Sport evenementen in Groot-Brittannië

Het rugby stadion van Engeland

Voetbal - Premier League en SPL

Sport nummer 1 in Engeland en Schotland is voetbal. Ondanks het succes van Wales tijdens het vorige Europees Kampioenschap Voetbal is dat traditioneel toch meer een rugbyland. Daarover meer op het volgende tabblad. De Premier League is de hoogste afdeling in Engeland waarbij gezegd moet worden dat er ook een team uit Wales aan meedoet. Beroemde clubs zijn onder andere Manchester United, Arsenal, Chelsea en Liverpool. Het roemruchte Aston Villa alsmede de grote club Newcastle United zijn gedegradeerd. Hieronder vindt u de lijst met teams in de hoogste afdeling, elk met kort wat informatie, een kaart en meer info over de stad waar het stadion staat.

Dat geldt ook voor de twee beroemde voetbalteams uit Glasgow die uitkomen in de Scottish Premier League. Dit zijn de Rangers en Celtic. Hun onderlinge strijd wordt aangeduid met de Old Firm.

Premier League - Engeland en Wales

Rangers en Celtic - Schotland

Rugby - Six Nations en WK 2015

Principality Stadion in Cardiff

Ook rugby is een belangrijke traditionele sport in Groot-Brittannië, in Engeland, in Schotland en vooral in Wales waar het de grootste sport is. Er zijn overigens twee takken van deze sport, namelijk Rugby League dat in enkele Noord Engelse steden groot is en Rugby Union dat wereldwijd het bekendst is en ook in het Verenigd Koninkrijk het meest populair is. Er zijn uiteraard clubcompetities maar vooral bekend is het Six Nations landentoernooi dat jaarlijks gehouden wordt, beginnend in februari. Hier doen altijd zes landen aan mee, namelijk Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Frankrijk en Italië.

Vorig jaar vond het Wereldkampioenschap Rugby ook plaats in Engeland. Dit toernooi wordt eens in de vier jaar georganiseerd en werd de afgelopen keer gehouden in september 2015. Er waren verschillende speelsteden waaronder Londen en Cardiff. Hieronder vindt u ze allemaal.

RBS Six Nations

WK Rugby 2015

Wielrennen - Tour de Yorkshire en Tour de France

Wielrennen in Yorkshire

Afgezien van de Olympische Spelen van 2012 die in Londen werden gehouden was het grootste sportieve evement in Groot-Brittanië de Tour de France van 2014 die begon in Yorkshire, Noord Engeland. Er stonden miljoenen mensen langs de kant en de wielerwedstrijd kwam door prachtige landschappen waaronder het Yorkshire Dales National Park. De derde etappe eindigde overigens in Londen.

Na aanleiding van het enorme succes van de drie dagen dat de Ronde van Frankrijk in Engeland verbleef heeft men de Tour de Yorkshire opgezet, een driedaagse ronde. In 2016 vond het evenement plaats aan het einde van april en de eerste dag van mei. Hieronder vindt u informatie van de twee koersen en op de pagina over de Tour kunt u ook het inspirerende promofilmpje bekijken over het graafschap, in ieder geval om er op vakantie te gaan.

Tour de Yorkshire

Tour de France 2014