Bezienswaardigheden in Noordwest Schotland

Urquhart Castle bij Loch Ness in Schotland Inverness in de Highlands van Schotland Eilean Donan Castle in Schotland Glen Affric in de Hooglanden van Schotland Stoomtrein in Glenfinnan, Schotland Silver Sands of Morar in de Highlands van Schotland Rondreis door de Highlands, Skye en Loch Ness Rondreis per trein door Schotland

De kaart van (dit deel van) Noordwest Schotland

Bekijk hier de interactieve kaart van een deel van noordwest Schotland, inclusief Loch Shiel, Ardnamurchan, Great Glen, Loch Ness, Kintail en Glen Affric. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Historische gebouwen en mooie locaties

Naast alle mooie natuur in de verschillende beschermde gebieden zijn er ook enkele historische bezienswaardigheden. Een klein aantal historische -en natuurlijke locaties worden beheerd door de organisatie National Trust for Scotland (NTS) en een paar door Historic Environment Scotland(HS). Enkele bezienswaardigheden vindt u in de stad Inverness en omgeving, Fort William en Drumnadrochit. Inverness Castle is overigens niet open voor bezoekers, wel het terrien eromheen. NNR = nationaal natuurreservaat en RSPB = natuurreservaat van de vogelbescherming.

Historische locaties en andere attracties:
West Highland Museum - Glenfinnan Monument (NTS) - Loch Shiel Highland Cruises - Urquhart Castle (HS) - Loch Ness Centre - Clansman Centre - Glenelg Brochs (HS) - Inverness Museum - Culloden Battlefield (NTS) - Cawdor Castle - Fort George (HS) - Eilean Donan Castle

Natuurreservaten en andere mooie locaties:
Ardtornish (garden) - Glenborrodale (RSPB) - Ariundle Oakwood (NNR) - Glen Roy (NNR) - Creag Meagaidh (NNR) - Falls of Foyer - Loch Ruthven Nature Reserve (RSPB) - Corrimony (RSPB) - Falls of Glomach (NTS) - West Affric (NTS) - Kintail & Morvich (NTS) - Balmacara Estate (NTS)

Loch Shiel, Kintail, Glen Affric, etc...

In het noordwesten van Schotland liggen de Northwest Highlands, het ruigste gebied van Groot-Brittannië. Het gebied dat op deze pagina wordt behandeld is daar onderdeel van en is bergachtig, heeft verschillende meren, heidevelden, oude dennenbossen en een uitgebreide kustlijn. Het noordelijke deel van de Northwest Highlands wordt behandeld op een andere pagina. Het zijn verschillende berggebieden waaronder Kintail, dat ligt langs de weg als u de auto naar Isle of Skye neemt. Onderweg ligt ook het mooie Glen Shiel. Het bosrijke Glen Affric vindt u hier ook in de buurt maar is meer afgezonderd. Dat geldt ook voor West Affric en de Falls of Glomach. Kintail en Glen Affric zijn vanwege hun natuurlijke schoonheid National Scenic Areas en daar zijn in deze regio nog meer van.

Knoydart is een ander berggebied met eenzelfde status. Dat ligt vlakbij het havendorp Mallaig. Ten zuiden van Mallaig vindt u nog een National Scenic Area en dat omvat de gebieden Morar, Moidart en Ardnamurchan. Dat is meer heuvelachtig te noemen en ligt aan zee. En dan is er ook nog Loch Shiel, ook weer zo'n gebied. Dat ligt rondom het fraaie meer waar u ook mee kunt gaan op een boottocht. Aan dit meer ligt het dorpje Glenfinnan dat vooral beroemd is vanwege het prachtige spoorwegviaduct dat gebruikt wordt door het reguliere treinverkeer maar ook door de Jacobite Steam Train. Zowel de trein als het viaduct is beroemd uit de filmserie Harry Potter. Vlakbij Glenfinnan vindt u het stadje Fort William, de grootste plaats in de verder zeer dunbevolkte regio. Deze regio is echt geschikt voor de liefhebber van natuur en rust, historische bezienswaardigheden zijn er weinig. Wel behoorlijk bekend is Eilean Donan Castle, niet ver van Kyle of Lochalsh.

Enkele vakantiebestemmingen:

Fort William Glenfinnan Glen Shiel

groen vlak Kyle of Lochalsh groen vlak

Great Glen en Loch Ness

De Great Glen is de naam van een brede vallei in de Hooglanden van Schotland, ooit door gletsjers uitgesleten. Het vormt de scheiding tussen de Grampian Mountains (oost) en de net al genoemde Northwest Highlands. Zeer bekend is Loch Ness, één van de twee grootste meren van Schotland. Het is beroemd door de mythe van het Monster van Loch Ness. Men heeft hem nog steeds niet kunnen vinden. U kunt hierover leren en over andere zaken die te maken hebben met het grote meer in het Loch Ness Centre in Drumnadrochit, ook een populaire bestemming in de regio. Vlakbij het dorp staat tevens het prachtig gesitueerde Urquhart Castle.

Aan de zuidoever van het meer ligt het dorp Fort Augustus, ook een bestemming met de nodige accommodaties. Hier vindt u ook het Caledonian Canal, ooit met de hand gegraven. De Great Glen herbergt ook nog twee kleinere meren, namelijk Loch Oich en Loch Lochy. Bij het tweede exmplaar in de buurt ligt ook de mooie Glen Roy en het stadje Fort William. Dat is ook het startpunt van de Great Glen Way, de meerdaagse wandelroute die eindigt aan het noordelijke uiteinde van de vallei en dat is Inverness, de 'Capital of the Highlands'. Een plek waar u ook nog eens kunt winkelen en de stad in kunt. Het ligt aan de Moray Firth dat direct in contact staat met de zee en in de buurt zijn ook nog enkele historische bezienswaardigheden om te bezichtigen. Denk aan het slagveld van Culloden dat in de 18e eeuw een einde maakte aan de Schotse rebellie en het aan de kust gesitueerde Fort George dat niet lang na die slag werd gebouwd.

Enkele vakantiebestemmingen:

Fort Augustus Drumnadrochit Inverness

Terug naar:

→ Noordwest Schotland