Bezoek een beroemd sportevenement in Groot-Brittannië

Rugbystadion van Wales

Bekende en traditionele sportwedstrijden

Engeland, Wales en Schotland zijn landen waar men veel waarde hecht aan historie en traditie en dat betekent dat er veel mooie historische steden, stadjes, kastelen en landhuizen zijn om te bezichtigen maar dat geldt ook voor de sportcultuur. Er is in Groot-Brittannië vooral veel aandacht voor de balsporten voetbal, rugby (met name Rugby Union) en cricket maar aan roeien, paardensport en golf wordt aandacht besteed. Typisch Brits is ook de populariteit van darts en snooker, niet geheel toevallig als je kijkt naar de pubcultuur in Groot-Brittannië. En zo zijn er nog wel meer sporten waar waarde aan wordt gehecht zoals atletiek, baanwielrennen en zeilen. Wat vindt u hieronder niet terug? Hier is geen aandacht voor voetbal (daar is te veel van), clubrugby (wel Six Nations) en cricket. Scrolt u de lijst door en kijk of er iets bij zit. U vindt er onder andere bekende paardenraces, beroemde regatta's, autosport, motorsport, atletiek, marathons (ook halve) en tennis (u weet welk toernooi).


Six Nations: data 2022 nog niet bekend

Het Six Nations is het grootste jaarlijkse terugkerende landentoernooi voor rugby. De zes naties zijn Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Frankrijk en Italië. De wedstrijden worden gehouden op zaterdagen en zondagen. Er wordt gespeeld in de grote nationale stadions, namelijk Twickenham in Londen, het Principality Stadium in Cardiff en Murrayfield in Edinburgh. Op Groot-Brittannië Liefhebbers is ook aandacht voor Ierland dus u ziet hieronder ook een link naar Dublin staan. Daar wordt gespeeld in het Aviva Stadium.

Six Nations | Richmond & Twickenham | Cardiff | Edinburgh | Dublin


Cheltenham Festival: 15 - 18 maart 2022

Het Cheltenham Festival is één van de grootste paardenraces van het land met disciplines waar er gesprongen moet worden over hekken en greppels. Het is onderdeel van de National Hunt Racing kalender. Cheltenham is een stijlvolle stad in Gloucestershire. De racebaan vindt u aan de noordelijke rand ervan, vlakbij het (stoom)treinstation van de Gloucestershire and Warwickshire Railway. Deze race trekt naar verluid niet veel internationale bezoekers maar wel Ieren. Vaak valt het evenement samen met de Ierse feestdag St Patrick's Day al geldt dat niet voor 2020.

Cheltenham Festival | Cheltenham


Grand National: 8 - 10 april 2021

Dit zijn beroemde paardenraces in Aintree, Merseyside. Dit is behoorlijk dicht bij de grote havenstad Liverpool. Je kunt er zelfs met de trein komen. De Grand National is het grootste evenement op de National Hunt Racing kalender waarbij de racebaan hindernissen kent als greppels en hekken waar overheen gesprongen moet worden door paard en jockey. Alhoewel dit evenement lang niet zo 'posh' is als Royal Ascot en er geen officiële kledingvoorschriften bestaan lees je wel op de website dat er aangeraden wordt 'smart' gekleed te gaan. Vrij vertaald: enigszins keurig/stijlvol/mooi.

Grand National | Merseyside | Liverpool


Wereldkampioenschap Snooker: 17 april - 3 mei 2021

Het WK Snooker wordt elk jaar georganiseerd in de stad Sheffield. Dat ligt in South Yorkshire, Noord Engeland. De wedstrijden worden altijd gespeeld in het Crucible Theatre, het mekka voor de snookerspelers. Live-uitzendingen van de BBC waarbij de analisten aan het woord komen, komen uit het gebouw daar tegenover, in de zogenaamde Winter Gardens. U kunt daar gewoon gaan staan kijken. Voor de wedstrijden moeten uiteraard wel kaartjes worden gekocht.

