Bezienswaardigheden in Moray

Tomintoul in Moray, Schotland Spey Bay in Moray, Schotland Elgin Cathdral in Moray, Schotland Brodie Castle in Moray, in Schotland

De kaart van Moray (+ Aberdeenshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Moray en van het aangrenzende raadsgebied Aberdeenshire. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden in Aberdeenshire.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

U kunt in Moray een aantal whiskydistilleerderijen (een paar staan op de kaart maar er zijn nog veel meer) en historische locaties bezoeken. Een paar locaties zijn bij de stad Inverness te vinden. Een klein aantal gebouwen worden overigens beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).


Historische locaties:
Spynie Palace (HS) - Elgin Cathedral (HS) - Brodie Castle (NTS) - Cawdor Castle - Fort George (HS) - Culloden Battlefield (NTS)


Enkele whiskystokerijen:
Aberlour Distillery - Glenlivet Distillery - Glenfarclas Distillery - Glen Grant Distillery - Glenfiddich Distillery - Strathisla Distillery - Dallas Dhu Historic Distillery (HS)


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust For Scotland, etc...

Speyside, Cairngorms en de kust

Moray is een niet al te groot raadsgebied in centraal Schotland, grenzend aan zee. Het ligt bijvoorbeeld ten westen van het grotere Aberdeenshire en in de buurt van de stad Inverness. Het raadsgebied zelf kent geen steden, slechts kleine stadjes en dorpen. Denk bijvoorbeeld aan Elgin, Nairn, Lossiemouth en Buckie, allen aan of in de buurt van de zee gesitueerd. Het landschap is overwegend heuvelachtig en in het zuiden zelfs bergachtig en dat is de streek waar het ruige Cairngorms National Park begin. Er zijn een ook klein aantal historische bezienswaardigheden om te bezichtigen zoals bijvoorbeeld Brodie Castle.

Moray is waarschijnlijk wel het bekendst vanwege haar whiskystokerijen. Het is zeker niet de enige regio in Schotland waar deze sterke drank wordt gedistilleerd maar hier staan wel een flink aantal stokerijen waarvan u er verschillende kunt bezoeken middels een rondleiding. Uiteraard vergezeld door een proefsessie. Dit gebied is bekend onder de benaming Speyside, afgeleid van de naam van de rivier. Niet alle stokerijen staan overigens vlakbij deze rivier, sommigen ook iets verder weg. Het kleine stadje Rothes heeft er bijvoorbeeld drie maar alleen de Glen Grant Distillery heeft een bezoekerscentrum. Ook kunt u whisky's gaan proeven in onder andere Aberlour, Dufftown en Keith. In het noorden van het raadsgebied, in het stadje Forres vindt u ook nog eens een oude distilleerderij die beheerd wordt door de organisatie Historic Scotland. Dit is de Dallas Dhu Historic Distillery en hier kunt u zien hoe de whisky rond het jaar 1900 werd gemaakt.


Terug naar:

→ noordoost Schotland