bank of England en het eveneens imposante pand dat toebehoorde aan Lloyds. Hotel Gotham staat vlakbij het Stock Exchange Hotel dus de omgeving is ongeveer hetzelfde. U zit hier dus ook vlakbij de Manchester Cathedral, de rivier de Irwell en treinstation Manchester Victoria.

Vanuit Nederland of België naar het Hotel Gotham

U kunt niet parkeren bij het hotel, dat zal dan ergens in de buurt moeten. U kunt uiteraard ook met het ov reizen. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Manchester Piccadilly wilt reizen dan kunt u eerst nog de metro naar station Euston nemen maar dat hoeft niet want dat is maar een klein stukje lopen. De daaropvolgende treinreis duurt iets langer dan 2 uur. Daarna is het nog wel een minuut of 13 lopen maar dat hoeft niet. U kunt ook op de tram stappen, die stopt op Market Street, 3 minuten wandelen van het hotel. Het is ook mogelijk met het vliegtuig te gaan. U zou kunnen vliegen op Manchester Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per trein naar Piccadilly (17 minuten).

Met de trein naar Londen en verder | Tram in Manchester

3. The Edwardian ManchesterThe Edwardian in Manchester is een prachtig hotel waarvan het pand stamt uit het midden van de 19e eeuw, in het Victoriaanse Tijdperk dus. Het werd oorspronkelijk gebouwd als Free Trade Hall, ter ere van het afschaffen van de Corn Laws die geïmporteerd voedsel veel duurder maakten en zodoende vooral ten goede kwam aan de landbezittende klasse. Na het afschaffen ontstond dus de vrije handel, vandaar de naam van het gebouw toen. Tot aan 1996 deed het dienst als de belangrijkste concertzaal van Manchester maar dat is inmiddels de moderne Bridgewater Hall. De voormalige Free Trade Hall is dus nu een plek om in luxe te kunnen overnachten. Een typisch Engelse Afternoon Tea nuttigen is (uiteraard) hier ook mogelijk. Het Edwardian Hotel is gesitueerd in de buurt van de twee voorgaande hotels, op korte afstand van de fraaie centrale bibliotheek maar dan iets verder zuidelijk, dichter bij de treinstations Deansgate en Manchester Oxford Road. Dus ook op korte loopafstand van het People's History Museum en het Museum of Science and Industry. Vlakbij station Deansgate ligt Castlefield, het vroegere industriële hart van de stad, nu een conservatiegebied waar rond het Bridgewater Canal oa. gerestoreerde pakhuizen staan. U kunt er gaan eten en drinken in leuke bars en restaurants.

Vanuit Nederland of België naar The Edwardian

U kunt niet direct parkeren bij het hotel. Dat zal dan elders moeten zoals bij het relatief nabij gelegen (5 minuten lopen) parkeerterrein van Great Northern NCP aan Watson Street. U kunt uiteraard ook met het ov reizen. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Manchester Piccadilly wilt reizen dan kunt u eerst nog de metro naar station Euston nemen maar dat hoeft niet want dat is maar een klein stukje lopen. De daaropvolgende treinreis duurt iets langer dan 2 uur. Daarna is het nog wel een minuut of 15 lopen maar dat hoeft niet. U kunt ook op de tram stappen, die stopt op St Peter's Square, 4 minuten wandelen van het hotel. Het is ook mogelijk met het vliegtuig te gaan. U zou kunnen vliegen op Manchester Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per trein naar station Manchester Oxford Road (17 a 21 minuten). Daarna is het nog 9 minuten lopen OF u stapt af op Piccadilly en pakt de tram.

Met de trein naar Londen en verder | Tram in Manchester

4. Kimpton Clocktower HotelThe Kimpton Clocktower Hotel is ook weer zo'n imposant, 19e eeuws bouwwerk. Het is eind 19e en 20e eeuw opgetrokken uit rode baksteen en terracotta en diende als kantoorgebouw voor een pensioen -en verzekeringsmaatschappij. In 1996 werd het een plek om te overnachten onder de naam Palace Hotel en sinds enkele jaren gaat het door onder haar nieuwe naam. Genieten van een Engelse Afternoon Tea behoort hier tot de mogelijkheden. Het ligt erg goed gesitueerd voor de treinreiziger want het bevindt zich op een spreekwoordelijke steenworp afstand van station Oxford Road en ook Piccadilly kunt u wandelend bereiken. Tramstation St Peter's Square bevindt zich ook op loopafstand. Het hotel staat tevens in de buurt van de Metropolitan University en twee prominente evenementenlocaties, namelijk het Palace Theatre en de Bridgewater Hall. In de nabij gesitueerde Manchester Art Gallery kunt u terecht voor kunst waaronder prachtige schilderijen. Het industriële erfgoed én tegenwoordig gezelligheid van Castlefield kunt u ook wandelend bereiken. Als u in zuidelijke richting Oxford Road afwandelt dan komt u na een minuut of 20 vlakbij het Pankhurst Centre terecht, het voormalige huis van Emmeline Pankhurst, de stichter van de suffragettebeweging. Dat is nu een museum. Als u toch in de buurt bent dan kunt u zo ook een bezoek brengen aan zowel het Manchester Museum als de Whitworth Art Gallery.

Vanuit Nederland of België naar de Kimpton Clocktower

U kunt niet direct parkeren bij het hotel. Dat zal dan elders moeten zoals bij het parkeerterrein van Oxford Street. U kunt uiteraard ook met het ov reizen. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Manchester Piccadilly wilt reizen dan kunt u eerst nog de metro naar station Euston nemen maar dat hoeft niet want dat is maar een klein stukje lopen. De daaropvolgende treinreis duurt iets langer dan 2 uur. Daarna is het nog wel een minuut of 11 lopen maar dat hoeft niet. U kunt ook op overstappen op de trein naar Manchester Oxford Road (2 minuten) en in 1 minuut naar het hotel lopen. Het is ook mogelijk met het vliegtuig te gaan. U zou kunnen vliegen op Manchester Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per trein naar station Manchester Oxford Road (17 a 21 minuten).

5. The Lowry HotelHet Lowry Hotel is in tegenstelling tot de voorgaande hotels zeer modern want het heeft haar deuren pas geopend in 2001. U zit hier in Salford maar wel direct aan de rivier de Irwell dus als u één van de bruggen oversteekt dan zit u direct in Manchester. Genieten van een Engelse Afternoon Tea behoort hier tot de mogelijkheden. Zoals u kunt zien is de directe omgeving ook modern ingericht. Zie ook de eerste foto bovenaan, dat is de exacte locatie. Het hotel is vernoemd naar de lokale schilder Laurence Stephen Lowry (19e en 20e eeuw) die beroemd is geworden door zijn stadsschilderijen van de industriële districten hier in de buurt. Bij de Salford Quays een eind verder naar het zuidwesten kunt u het museum bezichtigen dat aan de man gewijd is. Loop vanuit het hotel de Albert Bridge over en u stapt zowat het People's History Museum binnen. Loop noordwaarts naar de Victoria Bridge en u bent gelijk vlakbij de kathedraal, het National Football Museum en de historische Chetham's Library, de oudste publieke bibliotheek uit de Engelssprekende wereld. Houdt u van winkelen? Warenhuis Selfridges bevindt zich op loopafstand, net als de interessante winkelstraten daar omheen.

Vanuit Nederland of België naar het Lowry Hotel

U kunt parkeren bij het hotel. U kunt uiteraard ook met het ov reizen. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Manchester Piccadilly wilt reizen dan kunt u eerst nog de metro naar station Euston nemen maar dat hoeft niet want dat is maar een klein stukje lopen. De daaropvolgende treinreis duurt iets langer dan 2 uur. Daarna is het nog wel een minuut of 25 lopen. Als u de loopafstand wilt verkorten dan kunt u ook op Piccadilly overstappen op de trein naar Manchester Victoria. Vanaf dat station is het een kwartier wandelen. Een taxi nemen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Opmerking: vlakbij het hotel vindt u treinstation Salford Central maar om daar te komen moet u 2 keer overstappen in Manchester. Het is ook mogelijk met het vliegtuig te gaan. U zou kunnen vliegen op Manchester Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per trein naar Piccadilly (17 minuten).

Met de trein naar Londen en verder | Tram in Manchester

Boeken via deze pagina/website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com, een vertrouwde website om te boeken. Door een samenwerkingsverband verdient Groot-Brittannië Liefhebbers commissie op boekingen die u daar vervolgens doet. Belangrijk: u betaalt niet meer dan anders en kunt van dezelfde voordelen gebruik maken als normaal. Die worden hieronder kort opgesomd.


Kamer boeken in Engeland, Wales en Schotland

De voordelen

✔ Accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

✔ U kunt gewoon gebruik maken van uw eigen booking.com account als u die al heeft.

✔ Door te boeken spaart u automatisch voor loyaliteitskorting (genius).

✔ Wanneer ingelogd: als loyaliteitskorting (genius) van toepassing is ziet u dat vanzelf.

✔ Heeft u geboekt?

Ik kan u (gratis) via e-mail of eventueel fb een pagina toezenden met daarin handige info, links en een interactieve kaart van het gebied waar u verblijft. U kunt deze extra online service ontvangen als u via deze pagina/website minimaal 2 nachten per locatie geboekt heeft. Als u dat graag wilt: stuur een bericht en ik zend u op zeer korte termijn een pagina toe. Vermeldt in uw bericht op welke datum u geboekt heeft (moment van boeken) en welke accommodatie. Dan kan ik gelijk zien voor welk gebied ik een pagina moet maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n pagina. Als u meerdere accommodaties geboekt heeft (2 nachten per bestemming) dan krijgt u uiteraard voor elke bestemming info en tips.

Bekijk de voorbeeldpagina


Contactinfo

✉ = info@groot-brittannie-liefhebbers.nl of Facebook chatcontact


✔ Of wilt u gedetailleerde service vooraf ontvangen?

Het is ook mogeijk zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) Vakantieplan op Maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar dat kan ook prima voor een vakantie op één of enkele plekken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers