De weg naar Little Dribbling - Bill Bryson

Silbury Hill in Wiltshire, in het boek de weg naar Little Dribbling

1. Een reis door Groot-Brittannië

Het boek 'De weg naar Little Dribbling' is een recent reisverhaal (2015) van de bekende auteur Bill Bryson. De Engelse versie heet 'The Road to Little Dribbling'. De man is goudeerlijk en verteld van alle plaatsen, gebieden, bezienswaardigheden en ook mensen precies wat hij vindt, vaak op een bijzonder humoristische manier. Zijn reis brengt hem naar een flink aantal locaties waarvan een paar in Wales en Schotland en vooral een hele hoop in Engeland. Hij verteld niet alleen wat hij ziet maar er komen ook anekdotes aan bod en hij geeft vaak uitleg over bepaalde zaken of gebeurtenissen. Een zeer leuk, informatief en ook grappig boek voor mensen die al wat keren in Groot-Brittannië zijn geweest maar het is ook zeker de moeite waard voor mensen die nog willen gaan of gewoon interesse hebben in het land.

Als u het boek nog niet heeft dan kunt u die hier rechts bekijken en bestellen. Als u het wel gelezen heeft dan vindt u de onderstaande interactieve kaart met de locaties die hij bezocht misschien interessant en hopelijk ook praktisch. Misschien wilt u de plekken wel bezoeken of er overnachten. Op de volgende tabbladen vindt u per hoofdstuk ook nog een aantal relevante links van plaatsen en gebieden. Op de (grote) foto ziet u Silbury Hill, een prehistorische heuvel vlakbij Avebury in Wiltshire die Bill Bryson ook nog bezocht.Hoofdstuk 1 - Bugger Bognor

Het reisverhaal begint in zuidoost Engeland. Beschreven wordt onder andere de badplaats Bognor Regis en in minder mate de badplaatsen Hove en Brighton, allen in Sussex.

Meer info over:

Bognor Regis | Brighton | Kent en Sussex

Hoofdstuk 2 - De Seven Sisters

Hier wandelt hij langs de Seven Sisters, de prachtige heuvels en witte kliffen aan de kust van East Sussex. Dat tafereel staat ook op de cover van De weg naar Little Dribbling. Daarna volgt de vuurtoren van Beachy Head en de badplaats Eastbourne.

Meer info over:

Seven Sisters (Alfriston) | Eastbourne | Kent en Sussex

Hoofdstuk 3 - Dover

Een bezoek aan de havenplaats Dover in Kent en uiteraard de witte kliffen met het South Foreland Lighthouse.

Meer info over:

Dover | Kent en Sussex

Hoofdstuk 4 - Londen

Hier bezoekt Bryson Leighton House in Kensington en ook maakt hij een wandeling in het groenere westen van Londen, in en rond het grote Richmond Park.

Meer info over:

Kensington | Richmond | Groot Londen

Hoofdstuk 5 - Motopia

Motopia is een locatie die er nooit gekomen is. Ongeveer halverwege de vorige eeuw zou het dorpje Wraysbury in Berkshire, gesitueerd aan de rivier de Theems, worden getransformeerd tot een autoloos oord, genaamd Motopia. Ook volgt hij een stukje van het Thames Path en wandelt zodoende naar Runnymede, een natuurlijk landschap bij de rivier waar het historische middeleeuwse document Magna Carta werd ondertekend werd.

Meer info over:

Surrey en Berkshire | Thames Path

Hoofdstuk 6 - Een geweldig park

Hier bezoekt hij het Windsor Great Park dat onderdeel is van de Royal Landscape, een mooi parklandschap vlakbij het koninklijke Windsor in Berkshire. Ook bezoekt hij het kleine forensenstadje Virginia Water, Surrey dat daar in de buurt staat.

Meer info over:

Windsor | Surrey en Berkshire

Hoofdstuk 7 - De bossen in

De auteur gaat hier met zijn vrienden wandelen in het New Forest National Park in Hampshire, vanuit het stadje Lyndhurst. Hij vindt ook het graf van Sir Arthur Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes. Dat staat in Minstead. Ook haalt hij enkele anekdotes aan over de tijd dat hij in Sunningdale, Berkshire woonde. Namelijk dat het landgoed van Ringo Starr (drummer van The Beatles) aan zijn tuin grensde en over John Lennon die vroeger een huis had in Weybridge. Ook deze (precieze) locaties heb ik op de kaart gezet.

Meer info over:

Lyndhurst | Dorset en New Forest

Hoofdstuk 8 - Terug naar de kust

Vervolgens vertrekt hij naar de kust van het graafschap Dorset, ook hier in zuid Engeland. Hij gaat naar Christchurch waar hij vroeger heeft gewoond en naar de dichtbij gelegen badplaats Bournemouth.

Meer info over:

Bournemouth | Dorset en New Forest

Hoofdstuk 9 - Dagtochtjes

In dit hoofdstuk behandeld hij de 'Green Belt', de landelijke gebieden rondom Londen en het aangrenzende verstedelijkte gebied. Hij maakt een literaire wandeling langs Noar Hill in Selborne, Hampshire waar hij eerst het huis en museum van Gilbert White (en ontdekkingsreiziger Lawrence Oates) bezoekt en daarna dat van de veel beroemdere schrijfster Jane Austen. Daarna gaat hij naar Wiltshire waar hij het prehistorische werelderfgoed van Avebury bezichtigd en wandelt hij naar de aparte Silbury Hill.

Meer info over:

Sussex en Hampshire | Somerset en Wiltshire

Hoofdstuk 10 - Naar het westen

Eerst gaat hij naar de kleine badplaats Lyme Regis aan de Jurassic Coast van Dorset. Daarna vertrek hij naar Torquay in Devon, gesitueerd aan de Engelse Riviera.

Meer info over:

Lyme Regis | Torquay

Hoofdstuk 11 - Devon

Bill Bryson rijdt met de auto langs enkele plaatsen in het zuiden van Devon, namelijk Salcombe, Torcross, Dartmouth en Totnes. Daarna gaat hij nog even naar het Dartmoor National Park voor een wandeling vanuit het dorpje Widecombe-in-the-Moor.

Meer info over:

Salcombe | Dartmouth | Devon en Cornwall

Hoofdstuk 12 - Cornwall

Hij bezoekt de Lost Gardens of Heligan vlakbij het kustdorp Mevagissey, het stadje Penzance helemaal in het zuidwesten van Cornwall en verteld over zijn bezoekjes aan de Isles of Scilly in een wat vroeger verleden. Hij maakt ook nog een wandeling via het kustpad naar het vissersdorpje Mousehole. Daarna rijdt hij noordwaarts naar Tintagel.

Meer info over:

Mevagissey | Penzance | Ship Inn (Mousehole) | Isle of Scilly | Devon en Cornwall

Hoofdstuk 13 - Prehistorisch Engeland

De man bezoekt de wereldberoemde prehistorische stenen van Stonehenge dat net als het eerdere genoemde Avebury tot het werelderfgoed behoort en ook in Wiltshire is gestitueerd. Daarna brengt hij een bezoek aan het Natural History Museum in Londen, wederom in de wijk Kensington & Chelsea en vervolgens vertrek hij naar het oosten van het land. In het dorpje Happisburgh aan de kust van Norfolk zijn jaren geleden namelijk de oudste menselijke artefacten van dit deel van de wereld gevonden.

Meer info over:

Somerset en Wiltshire | Kensington | Norfolk en Suffolk

Hoofdstuk 14 - East Anglia

De auteur blijft in Norfolk en wandelt over het kustpad en komt kleine dorpjes en badplaatsjes tegen als Blakeney, Cley, Salthouse, Sheringham, Cromer en Overstrand. Wederom aandacht voor Happisburgh en ook voor de Saksische begraafplaats Sutton Hoo in Suffolk. Hij bezoekt daarna nog de kustplaatsen Aldeburgh en dat wat overgebleven is van Dunwich, in de middeleeuwen een zeer belangrijke haven.

Meer info over:

Blakeney | Cromer | Aldeburgh | Norfolk en Suffolk | Reisverslag van de Norfolk Coast

Hoofdstuk 15 - Cambridge

Tijdens zijn bezoek aan de universiteitsstad Cambridge bezichtigd hij het Fitzwilliam Museum en loopt wat rond in de stad.

Meer info over:

Cambridge

Hoofdstuk 16 - Oxford en omgeving

Bill Bryson ging vervolgens naar die andere beroemde stad der universiteiten, namelijk Oxford, waar hij het Natural History Museum, het Pitt Rivers Museum en het Ashmolean Museum bezocht. Hij wandelde ook nog naar het dorpje Iffley aan de rand van de stad, de Wytham Woods en ook naar Blenheim Palace in het stadje Woodstock.

Meer info over:

Oxford | Woodstock en Blenheim Palace

Hoofdstuk 17 - De Midlands

Vervolgens trekt hij naar de Midlands waar hij vooral verteld over waarom de grote stad Birmingham eruit ziet zoals deze eruit ziet. Daarna gaat hij naar het dorp Ironbridge in het graafschap Shropshire, een werelderfgoed-locatie mbt industrieël erfgoed.

Meer info over:

Birmingham | Ironbridge

Hoofdstuk 18 - Het is zó verkwikkend

Daarna gaat hij naar de oostelijke midlands, en wel naar de kust van het graafschap Lincolnshire. Eerst naar de badplaats Skegness en daarna naar het havenstadje Grimsby, ooit de grootste vissershaven ter wereld.

Meer info over:

Lincolnshire en East Yorkshire

Hoofdstuk 19 - Het Peak District

De volgende bestemming is het Peak District National Park dat op de grens ligt van centraal en noord Engeland. Hij wandelt langs het Derwent Reservoir waar de prachtige dam ook is gesitueerd en naar de heuvel / plateau Kinder Scout. Daarna bezoekt hij het stadje Buxton en wandelt hij het Monsal Trail naar het dorpje Bakewell. Daarna gaat hij naar het stadje Ashbourne en bezoekt daar in de buurt Calke Abbey.

Meer info over:

Buxton | Bakewell | Peak District National Park

Hoofdstuk 20 - Wales

Tijdens zijn verblijf in Wales gaat hij voornamelijk naar het zuidwesten. Zo bezichtigd hij het Dylan Thomas Boathouse in Laugharne, een plek waar deze beroemde Welshe dichter en schrijver vier jaar gewerkt heeft. Daarna gaat Bryson naar het kleurige Tenby, St Davids, Fishguard en Aberystwyth wat verder noordelijker. Daarna keert hij via de Brecon Beacons oostwaarts naar Crickhowell.

Meer info over:

Tenby | St Davids | Aberystwyth | Crickhowell en Abergavenny | Pembrokeshire en zuidwest Wales

Hoofdstuk 21 - Het Noorden

Het begin van het bezoek aan noord Engeland, te beginnen in Liverpool. Hij bezoekt een voetbalwedstrijd in het oude stadion van Everton en daarna gaat wandelt hij nog even door de stad zelf. Vervolgens steekt hij de Mersey over om het park van Birkenhead te bekijken. Vervolgens trekt hij naar die andere grote stad hier in de buurt, namelijk Manchester. Daarna bezoekt hij ook nog het stadje Alderley Edge in Cheshire, één van de rijkste stadjes van het land omdat er veel miljonairs en sterren wonen zoals spelers van Manchester United en acteurs uit Coronation Street.

Meer info over:

Liverpool | Everton FC | Manchester | Cheshire en Merseyside

Hoofdstuk 22 - Lancashire

In dit hoofdstuk van 'De weg naar Little Dribbling' vertrekt Bryson naar de kust van Lancashire in het noordwesten. Eerst naar het stadje Lytham en daarna wandelend naar de badplaats Blackpool. Vervolgens gaat hij richting het Lake District maar eerst nog naar twee plaatsen aan de rand daarvan, namelijk Grange-over-Sands aan Morecambe Bay en Barrow-in-Furness.

Meer info over:

Blackpool | Grange-over-Sands | Lancashire

Hoofdstuk 23 - Het Lake District

De schrijver verteld over de kerncentrale Sellafields dat vlakbij de zee staat en gaat naar St Bees aan de kust. Dan gaat hij het Lake District National Park in en verkend Keswick, Derwent Water, Buttermere en Bowness-on-Windermere

Meer info over:

Keswick | Buttermere | Bowness-on-Windermere | Lake District National Park

Hoofdstuk 24 - Yorkshire

Eerst rijdt hij naar Kirkby Lonsdale in de Lune Valley. Dan vertrekt hij naar het Yorkshire Dales National Park en bezoekt het boekenstadje Sedbergh (vanwege de boekwinkels), bekijkt enkele spoorwegviaducten van de mooiste spoorlijn in Engeland, de watervallen van Aysgarth en rijdt door Swaledale en Wensleydale, inclusief Askrigg (de filmlocatie van het dorpje Darrowby uit de tv-serie All Creatures Great and Small rond dierenarts James Herriot). Daarna wandelt hij nog een route vanuit Leyburn en vertrekt uiteindelijk naar Barnard Castle (op de kaart bij het Bowes Museum) in County Durham.

Meer info over:

Kirby Lonsdale | Hawes | Aysgarth | Swaledale | Settle en spoorlijn | Moorcock Inn (Garsdale) | Yorkshire Dales National Park

Hoofdstuk 25 - Durham en het Noordoosten

Op het programma staat de historische stad Durham en onder andere haar kathedraal, even kort Newcastle en een bezoek aan het beeldhouwde landschap genaamd Northumberlandia. De overnachting vindt plaats in de kustplaats North Berwick in zuidoost Schotland. Hier moest hij zijn reis eerst afbreken.

Meer info over:

Durham | Newcastle | Northumberland | North Berwick

Hoofdstuk 26 - Naar Cape Wrath

In dit laatste hoofdstuk pakt Bill Bryson de Caledonian Sleeper van Londen naar Inverness in de hooglanden van Schotland. Vandaar gaat hij met de auto naar Ullapool en door naar Cape Wrath, het meest noordelijke puntje op het Britse vasteland. Ook noemt hij nog kort een bezoek aan het slagveld van Culloden en Glencoe. De laatste locatie die hij bezoekt is echter weer dicht bij huis in zuid Engeland, namelijk White Horse Hill op het platteland van Oxfordshire.

Meer info over:

Inverness | Ullapool | Glencoe | North Highlands | Great Glen en omgevingTerug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië