Jurassic Coast World Heritage Site

Rode kliffen langs de Jurassic Coast World Heritage in Engeland

1. Kaart van de Jurassic CoastVakantiebestemmingen + info | hotels | huisjes

Bournemouth Poole Lulworth Cove

Weymouth West Bay Lyme Regis

Branscombe Sidmouth Exmouth

2. Informatie

De Jurassic Coast bestaat uit een 150 kilometer lange kustlijn met baaien, stranden, oude kliffen en wandelpaden. De schitterende kustlijn is al miljoenen jaren oud en is daarom geologisch gezien van belang. In Dorset is het gesteente veelal lichtbruin van kleur, in het westelijke deel in Devon worden ze rood. Deze natuurlijke World Heritage Site ligt dus in zuidwest Engeland en exact gezien gesiteerd tussen de Old Harry Rocks vlakbij Poole in het oosten en Orcombe Point bij Exmouth in het westen. Het gebied is niet alleen geologisch interessant maar is ook een populaire bestemming voor wandelaars. U kunt de gehele kustlijn namelijk bewandelen door het South West Coast Path te volgen. Een route langs baaien, stranden, kliffen en verschillende leuke plaatsen.

Welk deel van deze kustlijn u ook bezoekt, natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden zijn er altijd. In het oosten vindt u het schiereiland Purbeck met zijn heidevelden, een lange heuvelkam en de fraaie ruïne van Corfe Castle. Hier aan de kust ziet u de ruige zandstranden van Studland Bay en het mooie Chapmans Pool. Verder westwaarts treft u misschien wel de bekendste locaties aan de Jurassic Coast, namelijk Lulworth Cove en het iconische Durdle Door, de natuurlijke ark met het kleine strandje. Daarna volgen meerdere mooie kliffen, helemaal tot aan Weymouth, een prima uitvalsbasis om het gebied te bezichtigen. Daarna volgen het lange kiezelstrand van Chesil Beach, het natuurlijke strand van Burton Bradstock, het badplaatsje West Bay en het mooie badplaatsje Lyme Regis. Hier en bij het aangrenzende Charmouth kunt u ook op zoek naar fossielen. Vlakbij kunt u tevens wandelen naar de Golden Cap, het hoogste punt aan de Engelse zuidkust.

Zo ongeveer bij Seaton en Beer worden de bruine kliffen opgevolgd door de fraaie rode kliffen van East Devon. Dit zorgt ook weer voor mooie kustwandelingen, door het historische dorpje Branscombe met haar rieten daken naar het stijlvolle badplaatsje Sidmouth. Na Sidmouth volgt nog een hoge klif, daarna worden de kliffen lager, helemaal tot aan Exmouth aan de Exe Estuary. Onderweg komt u langs Landram Bay waar pilaren voor de kust staan, overblijfselen van een vroegere kustlijn.

Mogelijkheden om naar de Jurassic Coast te reizen

Er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit Nederland of België naar de Jurassic Coast te reizen. Zo zijn er verschillende opties met de veerboot waarbij u ook de auto of een ander vervoermiddel kunt meenemen. Er zijn twee overtochten naar Dover in het zuidoosten van Engeland. Die boten vertrekken vanuit Duinkerken en Calais, beiden gesitueerd in noord Frankrijk, vlakbij de grens met België. Dat zijn veerdiensten van respectievelijk 2 en 1,5 uur. Een nog snellere manier om het Kanaal over te steken is met de shuttle door de Eurotunnel. Dan wordt u met auto en al per trein vervoerd naar Engeland. U zit dan gewoon in uw eigen auto. Dat is een kortere maar ook duurdere reis. U komt dan aan in Folkestone, ook in Kent.

De autorit naar het oostelijke deel van de Jurassic Coast duurt ongeveer 4 uur 15 minuten en naar het westelijke deel slechts een half uur meer. Dat klinkt raar gezien de enorme lengte van deze prachtige kustlijn maar dat heeft te maken met het feit dat de westelijke bestemmingen relatief dichter bij de hoofdwegen liggen. Als u de veerboot neemt van Hoek van Holland naar Harwich dan geldt exact hetzelfde. De reistijd is vrijwel identiek.

U kunt deze kustlijn ook met de trein bereiken maar dat geldt maar voor een paar locaties. Dat zijn de kleinere badplaaten Weymouth in Dorset en Exmouth in Devon. Er rijden ook treinen naar het kuststadje Poole en de aangrezende badplaats Bournmouth maar die plaatsen liggen net ten oosten van de Jurassic Coast. Bussen rijden in dit gebied niet al te frequent. Wilt u met het vliegtuig, dan zou u naar Exeter of Southampton kunnen vliegen. Vandaar verder met de trein naar één van de net genoemde plaatsen.


Boot Duinkerken - Dover Boot Calais - Dover Eurotunnel Shuttle van Calais naar Folkestone

Boot Hoek Holland - Harwich Vliegtuig naar Engeland Trein in Engeland
Terug naar:

Werelderfgoed in Groot-Brittannië
Bezienswaardigheden in Dorset
Bezienswaardigheden in Devon