World Snooker Championship | Sheffield


Tour de Yorkshire: 2021 gaat niet door - uitgesteld tot 2022

De Ronde van Yorkshire is een vierdaagse wielerwedstrijd in Noord Engeland. Het parcours is elk jaar anders en dat geldt ook voor de start -en finishplaatsen. Dit keer begin het spel in de stad Barnsley. Je heb hier de grotendeels verstedelijkte regionen van West -en South Yorkshire maar ook de grote nationale parken van North Yorkshire, namelijk de Yorkshire Dales en de North York Moors. Dit deel van het land is dé fietsregio van Engeland. In 2019 werd het WK op de weg er nog georganiseerd en in 2014 werden hier 2 etappes gereden toen het 'Grand Depart' van de Ronde van Frankrijk hier plaatsvond. Gedurende deze periode wordt het WK Snooker overigens ook gespeeld in dit deel van Engeland dus wie weet kunt u het combineren.

Tour de Yorkshire | Yorkshire Dales | North York Moors | West Yorkshire


Highland Games: verschillende data van mei t/m september 2021

Het moet gezegd dat de Highland Games geen sportevenement met internationaal aanzien is maar er wordt wel degelijk gesport. Denk aan spelen als boomstam werpen, kogelstoten etc.. Het is evenement (of beter gezegd meerdere evenementen) waarbij de Schotse en Gealic cultuur centraal staat en dat uit zich ook in de muziek en mogelijk dans. De eerste van deze evenementen vindt plaats op op 10 mei in Gourock (niet ver van Glasgow)). De laatste op 12 september in Pitlochry. In totaal zijn er tegen de 60 Highland Games verspreid over Schotland, uiteraard vooral in en rond de Hooglanden, gemiddeld dus meerdere per week. De grootste is de Cowal Highland Gathering in Dunoon aan de Clyde, in 2020 georganiseerd van 27 t/m 29 augustus.

Highland Games | Cowal Highland Gathering | Schotland


Royal Ascot: 15 - 19 juni 2021

Royal Ascot is een wereldberoemd paardenrace-evenement in Berkshire, zuidoost Engeland. De racebaan bevindt zich in de buurt van Windsor waar de koninklijke residentie staat. De Koningin komt ook altijd een dag langs, vandaar de toevoeging 'royal'. Tijdens deze paardenraces wordt overigens niet gesprongen, het betreft een vlakke baan. Mocht u hier ooit heen gaan: het is een zeer traditioneel 'upper class' evenement waar kledingvoorschriften gelden.

Royal Ascot | Berkshire | Windsor


Wimbledon - The Championships: 28 juni - 11 juli 2021

Wimbledon is één van de vier Grand Slams bij het tennis en is het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Deze tennisbanen die gras als ondergrond heben bevinden zich in de gelijknamige wijk in het zuidwestelijke deel van Londen. Eén van de redenen waarom het toernooi zo tot de verbeelding spreekt - en dat geldt voor meer Britse sportevenementen - is het traditionale karakter er van.

Wimbledon | Londen


Diamond League Londen: 13 juli - 2021

De Diamond League is een competitie met daarin de belangrijkste (behalve wk's en ek's) atletiekwedstrijden ter wereld. Die in Londen heet de Müller Aniversary Games en wordt gehouden in het London Stadium. Dat is het Olymisch Stadium (uit 2012) dat nu ook de thuisbasis is van voetbalclub West Ham United. Het staat in de oostelijke helft van de stad.

Diamond League London | Londen


The Open Championship: 11 - 18 juli 2021

The Open of ook wel het British Open genoemd is het belangrijkste golftoernooi in het Verenigd Koninkrijk. Het is één van de vier 'majors' en wordt elk jaar op een andere golfbaan georganiseerd. In 2021 is het de beurt aan de Royal St George's Golf Club. Die is gesitueerd aan de kust van Kent in zuidoost Engeland. Het bevindt zich aan de rand van het kustplaatsje Sandwich en bijvoorbeeld ook niet ver van Dover. Een leuke plek om te verblijven is misschien het kathedraalstadje Canterbury of één van de kustplaatsen in de omgeving als Sandwich, Broadstairs en Deal.

The Open at Royal St George's | Kent | Canterbury | Broadstairs


Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië: 16 - 18 juli 2021

De British Grand Prix in de Formule 1 (Koningsklasse van de autosport) vindt elk jaar plaats op het racecircuit van Silverstone, Northamptonshire. Dit is in de Midlands van Engeland. Op het circuit worden overigens ook motorraces (MotoGP - zie verderop in deze lijst) georganiseerd. Leuk weetje: in deze streken staan ook de fabrieken van Red Bull Racing en Mercedes-AMG Petronas Motorsport, namelijk in respectievelijk Milton Keynes en Brackley. Ander leuk weetje: één van de qua dorpjes meest pittoreske gebieden van het land ligt ook relatief in de buurt en dat is de Cotswolds.

Formula 1 British Grand Prix | Cotswolds


Cowes Week: 31 juli - 6 augustus 2021

Dit is de grootste regatta in zijn soort ter wereld. Een week lang worden er zeilwedstrijden gehouden in het kustplaatsje Cowes. Dat ligt niet op het vasteland maar op het eiland Wight, gesitueerd pal voor de Engelse zuidkust. U bent er zo per veerboot vanuit Southampton maar u kunt ook in Portsmouth of Lymington de veerboot nemen, zo groot is het eiland niet (ook niet heel klein overigens). Cowes ligt aan de noordkust van Wight, aan de Solent (zeestraat) en is ook bekend omdat hier vlakbij Osborne House staat, het 19e eeuwse buitenverblijf van Koningin Victoria.

Cowes Week | Cowes


Henley Royal Regatta: waarschijnlijk in de week van 9 augustus 2021

Dit is 's werelds meest bekende regatta (roeiwedstrijden) en wordt jaarlijks georganiseerd in het kleine stadje Henley-on-Thames in Oxfordshire. U zit hier in de natuur van de Chilterns, ook de streek waar de eveneens wereldberoemde tv-serie Midsomer Murders wordt opgenomen. Zoals de naam al aangeeft ligt het stadje aan de rivier de Theems en daar wordt dus door de roeiers gevaren.

Henley Royal Regatta | Henley-on-Thames


Moto GP Grand Prix van Groot-Brittannië: 27 - 29 augustus 2021

De British Grand Prix in de Moto GP (Koningsklasse van de motorsport) vindt elk jaar plaats op het racecircuit van Silverstone, Northamptonshire. Dit is in de Midlands van Engeland. Op het circuit worden overigens ook autoraces (Formule 1 - zie hiervoor in deze lijst) georganiseerd. Misschien interessant: één van de qua dorpjes meest pittoreske gebieden van het land ligt ook relatief in de buurt en dat is de Cotswolds.

British Grand Prix MotoGP | Cotswolds


Great North Run: 12 september 2021

De Great North Run is één van de bekendste halve marathons in de wereld en start elk jaar in stad Newcastle, Noordoost Engeland. De route gaat over de brug van de rivier de Tyne naar Gateshead en dan oostwaarts naar South Shields aan de kust.

Great North Run | Newcastle-upon-Tyne


London Marathon: 3 oktober 2021

De Marathon van Londen is een belangrijke marathon op de wereldkalender van de sport en wordt georganiseerd in het voorjaar. U kunt er als loper aan meedoen (mits er nog plaatsen zijn uiteraard) of gewoon kijken in de stad. De start ligt in Greenwich Park. Dat is in de oostelijke helft van Londen. De finish bevindt zich aan The Mall in het centrum, vlakbij Buckingham Palace.

London Marathon | Greenwich | Centrum van Londen (Westminster)


Wereldkampioenschap Darts: data 2021 nnb

Het WK Darts van de PDC vindt elk jaar plaats in Londen en wel in het 19e eeuwse Alexandra Palace. Dat fraaie en grote gebouw staat in het noorden van de stad, is omringd door een park en heeft een treinstation. Het kampioenschap begint altijd zo rond half december en eindigt met de finale op 1 januari. Het darts werd en wordt behalve door de Britten ook al jaren gekleurd door Nederlanders en dan met name door Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

World Championship Darts | Londen


Gebruik maken van service?

U kunt op het vorige tabblad meer informatie vinden over de sportevenementen zelf en over de plaatsen waar ze plaatsvinden. Op en via de pagina's van de plaatsen en gebieden kunt u tevens zoeken naar hotels, vakantiehuizen en dergelijke. Als u op vakantie wilt naar Groot-Brittannië en bijvoorbeeld een rondreis wilt maken dan kunt u ook een plan op maat aanvragen. Daarin kan ik qua planning en locatie van accommodaties ook rekening houden met het bezoek aan evenementen. Let op: ik kan geen kaarten van evenementen voor u regelen. Een (online) vakantieplan op maat is inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


Misschien ook interessant:

→ Jaarlijkse evenementen (cultuur, muziek, traditie, tuinen)

→ Grote antiekmarkten in Engeland

→ Kerstmarkten in Groot-Brittannië

© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers