Haltwhistle en Hadrian's Wall in Northumberland

Haltwhistle in Northumberland, Noord Engeland Hadrian's Wall Path in Northumberland, Noord Engeland Highshields Crags aan Hadrian's Wall, Northumberland Sycamore Gap aan Hadrian's Wall, Northumberland Vindolanda bij Hadrian's Wall, Northumberland Walltown aan Hadrian's Wall, Northumberland Hexham Abbey in Northumberland, Noord Engeland Kielder Forest in Northumberland North Pennines in Noord Engeland Rondreis door het Lake District en County Durham, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland Boeken

Informatie, hotels en vakantiehuisjes
Centre of Britain in Haltwhistle, Northumberland

Haltwhistle is een klein stadje in het binnenland van het graafschap Northumberland, Noord Engeland. Het heeft een paar winkels, een treinstation en een paar herbergen maar dat is niet de reden om deze plaats te bezoeken. De reden om hier heen te gaan is vanwege de afstand tot de oude Muur van Hadrianus, één van 's werelds meest indrukwekkende Romeinse monumenten. Van de oorspronkelijk meer dan 100 kilometer lange muur is nog vrij veel over en de mooiste secties vindt u in de buurt van Haltwhistle. Op een paar kilometer wandelen kunt u het muurpad bereiken en in de omgeving zijn tevens enkele musea en opgravingen te zien. Denk aan Vindolanda, Housesteads Roman Fort, het Roman Army Museum en het Birdoswald Roman Fort.

Het dorp bevindt zich overigens ook in het zuidelijke deel van het Northumberland National Park. In het noorden is dat flink heuvelachtig, hier in het zuiden meer geaccidenteerd te noemen. Haltwhistle adverteert tevens met de titel 'Centre of Britain' omdat dit naar verluid het centrale punt in heel Groot-Brittannië is. Leuk om te weten in ieder geval. Daarnaast zit u hier ook vlakbij de North Pennines, geen nationaal park maar een Area of Outstanding Natural Beauty. Dat gebied is flink heuvelachtig en dunbevolkt. Mooie landschappen zijn er in de omgeving genoeg dus. In de weidere omtrek kunt u ook twee steden bezichtigen. Dat zijn Carlisle in het westen en met name Newcastle in het oosten.

Wandelen langs Hadrian's Wall

U kunt direct vanuit Haltwhistle een hele mooie wandeling maken over het Hadrian's Wall Path. Voordat u bij de muur bent dient u eerst er nog naar toe te lopen, oa. over een pad langs de Haltwhistle Burn maar dat is goed te doen. Als u bij de muur het pad volgt in oostelijke richting dan komt u langs enkele fraaie locaties als Highshields Crags, Sycamore Gap en Housesteads Crags.

Meer info: Hadrian's Wall Path vanuit Haltwhistle | Hadrian's Wall Path algemeen


De locatie van Haltwhistle

Enkele bestemmingen in de buurt

Gilsland Hexham Blanchland

Mogelijkheden om naar Haltwhistle te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Haltwhistle te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Engeland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 1 a 1,5 uur rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 3,5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

U kunt ook met het openbaar vervoer in het stadje komen. Haltwhistle heeft een treinstation en dat is gesitueerd aan de spoorlijn tussen Newcastle in het oosten en Carlisle in het westen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de Hadrian's Wall Country Bus, bijvoorbeeld naar locaties als het Once Brewed National Park Centre, Housesteads Roman Fort en het stadje Hexham.


Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Trein in Engeland groen vlak Bus in Engeland

Wandelvakantie

Als u graag zelf uw hele reis wilt plannen en een hotel, b&b of vakantiehuis in dit dorp wilt boeken, kijkt u dan op het eerste tabblad. Als u liever een wandelvakantie in dit gebied boekt waarbij alles voor u geregeld wordt, kijkt u dan hieronder.

Hadrian's Wall in Engeland
Terug naar:

→ Northumberland
→ Accommodatie in Northumberland