Rondreis en wandelvakantie in Groot-Brittannië

Vakantie en wandelen in Dorset, Engeland Vakantie en wandelen langs de Seven Sisters, Engeland Vakantie en wandelen in het Lake District, Engeland Vakantie en wandelen in Sussex in Engeland Op wandeltreinreis door Engeland Op wandeltreinreis door Wales South West Coast Path en Butter Hill in Exmoor, Engeland Wegwijzers in het dorp Polperro in Cornwall, Engeland Wandelaars in Stanton, Cotswolds Vakantie en wandelen in de North York Moors in Engeland Vakantie en wandelen op het eiland Skye in Schotland Vakantie en wandelen in de Highlands van Schotland Met het gezin op vakantie naar de stranden van Cornwall in Engeland

Lekker wandelen én uitstapjes maken

Lees hier verder als u graag veel wilt wandelen maar tegelijk ook wat rust wilt inbouwen en een rondreis door Engeland, Wales of Schotland wilt maken. Misschien wilt u naast natuur en landelijke pracht namelijk ook wel historische steden, kastelen, tuinen en pittoreske dorpjes zien. Als u een wandelvakantie boekt dan loopt u echt elke dag waarbij u in een aantal gevallen ook dagelijks moet verkassen. Een wandelvakantie waarbij u elke nacht op een andere locatie overnacht krijgt u bij Groot-Brittannië Liefhebbers dus niet. Bekijkt u zeker ook even de laatste twee tabbladen op deze pagina. Die voorbeelden geven u een goed idee van het soort bestemmingen dat ik voor uw rondreis uitkies: het liefst een mooie mix van verschillende wandelroutes waar u uit kunt kiezen en ook dagtripjes naar omliggende steden en stadjes. Het is maar net wat u wilt. Voor de treinreiziger zijn het vaak andere bestemmingen dan voor de automobilist omdat de ov-mogelijkheden uiteraard goed moeten zijn.

Waar kunt u zoal heen?

Vraag vooral een plan op maat aan als u wel lekker veel wilt wandelen maar ook zeker de nodige rust wilt inbouwen om ook geregeld niets te doen of juist om leuke plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken. Hoe lang u op elke bestemming wilt blijven is helemaal aan u. U zou tijdens een dergelijke rondreis ook prima drie nachten (of langer) op één locatie kunnen blijven. Waar kunt u zoal heen? Er zijn enorm veel prachtige kustgebieden in het land met een paar duizend kilometers aan kustpaden, met name in Zuid Engeland. In het binnenland kunt u wandelen op schilderachtig platteland en in Noord Engeland, Wales en Schotland zijn bijvoorbeeld prachtige heuvel -en berggebieden.

Hoe gaat het in zijn werk?

U leest hieronder wat een vakantieplan inhoudt en hoe u er één kunt aanvragen. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. U krijgt een online reisplan dat u thuis op uw gemak bestemming voor bestemming kunt boeken en dat ook tijdens de rondreis te bekijken is, bijvoorbeeld op uw tablet of uiteraard smartphone. Als u een autorondreis maakt dan zijn de mogelijkheden uiteraard uitgebreider maar ook voor de treinreiziger bestaan uitstekende locaties om te wandelen. Weet u niet precies waar u heen wilt omdat er te veel keus is of omdat uw geografische kennis van Groot-Brittannië niet zo goed is? Geen probleem, ik kan op basis van uw wensen en soort landschappen dat u wilt bewandelen u van advies dienen. Lees toch vooral hier verder:


Cottage in Engeland
GB

Waar kunt u bijvoorbeeld wandelen?

Engeland is een bijzonder geschikt land om te wandelen. Er zijn vele wandelpaden in allerlei fraaie gebieden. Zo telt het land 10 nationale parken en nog veel meer Areas of Outstanding Natural Beauty. Dat zijn beschermde gebieden maar dan zonder de extra faciliteiten die een nationaal park heeft. De schilderachtige Cotswolds is bijvoorbeeld een gebied met een dergelijke status. Engeland heeft tevens meer dan duizend kilometer aan kustpaden die ook nog eens bewegwijzerd zijn. Die zijn te vinden in het noordoosten, oosten en zuidoosten maar vooral in het zuidwesten. Voor hogere heuvels, bergen en meren, trek dan noordwaarts.

