De kroning van Koning Charles III (2023)

Westminster Abbey in Londen Westminster Abbey in Londen Westminster Palace in Londen St James's Palace in Londen Tower of London in Londen Buckingham Palace in Londen The Mall en Buckingham Palace in Londen Windsor Castle in Berkshire

Het uitroepen van Charles tot koning

Op 8 september 2022 overleed Koningin Elizabeth. Haar staatsbegrafenis vond plaats op maandag 19 september. Op maandag 11 september werd de troonopvolger, de Prince of Wales Charles op St James's Palace in Londen officieel uitgeroepen tot King Charles III.

Coronation Ceremony

De kroning van Charles geschiedde in Westminster Abbey te Londen, een traditie die al 900 jaar in ere wordt gehouden. Het was een religieuze dienst die uitgevoerd werd door de Aartsbisschop van Canterbury, het stadje in Kent dat overigens beroemd is vanwege haar imposante kathedraal. Tijdens de kroningsceremonie krijgt de nieuwe monarch de St Edward's Crown aangeboden, de massief gouden kroon uit 1661. Dat is het belangrijkste stuk van de Crown Jewels die op andere momenten door toeristen gezien kunnen worden in de Tower of London, gesitueerd in de City of London, iets ten oosten van Westminster. Charles is niet alleen koning van de landen binnen het Verenigd Koninkrijk, dus Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland maar ook van de meer dan 50 landen uit het Gemenebest (Commonwealth), landen die vroeger onderdeel uitmaakten van het Britse Imperium. Voor 14 van deze landen is hij zelfs het offficiële staatshoofd. Dat is bijvoorbeeld het geval in Australië, Niew Zeeland, Jamaica en Canada.

Zaterdag 6 mei 2023: dag van de kroning (Nederlandse tijd)

11.20 uur: Charles en Camilla namen plaats in de Diamond Jubilee State Coach en gingen in processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. De route ging traditiegetrouw via The Mall en Whitehall.

12.00 uur: de toen nog niet gekroonde koning arriveerde in Westminster Abbey waar vanaf dat moment de kroningsceremonie plaatsvond. Charles werd onder andere de kroonsieraden aangeboden die symbool staan voor de verantwoordelijkheden van de monarch. Dat zijn de Sovereign's Orb (King's Orb) die de christelijke wereld representeert, de Sceptre with Cross die symbool staat voor koninklijke macht en rechtvaardigheid, en de Sceptre with Dove (Rod of Equity and Mercy) die de spirituele rol van de koning symboliseert. Charles werd dus niet alleen gekroond maar ook gezalfd. De daadwerkelijke kroning werd gedaan met de St Edward's Crown, de kroon die alleen gebruikt bij de kroning zelf. Queen Consort Camilla werd gekroond met de Queen Mary's Crown. Toen ze vertrokken uit Westminster Abbey zette King Charles de St Edward's Crown weer af en de Imperial State Crown op.

14.00 uur: Na de kroning volgde er wederom een processie, nog uitgebreider maar via dezelfde route terug naar Buckingham Palace. In de processie liepen oa. traditioneel geklede voetsoldaten en uiteraard de Household Cavalry (te paard). Voor deze terugtocht naar het paleis werd een andere koets gebruikt, namelijk de Gold State Coach. Deze werd gebouwd in 1762 en is sinds 1831 bij elke kroning gebruikt. De gouden koets is heel wat ouder dan de Diamond Jubilee State Coach. Die stamt uit 2012 en werd vervaardigd om het 60 jarige jubileum van Koningin Elizabeth te markeren/eren. Die traditioneel uitziende doch moderne koets bestaat uit eikenhout en aluminium, en biedt hydraulische vering waardoor die veel comfortabeler is.

De kroningsceremonie (BBC)


Op bezoek naar genoemde plaatsen

Misschien wilt u na het zien van de gebeurtenissen wel Westminster in het centrum van Londen bezoeken om deze gewichtige koninklijke locatie eens met eigen ogen te bekijken. Als u de Crown Jewels wilt bekijken dan gaat u dus naar de Tower of London in de City of London. Windsor bevindt zich in het graafschap Berkshire een eindje ten westen van de hoofdstad.Ook interessant:

Koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk

Koninklijke tradities en rituelen

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth

Koninklijke bruiloften

TV-serie The Crown

Parlement en regeringsgebouwen in Engeland (Londen)


Terug naar:

Grote evenementen in Groot-Brittannië


© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers