Bezienswaardigheden in Shropshire

Stokesay Castle in Shropshire, Engeland Long Mynd in de Shropshire Hills Ludlow in Shropshire Ironbridge in Engeland Shrewsbury in Shropshire Rondreis door de Cotswolds en de West Midlands, Engeland Rondreis per trein door West Engeland

De kaart van Shropshire (+ Herefordshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Shropshire (noordelijke helft) en Herefordshire (zuidelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Herefordshire.

legenda van kaart

Shropshire Hills AONB

De Shropshire Hills Area of Oustanding Natural Beauty is een gebied in de zuidelijke helft van het graafschap, met name in het zuidwesten. Het grenst aan het graafschap Herefordshire en het land Wales. Zoals de naam al aangeeft is het een heuvelachtige streek met een maximum hoogte van even boven de 500 meter. Het is een landschap met vulkanisch gesteente, weiden, graslandschappen met schapen, heidevelden, boerderijen en ook wat bos. Er zijn geen grote plaatsen, slechts dorpen. Zo vindt u hier het kleine Church Stretton dat vanwege de setting heel vroeger de bijnaam 'Klein Zwitserland' kreeg. Het ligt aan de rand van de Carding Mill Valley, een beschermde vallei met een beekje en een bezoekerscentrum, beheerd door de National Trust. Vanuit de vallei kunt u wandelen naar de Long Mynd, een plateau met heidevelden dat tevens het hoogste punt in het graafschap is.

Een ander mooie locatie waar u zou kunnen wandelen is het Stiperstones Nature Reserve verder in het westen. Daar vindt u ook het Bog Visitor Centre waar u zou kunnen beginnen. Niet alle delen van de Shropshire Hills AONB zijn even heuvelachtig. Er is ook een relatief smalle strook land dat zich kilometers lang in noordoostelijke richting uitstrekt tot bij Ironbridge (zie volgende tabblad). Onderdeel van die smalle strook is ook de Wenlock Edge, een beboste helling pal ten westen van het fraaie dorpje Much Wenlock. Het heeft een mooi houten gildehuis en een ruïne van een priorij. Ook bijzonder fraai is het stadje Ludlow in het zuiden. Het heeft een aantal zeer mooie houten vakwerkhuizen, een markt en een oud kasteel met uitzichten over het omliggende heuvelachtige landschap. Op het platteland zijn ook enkele andere historische bezienswaardigheden te bezichtigen zoals Stokesay Arms, Wilderhope Manor en de boerderij van Acton Scott.

Vakantiebestemmingen in de Shropshire Hills

Ludlow Church Stretton Much Wenlock

Het noorden en oosten

In andere delen van Shropshire is ook zeker het één en ander te zien. Het noorden van het graafschap is vlak en daar zijn niet veel bezienswaardigheden. Meer richting de heuvels in het zuiden zijn er wel veel bezoekersattracties, met name van historische aard. Natuurlijk is daar Shrewsbury, de hoofdstad van het graafschap Shropshire. Het heeft een zeer fraai centrum met de nodige houten vakwerkhuizen waarvan een aantal dienst doen als winkel. Dit soort prachtige gebouwen zijn typerend voor deze regio die vaak onterecht over het hoofd wordt gezien als vakantiebestemming. U kunt er ook het kasteelmuseum bezichtigen. In de buurt van de stad vindt u ook de Romeinse opgravingen van Wroxeter en het statige Attingham Park.

In het oosten waar het gebied dichtbevolkter wordt - hier ligt ook de stad Telford - zijn heel veel bezienswaardigheden en musea. Dat komt vooral door het dorp Ironbridge. Hier vindt u namelijk de Ironbridge Gorge World Heritage Site, de locatie waar de oudste gietijzeren brug ter wereld staat en waar ook een flink aantal musea staan die gerelateerd zijn aan het industriële verleden van het dorp. In de buurt staat ook het historische Benthall Hall, het dorpje Much Wenlock en de Shropshire Hills AONB. Voor meer info over die laatste twee, bekijkt u het vorige tabblad. Het stadje Bridgnorth ligt ook in de oostelijke helft en hier kunt u bijvoorbeeld een rit maken met een stoomtrein. Dit is de Severn Valley Railway naar Kidderminster in Worcestershire.

Vakantiebestemmingen: Shropshire Noord en Oost

Shrewsbury Ironbridge Bridgnorth

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn veel mooie historische gebouwen te bezoeken waaronder statige landgoederen, oude abdijen en kastelen, en industriëel erfgoed. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH).

Oude kastelen en abdijen:
Ludlow Castle (EH) - Stokesay Castle (EH) - Clun Castle (EH) - Wenlock Priory (EH) - Buildwas Abbey - Shrewsbury Castle - Shrewsbury Abbey - Haughmond Abbey (EH) - Moreton Corbet Castle (EH - Wittington Castle

Landgoederen en andere historische gebouwen:
Dudmaston Estate (NT) - Wilderhope Manor (NT) - Acton Scott Historic Working Farm - Benthall Hall (NT) - Darby Houses - The Iron Bridge - Blists Hill Victorian Town - Boscobel House (EH) - Weston Park - Wroxeter Roman City (EH) - Attingham Park (NT) - Battlefield 1403

Enkele musea:
Ludlow Museum - Museum of the Gorge - Coalport China Museum - Jackfield Tile Museum - Coalbrookdale Museum of Iron - Shrewsbury Museum

Terug naar:

→ Shropshire & Herefordshire