Gaat u 7 a 10 dagen op vakantie, beperk de rondreis dan tot een bepaald deel van het land. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van de kustgebieden van Devon en Cornwall met het licht heuvelachtige land van de Cotswolds. Of ga naar Noord Engeland om te wandelen langs over het Hadrian's Wall Path, in het North York Moors National Park met zijn groene dalen en hoge kliffen, en de bergen, meren en romantische valleien van het Lake District National Park. Gaat u twee tot drie week op pad dan behoort een meer uitgebreide rondreis uiteraard tot de mogelijkheden. In alle streken zijn ook andere bezienswaardigheden in de vorm van historische steden -en attracties. Als u met de trein reist (en eventueel stukjes met de bus) dan zijn de mogelijkheden beperkter maar toch ken ik genoeg zeer geschikte locaties om mooie routes te wandelen en leuke plaatsen te bezoeken. Hieronder staan verschillende voorbeelden van gebieden/regio's maar er zijn nog meer uiteraard.

Voorbeelden van mooie wandelgebieden

Voorbeeld autorondreis met wandelmogelijkheden

Hieronder ziet u een fragment (één bestemming) uit een autorondreis in (west) Engeland. Dit is een fraai, maar minder toeristisch gebied dan bijvoorbeeld gebieden als Zuidwest Engeland, The Cotswolds en het Lake District. Het geeft maar aan dat je a) in tal van streken heel mooi kunt wandelen en b) dat ik telkens suggesties kan doen voor te volgen wandelroutes én vermelden welke kaart u nodig heeft. Als u gewoon kleine stukjes wilt lopen tijdens de vakantie dan is een kaart uiteraard niet zo noodzakelijk. Tijdens een autorondreis is het niet noodzakelijk dat je precies bij het beginpunt van een wandelroute zit (kan wel) omdat je eenvoudig naar het startpunt kunt rijden.


Mynd House - Little Stretton (Shropshire)Data: XXX

Mynd House is een uitstekend beoordeelde b&b in het dorpje Little Stretton in het graafschap Shropshire. Little Stretton ligt in de Shropshire Hills Area of Outstanding Natural Beauty, een mooi landelijk gebied met beschermde status. Historische bezienswaardigheden zijn er in deze streken ook zeker. Denk aan het kleine maar mooie Stokesay Castle, Croft Castle en wat verder weg het werelderfgoed van de Ironbridge Gorge. In dat dorp staat 's werelds oudste gietijzeren brug en tal van musea die met het industriële verleden van die plaats te maken hebben. Leuke stadjes met fraaie vakwerkhuizen zijn er ook. Ludlow is één van de mooiste marktstadjes in het land en dat heeft ook een kasteelruïne dat je kunt bezichtigen. Van de top is er ook mooi uitzicht.

Het grotere Shrewsbury is de 'countytown' (hoofdstad van het graafschap) en daar tref je ook een fraai centrum met houten vakwerkhuizen, vaak met winkels erin. In Shrewsbury - de geboortestad van Charles Darwin - kun je bijvoorbeeld het kasteelmuseum bezoeken. De abdij was vroeger een filmlocatie van de tv-serie Cadfael. Beide plaatsen zou je eventueel ook per trein kunnen bezoeken. Dan moet je eerst naar Church Stretton rijden of lopen (want het is ongeveer 2,5 kilometer wandelen over een trottoir). Ludlow is 25 minuten met de auto en 15 minuten met de trein. Shrewsbury is 30 minuten met de auto en 15 minuten met de trein.

Meer info: Church Stretton | Ludlow | Shrewsbury | Ironbridge | Much Wenlock | Shropshire


Handiger voor gebruik met smartphone of tablet:

Interactieve kaart van Shropshire (en Herefordshire) bekijken


Wandelen

Zeer vlakbij ligt het kleine stadje Church Stretton, een gekende plek om te wandelen want je vindt hier de Carding Mill Valley, een fraaie vallei met stroompjes, een bezoekerscentrum van de National Trust en ook parkeergelegenheid. Je kunt hier door de vallei wandelen maar ook heuvelop lopen naar een hoog gelegen plateau met heidevelden en prachtige uitzichten. Dat plateau heet de Long Mynd. De route telt 10 km. De tweede route is 13,5 km in lengte en vindt plaats in het ruigste deel van de Shropshire Hills en dat is het natuurgebied Stiperstones in het noordwesten. Hier zitten ook de nodige hoogtemeters in (ook niet te veel) en wandel je wederom tussen de heidevelden en ook rotspartijen. De derde route begint in het uiterst noordoostelijke hoekje van de Shropshire Hills Area of Outstanding Natural Beauty, in de buurt van Ironbridge en Telford. Dat is een route van 14 kilometer via oa. de Wrekin, één van de bekendste heuvels in het graafschap.

