Bezoek een jaarlijks evenement in Groot-Brittannië

Wars of the Roses bij Warwick Castle in Engeland

Bezoek een mooi festival, show of ander evenement

Engeland, Schotland en Wales zijn prachtige vakantielanden, ook als u niet persé een festival of speciaal evenement kunt bezoeken. In het geval u juist wel wat meer leven in de brouwerij wilt, lees dan deze pagina, misschien dat er iets leuks tussenzit. Dit is overigens zeker geen compleet overzicht. Wat vindt u hier bijvoorbeeld niet terug? Hier worden beroemde sportevenementen als Wimbledon en bekende muziekfestivals als Glastonbury niet behandeld. Op deze pagina vindt u onder andere historische en culturele spektakelstukken, agrarische, literaire en horticulturale festivals en verder typisch Britse, Engelse, Welsh of Schotse evenementen terug. In het najaar een mooie kerstmarkt bezoeken kan ook, kijk daarvoor onderaan deze pagina.


Isle of Wight Walking Festival: mei 2021 (data nnb)

Dit is het wandelfestival op Wight. Dat is een vrij groot eiland pal voor de Engelse zuidkust en is als het ware een miniatuur van Zuid Engeland omdat je er de combinatie treft van golvend platteland, witte krijtrotsen, badplaatsjes, kleine havenstadjes en dorpen met 'thatched cottages'. In deze periode kun je meegaan op wandelingen die geleid worden door vrijwilligers. U kunt vanzelfsprekend ook tijdens andere perioden op het eiland wandelen. Het kan er heel goed.

Isle of Wight Walking Festival | Wandelverslagen (niet festival-gerelateerd) | Isle of Wight


Norfolk & Norwich Festival: 17 - 30 mei 2021

Dit is één van de belangrijkste evenementen van Oost Engeland en vindt plaats in - zoals de naam al aangeeft - het graafschap Norfolk en met name Norwich, de stad aldaar. Gedurende deze periode kunt u de nodige voorstellingen bezoeken en ook zijn er enkele gratis outdoor-voorstellingen. Het festival gaat over muziek, theater, literatuur, circus, dans en beeldende kunsten.

Norfolk & Norwich Festival | Norwich | Norfolk


RHS Chelsea Flower Show: uitgesteld naar september 2021

Dit is het bekendste tuinfestival van Groot-Brittannië en tevens wereldberoemd. De Chelsea Flower Show wordt georganiseerd door de RHS (Royal Horticultural Society) en vindt normaal gesproken in mei plaats op het terrein van het Royal Hospital in de wijk Chelsea, Londen. Op het terrein worden er door allerlei tuiniers mooie en verschillende tuinen 'opgezet' die u als bezoeker kunt bezichtigen. Tuinieren staat in hoog aanzien in Engeland. Verspreid over het land zijn dan ook vele tuinen om te bezichtigen.

RHS Chelsea Flower Show | Kensington & Chelsea | Greater Londen


Er zijn overigens nog enkele andere Flower Shows van de RHS. Zo kunt u naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. Dat is van 17 t/m 19 april. U kunt ook naar Malvern, dat ligt in het Engelse graafschap Worcestershire. Het terrein bevindt zich net ten zuiden van het gelijknamige stadje en in de schaduw van de Malvern Hills. Dat evenement vindt plaats van 7 t/m 10 mei. En dan zijn er ook nog drie van dergelijke shows op de landgoederen van beroemde Engelse attracties. Het RHS Hampton Court Palace Garden Festival wordt gehouden van 6 t/m 12 juli. Dat landgoed bevindt zich in het verre westen van Greater London. Dan kunt u van 11 t/m 14 juni naar de Chatsworth Flower Show bij het imposante Chatsworth House in Derbyshire, Peak District National Park. Dat is Midden Engeland. De laatste is RHS Flower Show Tatton Park dat u kunt bezoeken van 22 t/m 26 juli. Tatton Park is een landgoed in het graafschap Cheshire en ligt ook niet al te ver van de steden Chester, Manchester en Liverpool.

De RHS Flower Shows | Cardiff | Malvern | Greater Londen | Bakewell en Chatsworth | Cheshire


Hay Festival: 26 mei - 6 juni 2021

Hay-on-Wye op de Engels-Welshe grens is elk jaar de locatie van het literaire Hay Festival. Dat is geen toeval want deze plaats is een echt boekenstadje, het heeft namelijk veel (met name) tweedehandsboekwinkeltjes. Er komen tijdens dit evenement bekende sprekers uit de literaire wereld, alsmede komieken en wetenschappers. De Engelse taal beheersen en enige interesse in Britse literatuur lijkt me een logische vereiste om hier plezier te beleven.

Hay Festival | Hay-on-Wye | Herefordshire | Zuidoost Wales


Highland Games: verschillende data van mei t/m september 2021

De Highland Games zijn een zeer beroemd evenement in Schotland, of beter gezegd: een flink aantal verschillende evenementen want het wordt vele keren per jaar georganiseerd. Hier kunt u zich onderdompelen in Schotse en Gaelic cultuur. Er zijn sporten/spelen als boomstam werpen, kogelstoten etc.. maar er is ook Keltische muziek, met het geluid van harp en uiteraard de doedelzak en soms dans. Het eerste event vindt op 10 mei plaats in Gourock (niet ver van Glasgow)). De laatste op 12 september in Pitlochry. In totaal zijn er tegen de 60 Highland Games verspreid over Schotland, uiteraard vooral in en rond de Hooglanden, gemiddeld dus meerdere per week. De grootste is de Cowal Highland Gathering in Dunoon aan de Clyde, in 2020 georganiseerd van 27 t/m 29 augustus.

Highland Games | Cowal Highland Gathering | Schotland


Royal Welsh Show: data 2021 nnb

De Royal Welsh Show is het grootste agrarische festival van Groot-Brittannië. Er worden oa. wedstrijden gehouden voor paardrijders, schaapscheerders, U kunt zien hoe valkeniers en schaapsherders met hun honden te werk gaan, er zijn tal van kraampjes waar allerlei agrarische producten te koop zijn, er is live muziek en uiteraard kunt u er eten en drinken. Kortom: een waar 'boerenfestival'. Het evenement wordt gehouden in het dorp Llanelwedd (Powis) in Midden Wales, zeer vlakbij het grotere Builth Wells dat aan de zuidkant van de rivier de Wye ligt. Het boekenstadje Hay-on-Wye ligt ook niet al te ver van hier.

Royal Welsh Show | Hay-on-Wye


Warwick Castle - Wars of the Roses: data 2021 nnb

Warwick Castle is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Engeland en hier kunt u naast het bezoeken van het kastelen en bewandelen van de kasteelmuren en landgoed tijdens bepaalde perioden dagelijkse shows bekijken. In de zomer kunt u ridders zien die stunts uitvoeren, inclusief het beroemde middeleeuwse steekspel (jousting) waarbij de ridder te paard de tegemoetkomende ridder met zijn lans van het paard moet 'steken'. De setting is de Wars of the Roses (Rozenoorlog), uitgevochten in de tweede helft van de 15e eeuw. Deze strijd ging over de macht in Engeland en wel tussen het Huis York dat de witte roos als symbool had en het Huis Lancaster dat de rode roos droeg.

Warwick Castle - Wars of the Roses | Warwick


Eisteddfod: 30 juli - 6 augustus 2022

De Eisteddfod is het grote festival van literatuur, muziek en optredens in Wales. Dit typisch Welshe evenement bestaat al sinds de middeleeuwen. Het is daarna echter eeuwen lang niet meer georganiseerd maar eind 18e eeuw toch weer van stal gehaald. Elk jaar wordt het festival op een andere locatie binnen Wales gehouden. Vorige editie (2019) vond plaats in Llanrwst, die van 2021 is net als in 2020 uitgesteld. Die van 2022 vindt plaats in het kleine Tregaron, een half uur rijden van universiteitsstadje en badplaats Aberystwyth, gesitueerd aan de westkust, ongeveer halverwege het land.

Eisteddfod | Aberystwyth | Zuidwest Wales


Kynren: 7 augustus - 11 september 2021 (meestal zaterdagen)

Kynren is een enorm historisch spektakelstuk waarin honderden acteurs 2000 jaar geschiedenis van Engeland uitbeelden, van het tijdperk der Romeinen tot de Tweede Wereldoorlog. In 29 verschillende scenes komen de Romeinen, de Vikingen en Angel-Saksen voorbij alsook historische (en mythische) figuren als Koning Arthur, Koningin Elizabeth, Koningin Victoria en William Shakespeare. Het spektakel wordt gehouden in de buitenlucht, in het kleine stadje Bishop Auckland. Dat ligt in County Durham, noordoost Engeland. De bekende kathedraalstad van het graafschap bevindt zich op een half uur rijden.

