Bezienswaardigheden in Aberdeenshire

Crathes Castle in Aberdeenshire, Schotland Fyvie Castle in Aberdeenshire, in Schotland Leith Hall in Aberdeenshire, in Schotland Balmoral Castle in Deeside, in Schotland Dunnottar Castle in Aberdeenshire, Schotland Rondreis door Oost Schotland en de Cairngorms

De kaart van Aberdeenshire (+ Moray)

Bekijk hier de interactieve kaart van Aberdeenshire en van het aangrenzende raadsgebied Moray. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden in Moray.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

In Aberdeenshire zijn behoorlijk veel mooie kastelen en statige landhuizen te bezoeken. Een aantal bevinden zich een eindje ten westen van de grote stad. Een behoorlijk aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS). NNR = nationaal natuurreservaat, RSPB = natuurreservaat van de vogelbescherming.

Kastelen en andere historische gebouwen:
Dunottar Castle - Crathes Castle (NTS) - Drum Castle (NTS) - Provost Skene's House - Castle Fraser (NTS) - Cragievar Castle (NTS) - Kildrummy Castle (HS) - Duff House (HS) - Leith Hall (NTS) - Huntly Castle (HS) - Duff House (HS) - Kinnaird Head Castle Lighthouse (HS) - Fyvie Castle (NTS) - Haddo House (NTS) - Tolquhon Castle (HS)

Enkele musea, tuinen en andere attracties:
Aberdeen Maritime Museum - Tolbooth Museum - King's Museum - Zoology Museum (HS) - Cruickshank Botanic Garden - Pitmedden Garden (NTS) - Museum of Scottish Lighthouses - Duff House (HS) - Keith and Dufftown Railway

Natuurreservaten:
Fowlsheugh (RSPB) - Glen Tanar (NNR) - Muir of Dinnet (NNR) - Forvie (NNR) - Loch of Strathbeg (RSPB) - Troup Head (RSPB)


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust For Scotland, etc...

Aberdeen, Stonehaven en Royal Deeside

Aberdeenshire is een behoorlijk groot raadsgebied in het noordoostelijke deel van Schotland. Het landschap hier is voor een aanzienlijk deel zeer heuvelachtig en dat geldt met name voor de landinwaartse gelegen streken. Daar vindt u bijvoorbeeld een deel van het bergachtige Cairngorms National Park maar ook daaromheen is het land geaccidenteerd. In deze 'plattelandsgebieden' kunt u een een behoorlijk aantal fraaie kastelen bezoeken. Het zijn veelal stijlvolle landhuizen met kasteelachtige uitstraling zoals bijvoorbeeld Crathes Castle en Craigievar Castle. Het deel dat in de Cairngorms ligt, is met name gesitueerd in Deeside, een mooi groen gebied rondom de rivier de Dee. Een bekende uitvalsbasis voor deze streek is het dorp Ballater, slechts op enkele kilometers te vinden van het bekende koninklijke Balmoral Castle.

De bekendste plaats in het raadsgebied is uiteraard de havenstad Aberdeen. Het heeft een universiteit, verschillende bezienswaardigheden en een haven vanwaar je met de veerboot naar de Orkney -en Shetland eilanden kunt reizen. Het staat bekend als de Granite City omdat er veel gebouwd werd en wordt met graniet. In de buurt, vlakbij het kuststadje Stonehaven staat het oude op een rots gebouwde Dunnottar Castle. Voorbeelden van andere kustplaatsen zijn Peterhead, Fraserburgh, Banff en Gardenstown (zie foto). Dat zeer dicht bij zee gelegen dorpje ligt vlakbij een ander dorpje genaamd Crovie en het natuurreservaat Troup Head. Het landschap in de buurt van de kust is overigens aanzienlijk minder heuvelachtig, vaak zelfs relatief vlak. Dat geldt dan met name voor de oostkust.

Enkele vakantiebestemmingen:

Aberdeen Stonehaven Ballater

Terug naar:

→ noordoost Schotland