Routes: Long Mynd | Stiperstones | The Wrekin


Goede kaart van het gebied

Het is altijd aan te raden een goede wandelkaart te gebruiken al zijn de kustpaden logischerwijs wel vrij eenvoudig te volgen. De Ordnance Survey heeft fantastische gedetailleerde kaarten waarop werkelijk elk paadje vermeldt staat. Dat is de zogenaamde OS Explorer, die met de oranje kaft. Die met de roze kaft is minder gedetailleerd. Bovenstaande routes zijn helaas op verschillende kaarten ondergebracht. Voor het gebied rondom Church Stretton en de Long Mynd kies je de OS Explorer 217: The Long Mynd & Wenlock Edge (Chruch Stretton & Craven Arms). Voor de route naar Stiperstones neem je de OS Explorer 216: Welshpool & Montgomery (Bishop's Castle). Als je naar de Wrekin wilt wandelen gebruik je de OS Explorer 242: Telford, Ironbridge & The Wrekin.

Vervolgens kun je ook nog de gratis app van OS Maps downloaden op jouw smartphone. Dan kun je vervolgens de code van de papieren kaart daarop invullen zodat je diezelfde kaart ook digitaal op die app kunt inzien. Als je gps aanzet dan kun je ook nog eens zien waar je loopt, enorm handig. Wel altijd ook de papieren kaart meenemen én van te voren even goed bestuderen waar de route langs gaat. Op die app kun je tevens een route maken zodat het volgen van de route nog eenvoudiger wordt. Deze kaarten zijn bijvoorbeeld hier bij amazon te koop:

OS Explorer 217: The Long Mynd & Wenlock Edge | OS Explorer 216: Welshpool & Montgomery

OS Explorer 242: Telford, Ironbridge & The Wrekin

Voorbeeld treinrondreis met wandelmogelijkheden

Hieronder ziet u een fragment (één bestemming) uit een treinrondreis in (noord) Engeland. Dit is eveneens een fraai, maar minder toeristisch gebied dan bijvoorbeeld de noordelijke delen van Yorkshire en het Peak District. Bij een treinrondreis is het noodzakelijk dat je vanuit het hotel (of andere accommodatie) direct de wandeling kunt aanvatten of eindigen. In dit geval zie je wandelroutes staan die ergens anders beginnen of eindigen, gebruik makend van een kort of relatief kort trein of busritje. Uiteraard lees je ook over plaatsen die je kunt bezoeken in het geval je eens een dag niet wilt wandelen. Soms kun je een wandeling ook combineren met een bezoek aan een pittoresk plaatsje, zo ook hier in het geval van Haworth. Ook daar houd ik in een plan telkens rekening mee.


White Lion - Hebden Bridge (West Yorkshire)Data: XXX

De White Lion is een prima beoordeeld hotel in het kleine stadje Hebden Bridge, gesitueerd in het graafschap West Yorkshire. Hebden Bridge is één van de mooiste plaatsjes in het graafschap en is gesitueerd in de Pennines, de heuvel -en bergachtige ruggegraat van Noord Engeland. Het is ook gesitueerd aan het Rochdale Canal en herbergt de nodige leuke winkels. Een andere pittoreske plaats in deze streek is het dorpje Haworth waar u met de bus kunt komen. Het busritje duurt een minuut of 20. Dat is de Bronte Bus B1, B2 en B3 tussen Keighley en Haworth. Haworth heeft leuke straatjes en tevens het Brontë Parsonage Museum dat gewijd is aan de beroemde gezusters (auteurs). Dit is het gebouw waar ze het grootste deel van hun leven woonden en hun boeken schreven. Emily is beroemd door het schrijven van het boek 'Wuthering Heights' en Charlotte vanwege 'Jane Eyre'. Daarnaast kun je in het dorp ook een rit maken met de toeristische diesel of stoomtreinen van de Keighley and Worth Valley Railway. Dit is een 8 kilometer lang traject tussen Keighley en Oxenhope waarbij je dus ook kunt opstappen bij het fraaie stationnetje van Haworth. Je kunt ook de bus pakken van Hebden Bridge naar Oxenhope (20 minuten) en daar met de stoomtrein naar Haworth reizen.

