Ardnamurchan, Morar, Glen Affric en Kintail in Schotland

Five Sisters of Kintail in Schotland Eilean Donan Castle in Schotland Glen Affric in de Hooglanden van Schotland Silver Sands of Morar in de Highlands van Schotland Loch Sunart in de Highlands van Schotland Stoomtrein in Glenfinnan, Schotland

Dunbevolkte berggebieden en kuststreken in de ruige Northwest Highlands

In het noordwesten van Schotland liggen de Northwest Highlands, het ruigste gebied van Groot-Brittannië. Het gebied dat op deze pagina wordt behandeld is daar onderdeel van en is bergachtig, heeft verschillende meren, heidevelden, oude dennenbossen en een uitgebreide kustlijn. Het noordelijke deel van de Northwest Highlands wordt behandeld op een andere pagina. Het zijn verschillende berggebieden waaronder Kintail, dat ligt langs de weg als u de auto naar het eiland Skye neemt. Onderweg ligt ook het mooie Glen Shiel. Het bosrijke Glen Affric vindt u hier ook in de buurt maar is meer afgezonderd. Dat geldt ook voor West Affric en de Falls of Glomach. Kintail en Glen Affric zijn vanwege hun natuurlijke schoonheid National Scenic Areas en daar zijn in deze regio nog meer van.

Knoydart is een ander berggebied met eenzelfde status. Dat ligt vlakbij het havendorp Mallaig. Ten zuiden van Mallaig vindt u nog een National Scenic Area en dat omvat de gebieden Morar, Moidart en Ardnamurchan. Dat is meer heuvelachtig te noemen en ligt aan zee. De zilveren stranden (Silver Sands) van Morar zijn een begrip in dit gebied. U vindt er ook het oude Ariundle Oakwood met zijn door mossen overgroeide bomen, het dorpje Kilchoan, het zeemeer Loch Sunart en twee veerbootterminals om naar het grote eiland Mull te reizen. Die vindt u in Kilchoan en Lochaline.

En dan is er ook nog Loch Shiel, ook weer zo'n gebied. Dat ligt rondom het fraaie meer waar u ook mee kunt gaan op een boottocht. Aan dit meer ligt het dorpje Glenfinnan dat vooral beroemd is vanwege het prachtige spoorwegviaduct dat gebruikt wordt door het reguliere treinverkeer maar ook door de Jacobite Steam Train. Zowel de trein als het viaduct is beroemd uit de filmserie Harry Potter. Vlakbij Glenfinnan vindt u het stadje Fort William, de grootste plaats in de verder zeer dunbevolkte regio. Deze regio is echt geschikt voor de liefhebber van natuur en rust, historische bezienswaardigheden zijn er weinig. Wel behoorlijk bekend is Eilean Donan Castle, niet ver van Kyle of Lochalsh. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in dit deel van Noordwest Schotland.

Bezienswaardigheden in (een deel van) Noordwest Schotland + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Fort William Glenfinnan Glen Shiel

groen vlak Kyle of Lochalsh groen vlak

Kaart van Kintail, Ardnamurchan en gebieden rondom

Kaart van Kintail, Ardnamurchan en andere delen van noordwest Schotland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in (een deel van) Noordwest Schotland + kaart