Bezienswaardigheden in Zuidwest Schotland

Sweetheart Abbey in Dumfries and Galloway, Schotland Galloway Forest Park in Schotland Mull of Galloway in Schotland Burns Cottage in Alloway, Schotland Culzean Castle in Ayrshire, Schotland Isle of Arran Schotland

De kaart van zuidwest Schotland

Bekijk hier de interactieve kaart van Dumfries & Galloway, Ayrshire en Isle of Arran in zuidwest Schotland. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Naast de nodige natuurgebieden en mooie landschappen vindt u in zuidwest Schotland ook behoorlijk wat historische gebouwen om te bezichtigen waaronder oude kastelen, abdijen en ruïnes daarvan. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).

Kastelen, landgoederen en tuin:
Drumlanrig Castle - Caerlaverock Castle (HS) - Threave Castle (HS) - Threave Estate (NTS) - Maclellan's Castle (HS) - Cardoness Castle (HS) - Logan Botanic Garden - Castle Kennedy Gardens - Culzean Castle (NTS) - Dumfries House - Dundonald Castle (HS) - Kelburn Estate - Brodick Castle (NTS)

Andere historische gebouwen:
Thomas Carlyle's Birthplace (NTS) - New Abbey Corn Mill (NTS) - Sweetheart Abbey (HS) - Dundrennan Abbey (HS) - Broughton House (NTS) - Whithorn Priory - Glenluce Abbey (HS) - Crossraguel Abbey (HS) - Bachelors' Club (NTS) - Robert Burns Birthplace Museum (NTS)


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust For Scotland, etc...

Dumfries and Galoway

Dumfries and Galloway is het grootste raadsgebied in zuidwest Schotland. Het is een relatief dunbevolkt gebied met alleen kleinere steden en dorpen. Voorbeelden van stadjes zijn Gretna, Dumfries en Stranraer. Het heeft een voornamelijk heuvelachtig en op sommige plekken zelfs bergachtig karakter. De hogere toppen zijn te vinden in het Galloway Forest Park waar u van de natuur kunt genieten en bij Moffat in het oosten. Daar vlakbij kunt u ook de Grey Mare's Tail zien, de waterval die onderdeel uitmaakt van een natuurreservaat.

Mooie natuur is echter ook te zien aan zee want het raadsgebied heeft ook een behoorlijk lange kustlijn. Aan de zuidkust ziet u een landschap van estuaria, baaien, kliffen en zelfs kwelders. U vindt er de National Scenic Areas Nith Estuary, de East Stewartry Coast en de Fleet Valley. Op de foto ziet u Rockcliffe, een natuurgebied van de National Trust of Scotland (tevens naam van het dorpje) dat onderdeel uitmaakt van de East Stewartry Coast. Dit is redelijk in de buurt van het dorp Castle Douglas. Verder westwaarts ligt het schiereiland Machars waar bijvoorbeeld het dorpje Isle of Whithorn is gesitueerd en helemaal in het uiterste zuidwesten van Schotland bevindt zich het hamervormige schiereiland Rhins of Galloway. Daar liggen onder andere het kustdorp Portpatrick, de Logan Botanic Garden en het rotsachtige kustlandschap van de Mull of Galloway. Naast alle natuur zijn in de net genoemde gebieden ook een klein aantal historische bezienswaardigheden te bezichtigen zoals bijvoorbeeld Drumlanrig Castle, het Threave Estate en de ruïne van Glenluce Abbey.

Enkele bestemmingen:

Dumfries Castle Douglas Portpatrick

Ayrshire en Isle of Arran

Ayrshire is een stukje kleiner dan Dumfries and Galloway maar ook dichter bevolkt. Het gebied is tegenwoordig onderverdeeld in drie verschillende raadsgebieden, namelijk noord, zuid en oost. Er zijn een paar kleine steden zoals Ayr en Kilmarnock en bijvoorbeeld ook kleine havenstadjes waar veerboten vertrekken naar eilanden hier in de buurt of zelfs helemaal naar Noord-Ierland. Dit laatste geldt voor de boot die in Troon vertrekt. Verder zuidwaarts ligt bijvoorbeeld het kuststadje Girvan waar u uitzicht heeft op Ailsa Crag, een rots en tevens natuurreservaat waar u met een bootje naartoe kunt. Er zijn ook enkele bekende historische bezienswaardigheden in Ayrshire zoals het prachtige Culzean Castle en daar in de buurt het Burns Museum in het dorpje Alloway, vlakbij Ayr.

Vanaf Ardrossan aan zee kunt u de boot pakken naar het behoorlijk grote Isle of Arran. Dat is een tocht van ongeveer twee uur en brengt u naar het dorp Brodick, de meest prominente plaats op het eiland. Hier kunt u ook het kasteel bezichtigen. De noordelijke helft van Arran is bergachtig en heeft vanwege de natuurlijke schoonheid de status van Area of Outstanding Natural Beauty. Hier vindt u ook de berg Goatfell die u mogelijk kunt bewandelen. In de zuidelijke helft van het eiland dat heuvelachtig is zult u enkele prehistorische locaties kunnen zien zoals de steencirkels van Machrie Moor. Uiteraard zijn er ook allerlei mooie locaties langs de kust.

Enkele bestemmingen:

ayr groen vlak Isle of Arran

Terug naar:

→ zuidwest Schotland