Dit deel van West Yorkshire biedt mooie natuur maar ook het nodige historische erfgoed en steden. Zo kun je in 23 minuten per trein naar de voormalige industriestad Bradford reizen, vroeger bekend vanwege de katoenhandel, nu als UNESCO City of Film. De stad dient al lange tijd als filmlocatie voor tal van films en series. Bekende films uit recentere tijden die hier opnames gemaakt hebben zijn de Kings Speech en Downton Abbey (de speelfilm, niet de serie). De kleinere stad Halifax ligt op 10 minuten met de trein en daar kun je het Bankfield Museum bezichtigen dat het verhaal verteld over de stad en de regio (Calderdale). Het imposante 19e eeuwse pand wordt omringd door het mooie Akroyd Park. Aan de rand van de stad Halifax kun je ook de oude Shibden Hall bezichtigen, dé prominente filmlocatie van de tv-serie 'Gentleman Jack'. Dat is wel een eindje wandelen vanuit het centrum. Een bezoek aan Saltaire - een bewoond dorpje dat de status heeft van werelderfgoed - behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval moet je wel 1 uur 15 minuten met de trein, inclusief één keer overstappen. Het geconserveerde dorp met zijn arbeidershuisjes is gebouwd rond de grote Salts Mill (oude katoenfabriek).

Meer info: Hebden Bridge | Haworth | Bradford | West Yorkshire


Handiger voor gebruik met smartphone of tablet:

Interactieve kaart van West (en South) Yorkshire bekijken


Wandelen

De eerste route is die van Haworth naar Hebden Bridge. Dat is een traject van 16 km over de bewegwijzerde Pennine Way. Daarvoor neem je dus eerst de bus naar Haworth en wandelt dan terug (of andersom). Die route gaat ook over Top Withens, de locatie die de inspiratie vormde voor de boerderij van de familie Earnshaw in het boek Wuthering Heights. Het busritje duurt een minuut of 20. Dat is de Bronte Bus B1, B2 en B3 tussen Keighley en Haworth. De tweede route gaat de andere kant op, namelijk naar Todmorden. Ook dat traject van ongeveer 10 km biedt fraaie uitzichten (vanaf Stoodley Pike). In Todmorden pak je de trein terug, slechts 7 minuten. De derde wandeling gaat door de natuur van Hardcastle Crags vlakbij Hebden Bridge. Dat bosrijke gebied wordt beheerd door de National Trust en heeft een parkeerterein(en). De route hieronder is er één van 8.5 km. In het gebied staat ook Gibson Mill, een oude fabriek waar nu het Weaving Shed Café zit. Om daar te komen moet je eerst de bus nemen naar de halte Sunny Royd (lijn B3), 6 minuten rijden vanaf het treinstation van Hebden Bridge. Vandaar is het nog een eindje lopen naar Hardcastle Crags. De route zal in totaal dus eerder rond de 12 km uitkomen. Terug op dezelfde weg.

Routes: Haworth - Hebden Bridge | Hebden Bridge - Todmorden | Hardcastle Crags

Bus: Bronte bus Keighley - Haworth


Goede kaart van het gebied

Het is altijd aan te raden een goede wandelkaart te gebruiken. De Ordnance Survey heeft fantastische gedetailleerde kaarten waarop werkelijk elk paadje vermeldt staat. Dat is de zogenaamde OS Explorer, die met de oranje kaft. Die met de roze kaft is minder gedetailleerd. Voor dit deel van West Yorkshire kies je de OS Explorer OL21: South Pennines (Burnley, Hebden Bridge, Keighley & Todmorden).

Vervolgens kun je ook nog de gratis app van OS Maps downloaden op jouw smartphone. Dan kun je vervolgens de code van de papieren kaart daarop invullen zodat je diezelfde kaart ook digitaal op die app kunt inzien. Als je gps aanzet dan kun je ook nog eens zien waar je loopt, enorm handig. Wel altijd ook de papieren kaart meenemen én van te voren even goed bestuderen waar de route langs gaat. Op die app kun je tevens een route maken zodat het volgen van de route nog eenvoudiger wordt. Deze kaart is bijvoorbeeld hier bij amazon te koop:

OS Explorer OL21: South Pennines

Terug naar:

→ Wandelen in Groot-Brittannië
© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers