Bezienswaardigheden in Surrey

Hampton Court Palace in Surrey, Engeland Newland's Corner in Surrey Polesden Lacey in Surrey Het pittoreske dorpje Shere in Surrey Winkworth Arboretum in Surrey Rondreis door Surrey in Zuidoost Engeland

De kaart van Surrey (+ Berkshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Surrey (zuidoostelijke helft) en Berkshire (noord -en westelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Berkshire.

legenda van kaart

Zuid: Surrey Hills, Guildford en de Wey

Het graafschap Surrey ligt dicht bij de metropool Londen en de aangrenzende stedelijke gebieden maar het bestaat voor een groot deel uit prachtige landelijke gebieden. Door de relatief korte afstand tot de hoofdstad en de mooie omgeving is dit daarom ook één van de duurste regionen van het land, althans qua huizenprijzen. Het zuidelijke deel van het graafschap wordt ingenomen door de Surrey Hills Area of Outstanding Natural Beauty, een groen heuvelgebied met graslandschappen, heide, bos en dorpen. In het noordelijke deel liggen de North Downs, de heuvelketen die zich vanaf het stadje Farnham uitstrekt helemaal tot aan de zuidkust van het graafschap Kent. Hier kunt u ook de bewegwijzerde wandelroute de North Downs Way volgen. Er zijn uiteraard de nodige mooie natuurlijke locaties met mooie uitzichten, zoals Reigate Hill en Box Hill meer in het oosten. Het hoogste punt in de Surrey Hills en heel zuidoost Engeland is Leith Hill. Het is 329 meter hoog en er staat de Leith Hill Tower vanwaar u een nog beter uitzicht heeft. Hier vindt u verder een combinatie van boerenland, bos, heide en zelfs kleurige rhododendrons.Dit Rhododendron Wood bestaat al sinds 1800 en wordt net als de andere delen van deze locatie beheerd door de National Trust. Hier in deze streken kunt u ook wijngaarden bezoeken en uiteraar wijn proeven. Dat kan bij de Denbies Vineyard vlakbij Dorking en bij de wijngaard van Albury. Dat is vlakbij het mooie Shere, misschien wel het meest pittoreske plaatsje van Surrey.

Dat geldt ook voor de groene Hindhead Commons niet ver van het dorpje Chiddingfold. Dit is een natuurgebied met heuvels als Gibbet Hill en de Devil's Punchbowl. Nog een dergelijke plek is de Newlands Corner dat tevens een natuurreservaat is en in de buurt gesitueerd is van de stad Guildford. De rivier de Wey stroomt hier ook en het deel tussen de stad en Godalming wordt wederom beheerd door de National Trust. U zult er smalle kanaalboten, jaagpaden en sluizen zien. Deze 'locks' zijn onderdeel van de Godalming Navigation. Het bezoekerscentrum van één van 's lands eerste navigeerbare rivieren is Dapdune Warf en staat in Guildford. Misschien wel de mooiste plaats in de Surrey Hills is Haslemere, een stadje met fraaie gebouwen, winkels en accommodaties, Het ligt ook nog eens aan de rand van het South Downs National Park dus het vormt een uistekende uitvalsbasis.

Vakantiebestemmingen in/bij de Surrey Hills

shere Haslemere Chiddingfold

groen vlak Guildford groen vlak

Noord: Landgoederen, tuinen en de Theems

De noordelijke helft van het graafschap heeft ook het één en ander te bieden. Dit is geen beschermd gebied en daarom ook veel dichter bevolkt. De stad Guildford is net ook al genoemd en ligt aan de rand van de Surrey Hills. Het heeft een grote (alhoewel niet historische) kathedraal, een museum, een oud kasteel en het bezoekerscentrum voor de rivier de Wey, de net ook al vermeldde Dapdune Warf. Aan de noordgrens van de heuvels kunt u ook een paar mooie landgoederen bezichtigen, namelijk Hatchlands Park en Polesden Lacey. Een ander nog veel bekendere historische attractie is het Hampton Court Palace, het voorheen koninklijke paleis. Het gebouw, tuinen en park is gesitueerd in het noorden, op de grens met het graafschap Greater London. Niet ver van hier vandaan, vlakbij Weybridge, staat het Brooklands Museum. Hier stond ooit 's lands oudste autoracebaan waar nog een klein stukje van over. Op een steenworp afstand kunt u ook het London Bus Museum bezichtigen.

Voorbeelden van andere wat grotere plaatsen zijn de kleinere steden Woking en Epsom. Epsom heeft een bekende paardenracebaan, net als Ascot in Berkshire, dat is ook behoorlijk in de buurt. Surrey is ook een geschikte bestemming voor tuinliefhebbers want er zijn een paar die zeker de moeite waard zijn. De Winkworth Arboretum is op het vorige tabblad al voorbijgekomen. U vindt er verder de Wisley Garden van de Royal Horticultural Society (RHS), de Claremont Landscape Garden van de National Trust en het grote Windsor Great Park. Dit parklandschap bestaat uit de Savill Garden, Virginia Water en de Valley Gardens. Het ligt in het grensgebied met het graafschap Berkshire en vlakbij het gelijknamige koninklijke stadje. Hier in de buurt vindt u ook Runnymede, een mooi natuurlijk stukje land bij de rivier de Theems met grote historische imporantie. Het is namelijk de plek waar Magna Carta ondertekend is, het 12e eeuwse document dat King John ondertekende dat zijn baronnen vrijheden verschafte en tegelijk regels oplegde aan de koning. Het wordt als een belangrijk moment gezien aangaande de geschiedenis van vrijheid en democratie. Hier kunt u ook wandelen en wel over het Thames Path, een bewegwijzerde national trail langs de rivier. Het pad loopt oostwaarts richting Londen en in westelijke richting naar kleine stadjes en plattelandsgebieden. Het mooie stadje Richmond in het westen van Londen ligt ook aan de rivier en ook hier komt de wandelroute langs.

Vakantiebestemmingen: Guildford + Richmond

Guildford groen vlak Richmon-on-Thames

Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie locaties te bezoeken. U vindt hier voornamelijk historische huizen en tuinen. De meesten worden beheerd door de organisatie National Trust (NT). Enkele attracties zijn te vinden in Richmond, west Londen.

Hieronder staat ook het landgoed Clandon Park maar hiervan is het huis helaas afgebrand. Dat gebeurde in 2015 en men is bezig met het herstel van het pand. Het gebouw staat gewoon vermeld op de interactieve kaart. Klik op de link van de locatie om te zien hoe ver men is met de ingrijpende restauratie.

Een aantal bezoekersattracties:

Polesden Lacey (NT) - Hatchlands Park (NT) - Clandon Park (NT) - Winkworth Arboretum (NT) - Shalford Mill (NT) - Dapdune Warf (NT) - The Homewood (NT) - Rural Life Centre - Denbies Wine Estate - Albury Vineyard - Shere Museum - Chilworth Gunpowder Mills - Brooklands Museum - London Bus Museum - Ramster Hall Gardens - Oakhurst Cottage (NT) - Claremont Landscape Garden (NT) - RHS Garden Wisley - Windsor Great Park - Runnymede (NT) - Hampton Court Palace - Ham House (NT) - Marble Hill House - Kew Gardens


Terug naar:

→ Surrey & Berkshire