Bezoek een beroemd sportevenement in Groot-Brittannië

Rugbystadion van Wales

Bekende en traditionele sportwedstrijden

Engeland, Wales en Schotland zijn landen waar men veel waarde hecht aan historie en traditie en dat betekent dat er veel mooie historische steden, stadjes, kastelen en landhuizen zijn om te bezichtigen maar dat geldt ook voor de sportcultuur. Er is in Groot-Brittannië vooral veel aandacht voor de balsporten voetbal, rugby (met name Rugby Union) en cricket maar aan roeien, paardensport en golf wordt aandacht besteed. Typisch Brits is ook de populariteit van darts en snooker, niet geheel toevallig als je kijkt naar de pubcultuur in Groot-Brittannië. En zo zijn er nog wel meer sporten waar waarde aan wordt gehecht zoals atletiek, baanwielrennen en zeilen. Wat vindt u hieronder niet terug? Hier is geen aandacht voor voetbal (daar is te veel van), clubrugby (wel Six Nations) en cricket. Scrolt u de lijst door en kijk of er iets bij zit. U vindt er onder andere bekende paardenraces, beroemde regatta's, autosport, motorsport, atletiek, marathons (ook halve) en tennis (u weet welk toernooi).


Six Nations: 2 februari - 16 maart 2024

Het Six Nations is het grootste jaarlijkse terugkerende landentoernooi voor rugby. De zes naties zijn Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Frankrijk en Italië. De wedstrijden worden gehouden op zaterdagen en zondagen. Er wordt gespeeld in de grote nationale stadions, namelijk Twickenham in Londen, het Principality Stadium in Cardiff en Murrayfield in Edinburgh. Op Groot-Brittannië Liefhebbers is ook aandacht voor Ierland dus u ziet hieronder ook een link naar Dublin staan. Daar wordt gespeeld in het Aviva Stadium.

Six Nations | Richmond & Twickenham | Cardiff | Edinburgh | Dublin


Cheltenham Festival: 12 - 15 maart 2024

Het Cheltenham Festival is één van de grootste paardenraces van het land met disciplines waar er gesprongen moet worden over hekken en greppels. Het is onderdeel van de National Hunt Racing kalender. Cheltenham is een stijlvolle stad in Gloucestershire. De racebaan vindt u aan de noordelijke rand ervan, vlakbij het (stoom)treinstation van de Gloucestershire and Warwickshire Railway. Deze race trekt naar verluid niet veel internationale bezoekers maar wel Ieren. Vaak valt het evenement samen met de Ierse feestdag St Patrick's Day.

Cheltenham Festival | Cheltenham


The Boat Race: zaterdag 30 maart 2024

The Boat Race is een begrip in Engeland en dan helemaal in Londen waar deze beroemde roeiwedstrijd plaatsvindt. Het is de jaarlijks terugkerende roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge, zowel voor de mannen als de vrouwen. Het wordt ook altijd op de tv uitgezonden. Het traject dat men aflegt bevindt zich in het westelijke deel van Londen en gaat uiteraard over de Theems. De start ligt bij Putney Bridge en het eindpunt bij Chiswick Bridge. Men roeit in het gebied waar de rivier een flink bocht maakt, onder Hammersmith Bridge door.

The Boat Race | Groot-Londen


Grand National: 11 - 13 april 2024

Dit zijn beroemde paardenraces in Aintree, Merseyside. Dit is behoorlijk dicht bij de grote havenstad Liverpool. Je kunt er zelfs met de trein komen. De Grand National is het grootste evenement op de National Hunt Racing kalender waarbij de racebaan hindernissen kent als greppels en hekken waar overheen gesprongen moet worden door paard en jockey. Alhoewel dit evenement lang niet zo 'posh' is als Royal Ascot en er geen officiële kledingvoorschriften bestaan lees je wel op de website dat er aangeraden wordt 'smart' gekleed te gaan. Vrij vertaald: enigszins keurig/stijlvol/mooi.

Grand National | Merseyside | Liverpool


Wereldkampioenschap Snooker: 20 april - 6 mei 2024

Het WK Snooker wordt elk jaar georganiseerd in de stad Sheffield. Dat ligt in South Yorkshire, Noord Engeland. De wedstrijden worden altijd gespeeld in het Crucible Theatre, het mekka voor de snookerspelers. Live-uitzendingen van de BBC waarbij de analisten aan het woord komen, komen uit het gebouw daar tegenover, in de zogenaamde Winter Gardens. U kunt daar gewoon gaan staan kijken. Voor de wedstrijden moeten uiteraard wel kaartjes worden gekocht.

World Snooker Championship | Sheffield


London Marathon: 21 april 2024

De Marathon van Londen is een belangrijke marathon op de wereldkalender van de sport en wordt georganiseerd in het voorjaar. U kunt er als loper aan meedoen (mits er nog plaatsen zijn uiteraard) of gewoon kijken in de stad. De start ligt in Greenwich Park. Dat is in de oostelijke helft van Londen. De finish bevindt zich aan The Mall in het centrum, vlakbij Buckingham Palace.

London Marathon | Greenwich | Centrum van Londen (Westminster)


Highland Games: verschillende data van mei t/m september 2024

Het moet gezegd dat de Highland Games geen sportevenement met internationaal aanzien is maar er wordt wel degelijk gesport. Denk aan spelen als boomstam werpen, kogelstoten etc.. Het is evenement (of beter gezegd meerdere evenementen) waarbij de Schotse en Gealic cultuur centraal staat en dat uit zich ook in de muziek en mogelijk dans. In totaal zijn er tegen de 60 Highland Games verspreid over Schotland, uiteraard vooral in en rond de Hooglanden, gemiddeld dus meerdere per week. De grootste is de Cowal Highland Gathering in Dunoon aan de Clyde, in 2020 georganiseerd van 27 t/m 29 augustus.

Highland Games | Cowal Highland Gathering | Schotland


Royal Ascot: 18 - 22 juni 2024

Royal Ascot is een wereldberoemd paardenrace-evenement in Berkshire, zuidoost Engeland. De racebaan bevindt zich in de buurt van Windsor waar de koninklijke residentie staat. De Koningin komt ook altijd een dag langs, vandaar de toevoeging 'royal'. Tijdens deze paardenraces wordt overigens niet gesprongen, het betreft een vlakke baan. Mocht u hier ooit heen gaan: het is een zeer traditioneel 'upper class' evenement waar kledingvoorschriften gelden.

Royal Ascot | Berkshire | Windsor


Wimbledon - The Championships: 1 - 14 juli 2024

Wimbledon is één van de vier Grand Slams bij het tennis en is het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Deze tennisbanen die gras als ondergrond heben bevinden zich in de gelijknamige wijk in het zuidwestelijke deel van Londen. Eén van de redenen waarom het toernooi zo tot de verbeelding spreekt - en dat geldt voor meer Britse sportevenementen - is het traditionale karakter er van.

Wimbledon | Londen


Henley Royal Regatta: 2 juli - 7 juli 2024

Dit is 's werelds meest bekende regatta (roeiwedstrijden) en wordt jaarlijks georganiseerd in het kleine stadje Henley-on-Thames in Oxfordshire. U zit hier in de natuur van de Chilterns, ook de streek waar de eveneens wereldberoemde tv-serie Midsomer Murders wordt opgenomen. Zoals de naam al aangeeft ligt het stadje aan de rivier de Theems en daar wordt dus door de roeiers gevaren.

Henley Royal Regatta | Henley-on-Thames


Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië: 4 - 7 juli 2024

De British Grand Prix in de Formule 1 (Koningsklasse van de autosport) vindt elk jaar plaats op het racecircuit van Silverstone, Northamptonshire. Dit is in de Midlands van Engeland. Op het circuit worden overigens ook motorraces (MotoGP - zie verderop in deze lijst) georganiseerd. Leuk weetje: in deze streken staan ook de fabrieken van Red Bull Racing en Mercedes-AMG Petronas Motorsport, namelijk in respectievelijk Milton Keynes en Brackley. Ander leuk weetje: één van de qua dorpjes meest pittoreske gebieden van het land ligt ook relatief in de buurt en dat is de Cotswolds.

Formula 1 British Grand Prix | Cotswolds


The Open Championship: 14 - 21 juli 2024

The Open of ook wel het British Open genoemd is het belangrijkste golftoernooi in het Verenigd Koninkrijk. Het is één van de vier 'majors' en wordt elk jaar op een andere golfbaan georganiseerd. Voor de 150e uitvoering in 2023 was het de beurt aan het Engelse Royal Liverpool, de golfclub met banen op het schiereiland Wirral in het graafschap Merseyside. De edities van 2024 en 2025 zijn overigens ook al bekend. Die worden gehouden in respectievelijk Troon in Ayrshire (aan de kust van zuidwest Schotland) en in Portrush aan de noordkust van Noord-Ierland. Ayr hieronder is overigens een kuststad relatief in de buurt van de golfbaan Royal Troon

The Open at Royal Troon | Ayrshire (en Dumfries & Galloway) | Ayr


Diamond League Londen: 22 juli 2024

De Diamond League is een competitie met daarin de belangrijkste (behalve wk's en ek's) atletiekwedstrijden ter wereld. Die in Londen heet de Müller Aniversary Games en wordt gehouden in het London Stadium. Dat is het Olymisch Stadium (uit 2012) dat nu ook de thuisbasis is van voetbalclub West Ham United. Het staat in de oostelijke helft van de stad.

Diamond League London | Londen


Cowes Week: 27 juli - 2 augustus 2024

Dit is de grootste regatta in zijn soort ter wereld. Een week lang worden er zeilwedstrijden gehouden in het kustplaatsje Cowes. Dat ligt niet op het vasteland maar op het eiland Wight, gesitueerd pal voor de Engelse zuidkust. U bent er zo per veerboot vanuit Southampton maar u kunt ook in Portsmouth of Lymington de veerboot nemen, zo groot is het eiland niet (ook niet heel klein overigens). Cowes ligt aan de noordkust van Wight, aan de Solent (zeestraat) en is ook bekend omdat hier vlakbij Osborne House staat, het 19e eeuwse buitenverblijf van Koningin Victoria.

Cowes Week | Cowes


Moto GP Grand Prix van Groot-Brittannië: data 2024 nnb

De British Grand Prix in de Moto GP (Koningsklasse van de motorsport) vindt elk jaar plaats op het racecircuit van Silverstone, Northamptonshire. Dit is in de Midlands van Engeland. Op het circuit worden overigens ook autoraces (Formule 1 - zie hiervoor in deze lijst) georganiseerd. Misschien interessant: één van de qua dorpjes meest pittoreske gebieden van het land ligt ook relatief in de buurt en dat is de Cotswolds.

British Grand Prix MotoGP | Cotswolds


Tour of Britain: data 2024 nnb

De Ronde van Groot-Brittannië is een wielerwedstrijd van een week en wordt elk jaar ergens anders georganiseerd. Het parcours is dus ook altijd anders dan het voorgaande jaar. In 2023 begint de koers in Manchester en zal daarna Wales in gaan alvorens terug te keren naar verschillende regionen in Engeland. Tip: gebruik de zoekmachine op deze website om meer informatie te vinden over de net genoemde gebieden. Bekijk de link hieronder om info te vinden over de Tour of Britain.

Tour of Britain


Great North Run: 8 september 2024

De Great North Run is één van de bekendste halve marathons in de wereld en start elk jaar in stad Newcastle, Noordoost Engeland. De route gaat over de brug van de rivier de Tyne naar Gateshead en dan oostwaarts naar South Shields aan de kust.

Great North Run | Newcastle-upon-Tyne


Wereldkampioenschap Darts: 15 december 2023 - 3 januari 2024

Het WK Darts van de PDC vindt elk jaar plaats in Londen en wel in het 19e eeuwse Alexandra Palace. Dat fraaie en grote gebouw staat in het noorden van de stad, is omringd door een park en heeft een treinstation. Het kampioenschap begint altijd zo rond half december en eindigt met de finale in de eerste jaren van januari. Het darts werd en wordt behalve door de Britten ook al jaren gekleurd door Nederlanders en dan met name door (vroeger) Raymond van Barneveld en (nu) Michael van Gerwen.

World Championship Darts | Londen

Gebruik maken van service?

U kunt op het vorige tabblad meer informatie vinden over de sportevenementen zelf en over de plaatsen waar ze plaatsvinden. Op en via de pagina's van de plaatsen en gebieden kunt u tevens zoeken naar hotels, vakantiehuizen en dergelijke. Als u op vakantie wilt naar Groot-Brittannië en bijvoorbeeld een rondreis wilt maken dan kunt u ook een plan op maat aanvragen. Daarin kan ik qua planning en locatie van accommodaties ook rekening houden met het bezoek aan evenementen. Let op: ik kan geen kaarten van evenementen voor u regelen. Een (online) vakantieplan op maat is inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers