Mooie kustgebieden en eilanden in Groot-Brittannië

Schiereiand de Lizard in Cornwall

1. Sussex - Zuidoost Engeland

Seven Sisters in East Sussex, zuidoost Engeland

Zuidoost Engeland is het gebied van de grote badplaatsen, vooral in het graafschap East Sussex. Daar vindt u onder andere Hastings, Eastbourne, Brighton en Bognor Regis. De laatste is een stuk kleiner qua inwonertal. Als u dus ook graag aan het strand vertoeft is dit een zeer geschikte regio.

Vlakbij het dorpje Alfriston en de badplaats Eastbourne vindt u de Seven Sisters en Beachy Head, het prachtige kustlandschap van het South Downs National Park. Dat zijn zeven heuvels die aan zee reiken en daar overgaan in witte kliffen, open landschappen met gras als begroeiing en wandelpaden.

Pal ten oosten van de badplaats Hastings ligt ook een mooi kustlandschap, dat van het East Hill Country Park. De kusten van het graafschap West Sussex zijn voornamelijk vlak.

Meer info - alles over:

Zuidoost Engeland - Kent & Sussex

2. Dorset - Zuid Engeland

De Jurassic Coast in Dorset, zuid Engeland

Dorset ligt in de zuidwestelijke helft van het land en is befaamd om haar kustgebieden. Bijna de gehele kustlijn behoort immers tot het Werelderfgoed. Dit is de Jurassic Coast, vernoemd naar het tijdperk waarin het gesteente waaruit de kliffen zijn ontstaan, zijn gevormd. Het is een vanwege dit feit vanuit archeologisch oogpunt een zeer interessant gebied, maar bovenal een plek voor de liefhebber van natuur, zee en wandelen. Als u wilt kunt u de paden volgen van het South West Coast Path en wandelen over kliffen, langs baaien, stranden en leuke plaatsen.

In het oosten van Dorset vindt u bijvoorbeeld het stadje Poole en haar natuurlijke haven met vlakbij het schiereilandje Purbeck. Ook kunt u verblijven in de fraaie, niet al te grote badplaats Weymouth, bij de prachtige Lulworth Cove, één van de mooiste natuurlijk locaties in het gebied en verder naar het westen de badplaatsjes West Bay en Lyme Regis.

Meer info - alles over:

Zuid Engeland - Dorset

3. Devon en Cornwall - Zuidwest Engeland

De kust van het Exmoor National Park in zuidwest Engeland

Zuidwest Engeland is een walhalla voor mensen die van mooie kusten houden. Hier liggen de graafschappen Devon en Cornwall waar u niet alleen prachtige landschappen maar ook kustpaden langs de gehele kustlijn en ook vele mooie badplaatsen en dorpjes vindt. Net als in Dorset kunt u het South West Coast Path volgen.

Er zijn verschillende soorten gebieden, ieder met zijn eigen karakter. Zo vindt u in het oosten de rode kliffen van de Jurassic Coast, in het zuiden van zowel Devon en Cornwall een kustlijn met kliffen, baaien maar ook inhammen en rivieren. Vlakbij dit gebied ligt ook de Engelse Riviera met als centrum het bekende Torquay. In het verrre zuidwesten heb je de ruige kusten van de schiereiland Lizard en Penwith. In het noorden van Devon vindt het Exmoor National Park waar de hoogste kliffen van Engeland gesitueerd zijn. Zie de mooie kust bij de Valley of the Rocks.

Meer info - alles over:

Zuidwest Engeland - Devon & Cornwall

4. Pembrokeshire en Gower - Wales

Tenby in het Pembrokeshire Coast National Park, Zuidwest Wales

Ook het zuidwesten van Wales staat bekend om haar fraaie kustlandschappen. Hier vindt u het enige nationale park dat geheel uit kustgebieden bestaat, namelijk de Pembrokeshire Coast. Er zijn overigens ook enkele nationale parken in Engeland die aan zee grenzen. In Pembrokeshire liggen slechts kleinere stadjes en dorpen, en uiteraard de wandelpaden langs zee. U vindt hier bijvoorbeeld het fraaie badplaatsje Tenby, het stadje Pembroke met zijn kasteel en het kleine St Davids.

Dat is niet enige, ook het schiereilandje The Gower biedt mooie kustlandschappen. Het ligt wat meer naar het oosten, vlakbij de stad Swansea. De Gower is de oudste Area of Outstanding Natural Beauty van Groot-Brittannië en kent slechts dorpen. Ook hier bestaat de kustlijn uit kliffen, baaien en stranden. Bekijk bijvoorbeeld de natuurlijke schoonheid van de Three Cliffs Bay en Worms Head.

Meer info - alles over:

Zuidwest Wales - Pembrokeshire & Gower

5. North Yorkshire - Noord Engeland

Het kustgebied van North Yorkshire in noord Engeland

Net als de Jurassic Coast in het zuiden van het land heeft ook dit gebied in het noordoosten van Engeland een zeer oude kustlijn. Deze prachtige Yorkshire Heritage Coast behoort tot het North York Moors National Park en staat bekend om haar fraaie kustdorpjes. Ook hier kunt u prima wandelen langs de kust, over de paden van de Cleveland Way.

Het kustgebied bestaat uit kliffen, baaien maar geen stranden. Die liggen aan de rand van het gebied, bijvoorbeeld in Scarborough. Aan de kustlijn zelf vindt u mooie kleine plaatsen, vissersdorpjes of voormalige vissersdorpjes met steile straatjes als Staithes, Runswick Bay en Robin Hood's Bay. Ongeveer in het midden ligt een stadje, namelijk het gezellige Whitby, een plaats met enkele historische bezienswaardigheden en een mooi havengebied. Verder noordwaarts vindt u de kleine badplaats Saltburn-by-the-Sea.

Meer info - alles over:

NY Moors & Yorkshire Heritage Coast

6. Hebriden - West Schotland

Het eiland Mull, Hebriden van Schotland

Schotland heeft uiteraard ook prachtige kuststroken maar ook behoorlijk veel eilanden. Veel daarvan liggen voor de westkust van het land. Dit zijn de Hebriden. Niet ver uit de kust ligt het Isle of Mull, een vrij groot eiland met ook bergen en mooie kustgebieden. Ook Islay is vrij groot. Het is overwegend heuvelachtig en is bekend vanwege zijn vele whiskystokerijen. Het ruigere Jura ligt zowat tegen Islay aan en staat bekend om zijn vele herten.

Skye is een nog groter eiland maar daar kunt u zonder veerboot komen omdat er een brug staat. Hier vindt u bijvoorbeeld het ruige schiereilandje Trotternish maar ook weer mooie kusten. De eilanden Lewis en Harris behoren tot de Outer Hebrides en liggen dus verder uit de kust. Ze zitten aan elkaar vast waarbij het zuiden bergachtig is en het noorden vlak. Er zijn ook fraaie witte stranden. Het dorp Stornoway is de enige grotere plaats.

Meer info - alles over:

Mull | Islay & Jura | Skye | Lewis & HarrisAndere thema's:

→ Badplaatsen en mooie kustlocaties
→ Mooie dorpen en kleine stadjes
→ Nationale Parken
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië