De Engelse schrijver William Wordsworth (1770 - 1850)

Het dorp Grasmere in de bergen van het Lake District Dove Cottage, de cottage van William Wordsworth in Grasmere, Lake District Rydal Mount, het huis van William Wordsworth in het Lake District Het dorpje Hakwshead in het Lake District

Informatie en plaatsen om te bezoeken

William Wordsworth is één van de grote dichters uit de Romantiek, een stroming aan het einde van de 18e eeuw die voorkeur gaf aan de emotie tov de ratio. Het was een soort tegenhanger van de Verlichting. Een belangrijk gebeurtenis voor die Romantiek was de Franse Revolutie. Aanvankelijk was Wordsworth, die Frankrijk toen ook bezocht, een aanhanger van de nieuwe republiek maar raakte gedesillusioneerd door de terreur die namens het nieuwe bewind werd uitgeoefend. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar zijn eigen landelijke Engeland, weg van de grote politieke gebeurtenissen.

De man is geboren in het Lake District wat tegenwoordig een populair (en prachtig) nationaal park is in het noordwesten van Engeland. Het bevindt zich in het graafschap Cumbria. Zijn eerste jaren bracht hij door in Cockermouth aan de rand van het park. Dat huis kunt u bezichtigen en dat is niet het enige. Na omzwervingen in Dorset, Duitsland en Frankrijk keerde hij op latere leeftijd weer terug naar ditzelfde gebied. Hij nam eerst zijn intrek in Dove Cottage, een klein huisje in Grasmere en later in Rydal Mount, een wat groter huis met tuin in het dorpje Rydal dat enkele kilometers verderop ligt. Beide huizen zijn te bezichtigen. Hij is ook begraven in Grasmere, op de begraafplaats van de St. Oswald's kerk.

Zijn beroemdste gedicht is 'I Wandered Lonely as a Cloud' dat overigens beter bekend is onder de kortere naam Daffodils. Het is één van 's lands bekendste gedichten. William Wordsworth kwam er mee na te hebben gewandeld bij Ullswater (bij Glenridding). Voorbeelden van andere gedichten zijn The Tables Turned, Lucy Gray, The World is Too Much With Us en The Prelude. In het fraaie dorpje Hawkshead kun je zijn oude school nog zien staan.

Plaatsen om te gaan kijken en/of te overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers