Wat is er te zien in de North York Moors National Park?

Roseberry Topping in het North York Moors National Park Whitby in North Yorkshire North Yorkshire Moors Railway vanuit Whitby in Engeland Runswick Bay in North Yorkshire Esk Valley in North Yorkshire Sutton Bank in de North York Moors Castle Howard in North Yorkshire, Engeland De stad York in North Yorkshire Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in de North York Moors en omgeving

Bekijk hier de interactieve kaart van het North York Moors National Park en andere gebieden in het oosten van het graafschap North Yorkshire. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart

Het kustgebied: North Yorkshire & Cleveland Heritage Coast

Het North York Moors National Park hier in noordoost Engeland heeft niet alleen een fraai natuurlijk landschap het heuvels, bossen en heidevelden maar ook een prachtig kustgebied met kliffen die stammen uit het Jura tijdperk. Dit is de North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast, de kustlijn tussen grofweg Saltburn-by-the-Sea in het noordwesten en Scarborough in het zuidoosten. Hier vindt u enkele fraaie kustdorpjes zoals Staithes, Runswick Bay, Robin Hood's Bay en Ravenscar. Plaatjes die deels tegen de kliffen aan liggen, vaak dus met leuke steile straatjes. U kunt er de wandelpaden van de Cleveland Way volgen die u langs deze dorpjes, de prachtige kliffen en langs mooie baaien leiden. Deze wandelroute is één van de National Trails van Groot-Brittannië. Wandelen langs deze kustlijn is een aanrader, ook omdat het openbaar vervoer per bus uitstekend geregeld is. Robin Hood's Bay is overigens ook het begin of eindpunt van de Coast to Coast Walk, een meerdaagse wandelroute die horizontaal door Noord Engeland trekt en eindigt aan de kust van Cumbria.

Naast de dorpjes vindt u hier ook het historische stadje Whitby, één van de belangrijkste toeristische kernen in het gebied met ook enkele bezienswaardigheden. Zo is er een museum over Captain Cook, de mooie ruïne van de oude abdij die boven het stadje uittorend en de mogelijkheid om mooie treinritten te maken door het nationale park. U kunt er ook wandelen of luieren op het strand want pal ten westen van Whitby ligt een lang strand dat zich helemaal uitstrekt tot aan Sandsend. De grootste vakantiebestemming aan de kust is Scarborough, een plaats met een lange historie maar ook een Victoriaanse (19e eeuwse) badplaats. In het oogspringend is de fraaie baai met boven op de kliffen de overblijfselen van het oude kasteel.

Vakantiebestemmingen aan de kust

Staithes Runswick Bay Whitby

Robin Hood's Bay groen vlak Scarborough

Het binnenland: Esk Valley, Cleveland Hills, Howardian Hills en York

Naast de kust is ook het binnenland van de North York Moors zeer de moeite waard, een gebied waar u overigens alleen kleinere dorpen zult aantreffen. Langs de Esk Valley Line, de spoorlijn naar Whitby aan de kust liggen een aantal van deze plaatsjes waaronder Great Ayton, Grosmont, Goathland en Danby waar het Moors Centre is gestiueerd, het bezoekerscentrum van het nationale park. U kunt overigens ook een treinrit maken met een oude stoomtrein. Dat is de North York Moors Railway tussen Whitby en Pickering, een stadje net buiten het park. Dat spoor gaat ook via Grosmont en Goathland.

Het nationale park is behoorlijk heuvelachtig al zijn de toppen niet zo hoog als in de Yorkshire Dales, het westelijke deel van het graafschap. Zoals de naam al aangeeft vindt u hier onder andere de 'moors', heidelandschappen. Die heidevelden staan meestal tussen midden augustus en begin september in bloei en kleuren dan schitterend paars. De North York Moors bestaan verder uit de Cleveland Hills en ook vrij veel bossen zoals het North Riding Forest Park in het zuidoosten. Voorbeelden van landmarks in het gebied zijn de apart gevormde heuvel Roseberry Topping vlakbij het dorpje Great Ayton en de Bridestones, niet ver van Pickering. Dit zijn grote geërodeerde rotsblokken. In het zuidwesten ligt het dorp Helmsley dat ook een oud kasteel heeft. Dat soort bezienswaardigheden zult u hier ook kunnen bezoeken, oudere historische gebouwen, vaak ruïnes. Andere voorbeelden zijn Rievaulx Abbey en Mount Grace Priory.

Vlak buiten de North York Moors vindt u nog een mooi natuurlijk gebied, namelijk de Howardian Hills. Dit is een Area of Outstanding Natural Beauty net ten zuiden van Helmsley bestaande uit golvend platteland met kleine dorpen, boerenland, bos en ook historische landhuizen. De meest befaamde is het grote en stijlvolle Castle Howard. Wederom vlakbij Helmsley vindt u de plaats Thirsk. Hier kunt u de World of James Herriot bezoeken, het museum over de beroemde dierenarts van de tv-serie. York ziet u ook op de kaart staan. Dit is één van de mooiste historische steden van Engeland en ligt redelijk in de buurt. Het is gesitueerd in de vlakke Vale of York en heeft een enorme hoeveelheid aan bezienswaardigheden en oude straatjes met leuke winkeltjes.

Vakantiebestemmingen in het binnenland + York

Danby Helmsley Pickering

groen vlak York groen vlak

Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Naast de mooie landschappen en natuur zijn er ook behoorlijk wat historische gebouwen en musea te bezichtigen. Een aantal vindt u buiten het nationale park zoals de bezienswaardigheden in York. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude abdijen en kastelen:
Whitby Abbey (EH) - Mount Grace Priory (EH) - Rievaulx Abbey (EH) - Byland Abbey (EH) - Helmsley Castle (EH) - Pickering Castle (EH) - Scarborough Castle (EH)

Andere historische gebouwen en tuinen:
Ormesby Hall (NT) - Rievaulx Terrace (NT) - Helmsley Walled Garden - Nunnington Hall (NT) - Castle Howard - Beningbrough Hall (NT) - York Minster - Treasurer's House (NT) - Barley Hall - Merchant's Adventurer Hall - Clifford's Tower (EH) - Goddards (NT)

Andere bezienswaardigheden en musea:
Flamingo Land - Dorman Museum - Whitby Museum - Captain Cook Memorial Museum - Sea Life Scarborough - Rotunda Museum - Captain Cook & Staithes Heritage Centre - North Yorkshire Moors Railway - Harry Potter station Hogsmeade (Goathland) - The Scarborough Steam Railway - Beck Isle Museum - Ryedale Folk Museum - World of James Herriot - York Castle Museum - Jorvik Viking Centre - York Dungeon - National Railway Museum - Yorkshire Museum


Terug naar:

→ North York Moors