Kynren | County Durham | Durham


Bristol International Balloon Festival: 12 - 15 augustus 2021

Dit is het grootste festival der heteluchtballonnen van Europa, elk jaar gehouden in Bristol, de grootste stad in Zuidwest Engeland. Naast het bekijken van de schitterende armada zijn er ook kraampjes, kermisachtig vertier en ander entertainment. De locatie is het Ashton Court Estate, een landgoed buiten het centrum van de stad, even ten westen van de rivier de Avon.

Bristol International Balloon Festival | Bristol


The Royal Edinburgh Military Tattoo: 6 - 28 augustus 2021

Edinburgh is een echte festivalstad. Verspreid over het jaar zijn er meerdere te bezoeken in de hoofdstad van Schotland. Het bekendste evenement is misschien wel de Military Tattoo, de taptoe die plaats vindt op het terrein pal voor Edinburgh Castle dat geflankeerd wordt door tribunes. U ziet dan een show met militaire parades, dans, muziek met doedelzakken en drums. Kijkt u hieronder ook voor de data van het kunstfestival, het Jazz & Blues Festival, het internationale filmfestival en meer....

Royal Edinburgh Military Tattoo | Edinburgh Festival City | Edinburgh


Great Dorset Steam Fair: 26 - 30 augustus 2021

Tijdens dit evenement kunt u allerlei door stoom aangedreven machines en voertuigen bekijken. Er zijn tentoonstellingen met stoommachines, vintage auto's, oude tracktoren andere agrarische machinerie. Ook is er ertainment in de vorm van shows en muziek. Uiteraard kun je er ook eten en drinken. U kunt hier trouwens niet alleen overdag een kijkje gaan nemen, ook 's avonds kun je naar de Great Dorset Steam Fair. Het terrein vindt u vlakbij het stadje Blandford Forum in het graafschap Dorset (Zuid Engeland) en iets verder van de pittoreske plaatsen Shaftesbury en Milton Abbas.

Great Dorset Steam Fair | Shaftesbury | Milton Abbas | Dorset


Jane Austen Festival: 10 - 19 september 2021

Dit festival vindt elk jaar plaats in de Bath en is vernoemd naar de beroemde 18e en 19e eeuwse schrijfster Jane Austen, beroemd vanwege haar (verfilmde) boeken Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Ze woonde nog een tijdje in deze schitterende stad en daar kunt u nu (ook buiten het festival om) het Jane Austen Centre bezoeken. Tijdens het festival kunt u als u wilt zelf verkleed gaan in regency kostuum maar dat hoeft niet. Er zijn slechts een paar evenementen tijdens deze periode waarin dat wel verplicht is. Verspreid over de stad zijn er locaties waar theatervoorstellingen en andere evenementen worden gehouden, waaronder stadswandelingen. Op zaterdag 12 september is er ook een grote parade van mensen in regency kostuum: de Grand Regency Costumed Promenade.

Jane Austen Festival | Bath


York Food Festival: 17 - 26 september 2021

Dit festival vindt elk jaar plaats in de stad York en daar staat het lokaal geproduceerde voedsel centraal. De markt en dergelijke vindt u in Parliament Street en de Shambles Market, beiden gesitueerd in het centrum van de stad. Ik hoef u niet te vertellen dat u er lekker kunt eten en drinken.

York Food Festival | York

Gebruik maken van service?

U kunt op het vorige tabblad meer informatie vinden over de evenementen zelf en over de plaatsen en/of gebieden waar ze plaatsvinden. Op en via de pagina's van de plaatsen en gebieden kunt u tevens zoeken naar hotels, vakantiehuizen en dergelijke. Als u op vakantie wilt naar Groot-Brittannië en bijvoorbeeld een rondreis wilt maken dan kunt u ook een plan op maat aanvragen. Daarin kan ik qua planning en locatie van accommodaties ook rekening houden met het bezoek aan evenementen. Let op: ik kan geen kaarten van evenementen voor u regelen. Ik zal in het plan wel aangeven waar u ze kunt kopen en vóóraf checken of en vóór welke data ze nog te koop zijn. Een (online) vakantieplan op maat is inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


Misschien ook interessant:

→ Beroemde jaarlijkse sportevenementen

→ Kerstmarkten in Groot-Brittannië

→ Grote antiekmarkten in Engeland

© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers