5 sterrenhotels in de Georgian City of Edinburgh

Princes Street Gardens in Edinburgh, Schotland hotels boeken via GBLKerstmarkt in Edinburgh, Schotland Wegisweg uit Harry Potter in Edinburgh Militaire taptoe bij het kasteel in Edinburgn, Schotland Royal Mile in Edinburgh, Schotland Treinstation Edinburgh Waverley in Schotland Grassmarket in Edinburgh, Schotland Calton Hill in Edinburgh, Schotland Arthur's Seat in Edinburgh, Schotland

✔ In luxe overnachten

Op deze pagina worden 5 vijfsterrenhotels in de stad Edinburgh uitgelicht, de Schotse hoofdstad befaamd om haar historische erfgoed. We spreken hier zelfs over werelderfgoed en dat heeft te maken met haar oude middeleeuwse stadshart, The Old Town, en daaromheen het 18e en begin 19e eeuwse stadsdeel met haar neoclassicistische bouwwerken, aangeduid als The New Town. Niet zo nieuw meer dus maar het contrast met de voorgaande tijdvakken is er. Dit is de Georgian architectuur, vernoemd naar het tijdvak dat de koningen met de naam George de scepter zwaaiden in Groot-Brittannië, dus tussen 1714 en 1830. Edinburgh is één van de meest complete Georgian steden van het land, samen met delen van Londen en ook Bath in Engeland. Waar de bouwwerken in Bath vooral aan het begin van de 18e eeuw vervaardigd werden, gold dat in de Schotse hoofdstad met name in de tweede helft (en later) van de 18e eeuw. U herkent de neoclassicistische architectuur meteen. De straten met deze huizen en gebouwen bevinden zich in het centrum en daarbuiten. Het absolute stadshart wordt gevormd door de Old Town, het middeleeuwse stratenplan met als epicentrum de Royal Mile die het parlement en het Palace of Holyroodhouse verbindt met het oude kasteel.


1. The Balmoral HotelHet eerst uitgelichte hotel is het Balmoral Hotel, om verschillende redenen een fantastische locatie. Ten eerste het hotel zelf want dat is een imposant eind 19e eeuws gebouw dat al van het begin af aan dienst deed als hotel, toen als het North British Station Hotel. Het is een mooi voorbeeld van Victoriaanse architectuur in Schotland. U zit hier op een steenworp afstand van het hoofdstation van Edinburgh, ook wel aangeduid als Waverley. In 1991 werd dit hotel officieel door Sean Connery (James Bond) heropend als het Balmoral Hotel. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is (uiteraard) hier ook mogelijk. Het hotel is dus perfect gesitueerd voor de treinreiziger maar ook voor de stedentripper want u zit hier op het snijvlak van de Old Town met haar middeleeuwse stratenplan en het op de rotsen gesitueerde kasteel en de New Town met haar stijlvolle, 18e eeuwse stadshuizen. U zit hier tevens vlakbij het mooie park de Princes Street Gardens, waar u in het late najaar ook kunt gaan kijken op de gezellige kerstmarkt van Edinburgh. Vlakbij vindt u de populaire winkelstraten Princes Street en George Street, ga naar de Multrees Walk als u luxueuze winkels wilt binnenstappen. Bij het kasteel kunt u in augustus overigens voorstellingen bijwonen van de befaamde Taptoe van Edinburgh.

Vanuit Nederland of België naar het Balmoral Hotel

U kunt hier gebruik maken van valet parking (parkeerservice). U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Edinburgh wilt reizen dan kunt u gewoon lopend naar het aangrenzende station London Kings Cross en daar op de trein stappen. De treindiensten naar Edinburgh duren dan wel 4,5 a 5 uur. Vanaf het treinstation is het vervolgens maar 1 minuut lopen naar het hotel. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen of misschien ook nog in het Noord Engelse York dat langs die spoorlijn ligt.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Edinburgh Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per tram of bus naar de stad reizen. Als u de tram neemt dan stapt u uit op het eindpunt St Andrews Square, een rit van 35 minuten. Het is daarna nog 5 minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Edinburgh, een rit ongeveer 1,5 uur.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Tram in Edinburgh


Locatie van Edinburgh

kaart met hotels in de stad Edinburgh, Schotland

2. The George HotelThe George in Edinburgh is geheel toepasselijk gesitueerd aan George Street, onderdeel van de prachtige New Town maar ook vlakbij het middeleeuwse stadshart van de hoofdstad van Edinburgh. Het hotel bestaat sinds het einde van de 19e eeuw maar is gehuisvest in meerdere imposante stadshuizen die meer dan 100 jaar daarvoor zijn gebouwd. George Street is één van de bekende winkelstraten in de stad en sluit aan op Princes Street, die andere prominente winkelstraat, grenzend aan het mooie park dat uitkijkt op Edinburgh Castle. U zit hier ook vlakbij de National Portrait Gallery en de Scottish National Gallery. Wilt u naast uw eigen hotel ook nog een historisch huis uit de 18e eeuw wilt bezichtigen? Loop dan George Street in westelijke richting af en u kunt bij de Charlotte Square Gardens (klein parkje) het Georgian House bezichtigen, een bezoekersattractie van de National Trust for Scotland.

Vanuit Nederland of België naar het George Hotel

Het hotel heeft geen eigen parkeergelegenheid. U kunt dan ergens in de buurt parkeren zoals bij het Q-Park Omni Centre. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Edinburgh wilt reizen dan kunt u gewoon lopend naar het aangrenzende station London Kings Cross en daar op de trein stappen. De treindiensten naar Edinburgh duren dan wel 4,5 a 5 uur. Vanaf het treinstation is het vervolgens 7 minuut lopen naar het hotel. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen of misschien ook nog in het Noord Engelse York dat langs die spoorlijn ligt.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Edinburgh Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per tram of bus naar de stad reizen. Als u de tram neemt dan stapt u uit op het eindpunt St Andrews Square, een rit van 35 minuten. Het is daarna nog enkele minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Edinburgh, een rit ongeveer 1,5 uur.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Tram in Edinburgh

3. Waldorf Astoria Edinburgh - The CaledonianHet Waldorf Astoria Hotel in Edinburgh ligt net als het eerder al behandelde Balmoral Hotel aan Princes Street maar dan helemaal aan het westelijke uiteinde, aan de rand van de Princes Street Gardens, uitkijkend op het oude kasteel en op een steenworp afstand van het bezoekerscentrum van Johnnie Walker waar u de bar kunt bezoeken maar ook mee kunt gaan op een rondleiding waarbij u uiteraard ook whisky kunt proeven. Het pand waarin de Waldorf Astoria zetelt is rond de eeuwwisseling (19e en 20e) gebouwd als hotel, toen nog The Caledonian. Het vormde onderdeel van een gebouw waarin ook het Princes Street railway station gesitueerd was. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is hier ook mogelijk. U zit hier vlakbij de grote winkelstraten maar ook vlakbij enkele kleinere zoals die van de West End met haar pittoreske straatjes en de bruisende Grassmarket onder het kasteel. De daarop aansluitende Victoria Street is naar verluid voor JK Rowling de inspiratie geweest voor de straat Wegisweg (Diagon Alley) in haar Harry Potter boeken. Mocht u trouwens een liefhebber van whisky zijn dan kunt u dus bij Johnnie Walker terecht maar op loopafstand vindt u ook The Scotch Whisky Experience.

Vanuit Nederland of België naar de Waldorf Astoria Edinburgh

U kunt hier zelf parkeren of gebruik maken van valet parking (parkeerservice). U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Edinburgh wilt reizen dan kunt u gewoon lopend naar het aangrenzende station London Kings Cross en daar op de trein stappen. De treindiensten naar Edinburgh duren dan wel 4,5 a 5 uur. Vanaf het treinstation is het vervolgens 15 minuten lopen naar het hotel. U kunt ook per bus, tram of taxi stappen. Als u de tram wilt pakken, loop dan eerst naar St Andrews Square (5 minuten) en pak daar de tram naar West End - Princes Street. Dan is het nog een minuut of 5 wandelen. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen of misschien ook nog in het Noord Engelse York dat langs die spoorlijn ligt.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Edinburgh Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per tram of bus naar de stad reizen. Als u de tram neemt dan stapt u uit op halte West End - Princes Street, een rit van 29 minuten. Het is daarna nog 5 minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Edinburgh, een rit ongeveer 1,5 uur.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Tram in Edinburgh

4. The Dunstane HousesThe Dunstane Houses is een boektiekhotel dat gehuisvest wordt in twee Victoriaanse villa's, elk aan een andere kant van de weg. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is hier mogelijk. U zit hier niet in het centrum van Edinburgh maar er een eindje ten westen van, meer in de buurt van trein -en tramstation Haymarket en vlakbij het beroemde nationale rugbystadion van Schotland genaamd Murrayfield. Daar worden bijvoorbeeld in het voorjaar altijd belangrijke wedstrijden van de Six Nations gespeeld. De National Gallery of Modern Art kunt u hier relatief in de buurt ook bezichtigen en de leuke winkelstraatjes van de West End zijn ook best nabij. Het is vanuit het hotel een minuut of 15 lopen naar het centrum (afhankelijk waar je het centrum laat beginnen) maar u kunt dus ook de reis sterk verkorten door trein, tram of bus te gebruiken.

Vanuit Nederland of België naar The Dunstane Houses

U kunt hier parkeren. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Edinburgh wilt reizen dan kunt u gewoon lopend naar het aangrenzende station London Kings Cross en daar op de trein stappen. De treindiensten naar Edinburgh duren dan wel 4,5 a 5 uur. Vervolgens kunt u de tram of trein naar Haymarket pakken en dan nog bijna 10 minuten wandelen of pak een bus, bijvoorbeeld lijn 100 naar de luchthaven. Die stopt namelijk ook vlak voor het hotel. Neemt u de tram: loop dan eerst in 5 minuten naar Andrews Square waar de tramlijn begint. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen of misschien ook nog in het Noord Engelse York dat langs die spoorlijn ligt.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Edinburgh Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per tram of bus naar de stad reizen. Als u de tram neemt dan stapt u uit op halte Haymarket, een rit van 26 minuten. Het is daarna nog 9 minuten lopen naar het hotel. Met de bus (bijvoorbeeld lijn 100) kan ook prima. In dat geval kunt u pal voor het hotel uitstappen. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Edinburgh, een rit ongeveer 1,5 uur.

Trein naar Londen en verder | Veerboot naar Engeland | Tram in Edinburgh | Lothian Buses

5. Prestonfield HousePrestonfield House is een fraai 17e eeuws pand, gebouwd op een locatie waar daarvoor ooit een klooster stond. U zit hier een eind buiten het centrum, aan de rand van Hollyrood Park waar u eventueel Arthur's Seat kunt bewandelen, de grote rots die uitzicht biedt op de stad. Mooi wandelen kan hier dus in de directe omgeving. Daarnaast vind u aan de rand van het park - bij Duddingston Loch - Dr Neil's Garden. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk bij het hotel. Op eeh half uur lopen (of korter rijden) vindt u de ruïne van Craigmillar Castle waar u één van de oudste torens van Schotland kunt beklimmen. Lopend naar het centrum neemt ruim meer dan een half uur in beslag dus met de auto, taxi of het openbaar vervoer is handiger als u geen fervent wandelaar bent. Wilt u met de bus? Loop dan eerst naar de bushalte van Prestonfield Avenue en neem daar dan één van de bussen naar het centrum. Daar in het centrum vindt u de meeste bezoekersattracties van Edinburgh, van het koninklijke Palace of Holyroodhouse tot de St Giles Cathedral.

Vanuit Nederland of België naar Prestonfield House

U kunt hier gebruik maken van valet parking (parkeerservice). U kunt ook met het ov reizen maar dan moet u nog wel een stuk met de bus maar een taxi kan uiteraard net zo goed. Zo zijn er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Edinburgh wilt reizen dan kunt u gewoon lopend naar het aangrenzende station London Kings Cross en daar op de trein stappen. De treindiensten naar Edinburgh duren dan wel 4,5 a 5 uur. Aangekomen op het treinstation kunt u bijvoorbeeld met buslijn 14 of 30 in meer dan 20 minuten naar Prestonfield Avenue reizen. Vanaf die halte is het nog iets meer dan 10 minuten lopen. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen of misschien ook nog in het Noord Engelse York dat langs die spoorlijn ligt.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Edinburgh Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct per tram of bus naar de stad reizen. Als u de tram neemt dan stapt u uit op het eindpunt St Andrews Square, een rit van 35 minuten. Het is daarna nog 5 minuten lopen naar het treinstation. Daarna pakt u de bus (zoals eerder beschreven) of een taxi. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Edinburgh, een rit ongeveer 1,5 uur.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Lothian Buses

Boeken via deze pagina/website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com, een vertrouwde website om te boeken. Door een samenwerkingsverband verdient Groot-Brittannië Liefhebbers commissie op boekingen die u daar vervolgens doet. Belangrijk: u betaalt niet meer dan anders en kunt van dezelfde voordelen gebruik maken als normaal. Die worden hieronder kort opgesomd.


Kamer boeken in Engeland, Wales en Schotland

De voordelen

✔ Accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

✔ U kunt gewoon gebruik maken van uw eigen booking.com account als u die al heeft.

✔ Door te boeken spaart u automatisch voor loyaliteitskorting (genius).

✔ Wanneer ingelogd: als loyaliteitskorting (genius) van toepassing is ziet u dat vanzelf.

✔ Heeft u geboekt?

Ik kan u (gratis) via e-mail of eventueel fb een pagina toezenden met daarin handige info, links en een interactieve kaart van het gebied waar u verblijft. U kunt deze extra online service ontvangen als u via deze pagina/website minimaal 2 nachten per locatie geboekt heeft. Als u dat graag wilt: stuur een bericht en ik zend u op zeer korte termijn een pagina toe. Vermeldt in uw bericht op welke datum u geboekt heeft (moment van boeken) en welke accommodatie. Dan kan ik gelijk zien voor welk gebied ik een pagina moet maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n pagina. Als u meerdere accommodaties geboekt heeft (2 nachten per bestemming) dan krijgt u uiteraard voor elke bestemming info en tips.

Bekijk de voorbeeldpagina


Contactinfo

✉ = info@groot-brittannie-liefhebbers.nl of Facebook chatcontact


✔ Of wilt u gedetailleerde service vooraf ontvangen?

Het is ook mogeijk zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) Vakantieplan op Maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar dat kan ook prima voor een vakantie op één of enkele plekken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers