De stad Manchester - centrum en Salford Quays

Castlefield in Manchester Salforf Quays in Manchester Lowry in Manchester Peak District National Park in Engeland Dovestone in het Peak District, Engeland Mam Tor in het Peak District, Derbyshire Lyme Park in het Peak District Boeken

Informatie, hotels en appartementen
Kerstmarkt in het centrum van Manchester, Engeland

Manchester is een grote stad in Noord Engeland. Het heeft ongeveer 500 duizend inwoners en in vroegere tijden stond het bekend als de katoenhoofdstad van de wereld vanwege de kantoenfabrieken en de bijbehorende handel. Het heeft dus een prominente rol gespeeld in de Industriële Revolutie. Castlefield (een conservatiegebied binnen de stad) was bijvoorbeeld de plek waar het eerste industriële kanaal werd gegraven én de locatie van het eerste spoorwegstation voor passagierstreinen. Dat was de lijn van en naar Liverpool, de havenstad. Manchester heeft tegenwoordig ook de nodige moderne gebouwen. Bekend is het havengebied bij de Salford Quays waar tegenwoordig Media City is gesitueerd. Daar bevinden zich de BBC Studios waar menig liveshow opgenomen wordt waaronder BBC Breakfast en de One Show.

In het havengebied vindt u ook de Lowry, een centrum voor kunst en entertainment waar ook schilderijen van LS Lowry te zien zijn. Vlakbij staat het Imperial War Museum. Niet ver van hier staat ook nog eens het voetbalstadion Manchester United, genaamd Old Trafford. In het centrum van Manchester zijn nog meer musea te bezichtigen. Denk aan het nationale voetbalmuseum, het politiemuseum, de kathedraal, het People's History Museum, het Museum of Science & Industry en de Manchester Art Gallery.

Wandelen in de natuur

U ziet hier welliswaar in een verstedelijkte omgeving maar niet heel ver ten oosten van de stad ligt het heuvelachtige Peak District. Dat is één van de best bezochte nationale parken van Groot-Brittannië waar tal van wandelroutes te volgen zijn. Zo kunt u naar het natuurreservaat Dovestone gaan of dieper het park intrekken en waar dan ook mooi wandelen. Het dorp Edale is bijvoorbeeld een mooie uitvalsbasis om heuvelop te lopen. Daar zijn routes naar bekende toppen als Kinder Scout en Mam Tor.


De locatie van Manchester

Enkele bestemmingen in de buurt

Buxton Edale Liverpool

Mogelijkheden om naar Manchester te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Manchester te reizen. Zo kunt u met de auto gaan. Vertrekt u in Nederland dan kunt u één van beide veerdiensten naar noord Engeland nemen, namelijk de 15,5 durende overtocht van IJmuiden naar Newcastle of de 12 uur durende vaart van Rotterdam naar Hull. Vanaf die havens duurt de autorit nog respectievelijk 2 uur 45 minuten en 2 uur. Beide boten varen 's nachts zodat u 's ochtends arriveert. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen en ook die overtocht vertrekt naar Hull. U gaat dan aan boord in Zeebrugge, wederom een nachtdienst. Ook deze vaart duurt 12 uur.

Mocht u via Zuid Engeland willen reizen om zo gebruik te kunnen maken van een veel kortere en goedkopere overtocht (bijvoorbeeld van Duinkerken naar Calais) dan moet u in Engeland wel een stuk langer in de auto zitten, namelijk zo'n 5 uur. Daarnaast is het ook mogelijk om met het vliegtuig te gaan en wel naar Manchester Airport. Vanaf de luchthaven kunt u in ongeveer 20 minuten met de trein naar de stad reizen. Er zijn overigens meerdere treinstations in Manchester waaronder Oxford Street, Piccadilly en Victoria. Vanaf de verschillende stations kunt u alle richtingen op binnen Engeland. Er vertrekken bijvoorbeeld ook treinen naar het mooie Peak District National Park zoals de dorpen Edale en Hope maar ook naar het fraaie stadje Buxton. In de stad zelf (en even daarbuiten) kunt u ook reizen met de tram. Deze gaat onder andere naar het stadion Old Trafford en naar Eccles (rugby).


Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Boot Duinkerken - Dover Vliegtuig naar Engeland Trein in Engeland
Terug naar:

→ Greater Manchester
→ Accommodatie in Greater Manchester