Jurassic Coast World Heritage Site

Rode kliffen langs de Jurassic Coast World Heritage in Engeland Durdle Door in Dorset Chapmans Pool in Purbeck, Dorset De badplaats Weymouth in Zuid Engeland Burton Bradstock in Dorset Lyme Regis in Dorset Golden Cap in Dorset Badplaats Sidmouth in Zuidwest Engeland Orcombe Point aan de Jurassic Coast in Devon

Informatie

De Jurassic Coast bestaat uit een 150 kilometer lange kustlijn met baaien, stranden, oude kliffen en wandelpaden. De schitterende kustlijn is al miljoenen jaren oud en is daarom geologisch gezien van belang. In Dorset is het gesteente veelal lichtbruin van kleur, in het westelijke deel in Devon worden ze rood. Deze natuurlijke World Heritage Site ligt dus in zuidwest Engeland en exact gezien gesiteerd tussen de Old Harry Rocks vlakbij Poole in het oosten en Orcombe Point bij Exmouth in het westen. Het gebied is niet alleen geologisch interessant maar is ook een populaire bestemming voor wandelaars. U kunt de gehele kustlijn namelijk bewandelen door het South West Coast Path te volgen. Een route langs baaien, stranden, kliffen en verschillende leuke plaatsen.

Welk deel van deze kustlijn u ook bezoekt, natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden zijn er altijd. In het oosten vindt u het schiereiland Purbeck met zijn heidevelden, een lange heuvelkam en de fraaie ruïne van Corfe Castle. Hier aan de kust ziet u de ruige zandstranden van Studland Bay en het mooie Chapmans Pool. Verder westwaarts treft u misschien wel de bekendste locaties aan de Jurassic Coast, namelijk Lulworth Cove en het iconische Durdle Door, de natuurlijke ark met het kleine strandje. Daarna volgen meerdere mooie kliffen, helemaal tot aan Weymouth, een prima uitvalsbasis om het gebied te bezichtigen. Daarna volgen het lange kiezelstrand van Chesil Beach, het natuurlijke strand van Burton Bradstock, het badplaatsje West Bay en het mooie badplaatsje Lyme Regis. Hier en bij het aangrenzende Charmouth kunt u ook op zoek naar fossielen. Vlakbij kunt u tevens wandelen naar de Golden Cap, het hoogste punt aan de Engelse zuidkust.Zo ongeveer bij Seaton en Beer worden de bruine kliffen opgevolgd door de fraaie rode kliffen van East Devon. Dit zorgt ook weer voor mooie kustwandelingen, door het historische dorpje Branscombe met haar rieten daken naar het stijlvolle badplaatsje Sidmouth. Na Sidmouth volgt nog een hoge klif, daarna worden de kliffen lager, helemaal tot aan Exmouth aan de Exe Estuary. Onderweg komt u langs Landram Bay waar pilaren voor de kust staan, overblijfselen van een vroegere kustlijn.

Vakantiebestemmingen + info | hotels | huisjes

Bournemouth Poole Lulworth Cove

Weymouth West Bay Lyme Regis

Branscombe Sidmouth Exmouth
Terug naar:

Werelderfgoed in Groot-Brittannië
Bezienswaardigheden in Dorset
Bezienswaardigheden in Devon