Luchthavens in en rondom Londen

Londen bezoeken

London City Airport

Deze luchthaven ligt in oost Londen, net ten noorden van de Theems. Hier kunt u niet reizen met de ondergrondse maar met de bovengrondse. Dat is de Docklands Light Railway die wel aansluit op het underground-netwerk. Zo kunt u met de DLR bijvoorbeeld naar Stratford International, Tower Gateway en Bank. Station Tower Gateway bevindt zich vlakbij de Tower of London en de Tower Bridge. Station Bank ligt bij de Bank of England in het financiële centrum van de stad. Dit gebied staat bekend als de City of London. Ook kunt u met de DLR naar het eveneens historische Greenwich reizen, aan de zuidkant van de rivier. Dat is naar station Cutty Sark en daarvoor stapt u onderweg over in Westferry. Die rit duurt in totaal minder dan een half uur. In Canning kunt u bijvoorbeeld overstappen op de underground naar Westminster, in totaal 22 minuten. Uiteraard kunt u ook doorreizen naar de meer westelijke delen van de hoofdstad.

London Travelcard en Oyster Card

Uw reis plannen door Londen

Voorbeelden vakantiebestemmingen

City of London Greenwich City of Westminsters

London Heathrow Airport

Dit is één de grootste luchthavens ter wereld en bevindt zich in het uiterste westen van Groot Londen. Het heeft meerdere terminals. Vanaf hier kunt u gebruik maken van de Piccadilly Line, de underground die onder andere langs Hammersmith, South Kensington, Hyde Park Corner en Leicester Square rijdt. Echter, dit is niet de snelste manier om naar het centrum van Londen te reizen. De Heathrow Express (trein) gaat veel sneller. Die rijdt in 16 minuten rechtstreeks naar Paddington Station, even ten noorden van Hyde Park. Daar kunt u nog eens overstappen op de underground mocht dat nodig zijn. Daarnaast kunt u vanaf het vliegveld ook de goedkopere directe busdienst naar Victoria nemen, dan zit u gelijk in de City of Westminster. Vanaf het vliegveld rijden er ook bussen naar allerlei andere plaatsen in Engeland, waaronder Oxford.

Uw reis plannen door Londen

Heathrow Express naar Paddington

Bus Heathrow naar Victoria

Voorbeelden vakantiebestemmingen

City of Westminster Kensington en Chelsea Richmond

Camden Town Windsor Oxford

London Gatwick Airport

Deze luchthaven is gesitueerd in het graafschap West Sussex, vlakbij het stadje Crawley. Het heeft echter een directe en snelle link met Londen. Dat is de Gatwick Express, de trein die u rechtstreeks in een half uur naar Victoria Station brengt, gelijk in Westminster, het centrum van de hoofdstad. Ditzelfde traject kunt u ook met de bus afleggen. Dat is een veel langere reis maar wel goedkoper. Ook de bus zet u af in Victoria. Weer een andere mogelijkheid is de 'gewone trein' te nemen. Deze Thameslink spoorlijn komt onder andere via Blackfriars, (bij zowel Westminster als de City of London) naar St Pancras. U kunt met deze trein echter ook de andere kant op reizen, bijvoorbeeld naar de grotere badplaatsen van East Sussex aan de mooie zuidkust van Engeland, namelijk Brighton, Eastbourne en Hastings.

Uw reis plannen door Londen

Uw reis plannen door Engeland (trein)

Gatwick Express naar Victoria

Voorbeelden vakantiebestemmingen

City of Westminster City of London Richmond

Brighton Eastbourne Hastings

London Luton Airport

Deze luchthaven ligt bevindt zich pal ten oosten van de stad Luton, een eindje ten noorden van Londen. U kunt echter wel snel met het openbaar naar de hoofdstad reizen. Zo zit u in een half uur in de stad. Voorbeelden van stations waar u kunt uitstappen zijn St Pancras International ten noorden van het centrum, niet ver van Regent's Park, en Blackfriars bij de noordoever van de Theems. Dat is vlakbij zowel Westminster als de City of London. De trein vertrekt overigens op station Luton Airport Parkway. Vanaf het vliegveld zelf dient u dan eerst nog een minuut of 7 met de shuttlebus te reizen. Dat deel van de reis is inbegrepen bij het treinkaartje (zie hieronder). U kunt overigens ook de trein de andere kant uit nemen, bijvoorbeeld naar de stad Leicester.

London Travelcard en Oyster Card

Uw reis plannen door Londen

Uw reis plannen door Engeland (trein)

Luton luchthaventransfer naar Londen

Voorbeelden vakantiebestemmingen

Camden Town City of London City of Westminsters

London Stansted Airport

Deze luchthaven ligt redelijk ver van de hoofdstad, namelijk in het graafschap Essex. Maar ook hier geldt weer dat er prima verbindingen zijn met de hoofdstad. Zo kunt u met de Stansted Express (trein) in ongeveer een uur naar Liverpool Street reizen. Daar kunt u overstappen op de underground naar uw Londense bestemming. Er zijn echter ook rechtstreekse busdiensten naar enkele bestemmingen in de stad, namelijk naar hetzelfde Liverpool Street, Stratford maar ook naar Victoria in het centrum van Londen, in Westminster. Een vlucht naar dit vliegveld is overigens niet alleen geschikt voor de Londen-gangers want u kunt u ook in een half uur met de trein naar het fraaie Cambridge, befaamd om haar prachtige universiteitsgebouwen.

Uw reis plannen door Londen

Uw reis plannen door Engeland (trein)

Stansted Express naar Liverpool Street

Bus Stansted naar Londen

Voorbeelden vakantiebestemmingen

City of Westminsters Kensington en Chelsea Cambridge

London Southend Airport

Net als Stansted ligt Southend Airport in het graafschap Essex, ten oosten van de hoofdstad. Behalve vanaf Schiphol kunt u hiet tegenwoordig ook komen vanaf luchthaven Eelde (Groningen). Eenmaal in Southend kunt u in iets meer dan een uur met de trein naar station London Liverpool Street. Voorbeelden van andere stations aan die spoorlijn zijn Rochford, Brentwood, Romford en Stratford. In Liverpool Street kunt u vervolgens de underground nemen om uw specifieke bestemming te bereiken. Verschillende metrolijnen komen hier samen. Reis bijvoorbeeld rechtstreeks naar Tower Hill of St Paul's in de City of London, naar het historische Westminster waar tevens het parlement is gezeteld, naar Sherlock Holmes' Baker Street aan de rand van Regent's Park of naar Holborn vlakbij het befaamde British Museum.

London Travelcard en Oyster Card

Uw reis plannen door Londen

Uw reis plannen door Engeland (trein)

Voorbeelden vakantiebestemmingen

City of London City of Westminsters Camden Town
Andere mogelijkheden:

Vliegtuig - andere luchthavens in Groot-Brittannië
Met de trein naar Engeland
Met de veerboot naar Engeland