Bezienswaardigheden in Tyne and Wear

Newcastle in Tyne and Wear, Engeland Arbeia Roman Fort in South Shields, Noord Engeland Souter Lighthouse in Noord Engeland Penshaw Monument in Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland

De kaart van Tyne and Wear

Bekijk hier de interactieve kaart van het graafschap Tyne and Wear in noordoost Engeland. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart

Informatie

Tyne and Wear vormt het verstedelijkte gebied van noordoost Engeland en wordt omringd door rustigere gebieden als Northumberland en County Durham. Het graafschap telt twee echte steden die ongeveer gelijke groot zijn, namelijk Newcastle en Sunderland. Er is ook een hevige rivaliteit tussen de voetbalclubs van beide steden. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Washington, Gateshead (pal tegenover Newcastle) en aan zee bijvoorbeeld Whitley Bay. Als je vanuit IJmuiden met de veerboot arriveert dan zie je aan je rechter hand Tynemouth en aan je linker hand South Shields. Je gaat van de boot af in North Shields.

Naast de musea in de steden zijn er verspreid over het graafschap nog meer bezienswaardigheden zoals enkele oude locaties. Denk aan Tynemouth Castle uit de middeleeuwen en het Segedunum Roman Fort uit het antieke tijdperk der Romeinen. Bij Walls End begint tevens de Muur van Hadrianus, het beroemdste Romeinse bouwwerk van Groot-Brittannië en één van de bekendere in de wereld. Je kunt er ook het Hadrian's Wall Path volgen, een wandelroute langs de muur. Een andere bekende landmark is overigens de Angel of the North, een grote sculptuur van een engel. Mooie natuurlijke locaties zijn er ook zoals het fraaie landschapspark Gibside van de National Trust en het nabijgelegen Chopwell Woodland Park. Aan de kust kunt u nog de benen strekken bij het Souter Lighthouse, de vuurtoren bij 'The Leas', een natuur -en kustgebied van ongeveer 4 kilometer in lengte. Het is een gebied met kliffen en wordt ook beschermd door de National Trust.

Bestemming Newcastle

groen vlak Newcastle groen vlak

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een aantal musea, mooie historische gebouwen en andere bezienswaardigheden te bezoeken. Een aantal locaties worden beheerd door de organisatie National Trust (NT) en één door English Heritage (EH). Bekijk de pagina van het centrum van Newcastle om de locaties van de bezienswaardigheden in die stad te bekijken.


Historische gebouwen en tuinen:
Gibside (NT) - George Stephensons Birthplace (NT) - Cherryburn (NT) - Seaton Delaval Hall (NT) - St Mary's Lighthouse - Tynemouth Priory and Castle (EH) - Arbeia Roman Fort - Segedunum Roman Fort - Angel of the North - Washington Old Hall (NT) - Penshaw Monument (NT)

Enkele musea en natuurlijke locaties:
South Shields Museum - The Leas (NT) - Sunderland Museum & Winter Gardens - Great North Museum - Hatton Gallery - Laing Art Gallery - Discovery Museum - Shipley Art Gallery - Chopwell Woodland Park


Terug naar:

→ Tyne & Wear