Wat is er te zien in Londen?

St James Park in Londen Westminster Palace in Londen Sherlock Holmes 221B Baker Street in Londen Kensington Palace in Londen Warenhuis Harrods in Londen Werelderfgoed van Greenwich in Londen Primrose Hill in Londen Kew Gardens in Londen Een reis naar Londen

Kaart met bezienswaardigheden van Londen

Bekijk hier de interactieve kaart van Groot Londen, inclusief het centrum van de stad maar ook buitenwijken waar overigens ook veel te zien is. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, parken, stadsdelen en andere mooie locaties. De bezienswaardigheden in de uitgelichte stadsdelen Westminster, City of London, Camden, Kensington & Chelsea, Greenwich en Richmond ziet u niet hier op deze kaart maar op de kaarten van die bestemmingen. U vindt ze ook op de volgende tabbladen.

legenda van kaart

Centrum en Oost: Westminster, City of London en Greenwich

De meest beroemde bezienswaardigheden van Londen zijn te vinden in het centrum van deze enorme grote hoofdstad van Engeland. Er zijn enorm veel musea en historische bezoekersatracties om te bezichtigen waarvan een aantal in en rond de City of Westminster. Hier vindt u bijvoorbeeld het parlement, de prachtige abdij en verschillende musea waarvan de National Gallery aan Trafalgar Square met zijn vele schilderijen één van de beroemdste is. Het nadeel van Londen is dat hotels en appartementen er erg duur zijn maar het voordeel is weer dat een aantal grote musea gratis te bezoeken zijn. Daar hoort de National Gallery bij net als bijvoorbeeld het British Museum, het Imperial War Museum en het Tate Modern. In dit deel van de stad staat tevens het Buckingham Palace, de residentie van de koningin en wie een wandeling wil maken kan de paden volgen door het grote Hyde Park of langs de rivier de Theems.

Net ten oosten van Westminster ligt het oude hart van Londen, namelijk de City of London. Het ziet er tegenwoordig (deels) behoorlijk futuristisch uit vanwege de wolkenkrabbers. Die behoren toe aan de banken en gerelateerde bedrijven want dit is ook één van de belangrijkste financiële centra van Europa. Het hoogste gebouw van allemaal staat overigens aan de andere kant van de rivier. Dit is The Shard, een 310 meter hoog bouwwerk waar u ook een kaartje voor kunt bestellen zodat u van de uitzichten op de bovenste verdieping kunt genieten. Naast alle moderne bouwwerken zijn er echter ook fraaie historische locaties te bezichtigen zoals de oude Tower of Londen, de iconische Tower Bridge dat tevens als bezoekersattractie fungeert en de stijlvolle St Paul's Cathedral.

Als u meer over de scheepvaart en over het maritieme verleden van Londen en Engeland wilt leren dan moet u verder in het oosten gaan kijken. In Canary Wharf staat het Museum of London Docklands en nog verder oostwaarts pal ten zuiden van de Theems het werelderfgoed van Greenwich. Het Maritime Greenwich is een complex van historische bezoekersattracties met musea, historische gebouwen en ook een oud schip. Bezoek bijvoorbeeld het National Maritime Museum, het Old Royal Naval College, het Ranger's House, het koninklijke observatorium en de Cutty Sark, een 19e eeuws zeilschip. Verder zijn er in het oosten en zuidoosten van de stad niet zo veel bezienswaardigheden maar ten zuidoosten van Greenwich zijn wel enkele fraaie historische huizen te bezoeken, namelijk het Eltham Palace en in Bexleyheath het Red House en Danson House.

Vakantiebestemmingen in Londen (centrum en oost)

City of Westminsters City of London Greenwich

Noord en West: Camden, Hampstead, Kensington, Kew en Richmond

Buiten het centrum van Londen is ook veel te zien zoals dus in Greenwich waarover u op het vorige tabblad al hebt kunnen lezen. Een klein eindje ten westen van Westminster ligt Kensington and Chelsea, de naam van het stadsdeel met de hoogste huizenprijzen. U vindt er het koninklijke Kensington Palace dat pal aan het openbare park gesitueerd is dat overloopt in het nog grotere Hyde Park. Het is ook het gebied met de beroemde zaterdagse antiekmarkt aan Portobello Road en ook het exlusieve warenhuis Harrods. Vlakbij Harrods staat ook de Royal Albert Hall en enkele grote musea die ook weer gratis te bezoeken zijn, namelijk het Natural History Museum, het Science Museum en het Victoria and Albert Museum. Chelsea is onder meer bekend vanwege haar voetbalclub maar ook vanwege de jaarlijkse Chelsea Flower Show, 's lands meest befaamde bloemenshow. Het ligt vlakbij de rivier de Theems met aan de overkant het Battersea Power Station dat in de serie Sherlock nog een prominente filmlocatie was.

Verder naar het westen wordt het relatief rustiger en waan je je steeds minder in een grote stad. Het is ook het gebied met enkele zeer fraaie landhuizen met tuinen waaronder Chiswick House, Syon House, Strawberry Hill House en het Hampton Court Palace. Met name het uiterste westen van Londen is een geschikt gebied voor mensen die van groen houden want hier liggen de enorm grote Kew Gardens, het eveneens grote Richmond Park, Bushy Park, het net genoemde landgoed van Hampton Court Palace en verder weg van de rivier de Wimbledon Common dat net naast de tennisbanen van Wimbledon gesitueerd is. Daarnaast kunt u hier ook flink wandelen, bijvoorbeeld door het bewegwijzerde Thames Path te volgen dat onder andere langs het paleis, het stadje Richmond en de Kew Gardens loopt.

Ten noorden van het centrum zijn ook bezienswaardigheden alhoewel wel minder dan in het westen. U vindt er het Regent's Park dat pal ten noorden van het Sherlock Holmes Museum en Madame Tussauds ligt. De populaire tv serie is ook voor een groot deel opgenomen in de hoofdstad. Kijkt u hier voor een aantal filmlocaties van Sherlock. Daarop vindt u met name alle filmlocaties in Londen. In de buurt vindt u ook de grote Camden Market en nog wat verder noordwaarts Hampstead Heath, een vrij groot groen gebied met wandelpaden en ook uitzichten want dit is het enige deel van Londen waar een paar lagere heuveltjes gesitueerd zijn. Het voornaamste uitzichtspunt hier is Parliament Hill maar vlakbij Regent's Park kunt u ook naar Primrose Hill wandelen. Hampstead is net als een aantal wijken in het westen redelijk exlusief en hier wonen dan ook verschillende bekende Britten en bekende buitenlanders. De meest in het oog springende bezoekersattractie hier is het witte Kenwood House, gratis te bezoeken en omringd door een mooi park.

Vakantiebestemmingen in Londen (noord en west)

Camden Town Kensington en Chelsea Richmond

Lijst: historische gebouwen in Londen

Een aantal bezienswaardigheden hieronder staan op de interactieve kaart van Groot Londen hier op deze pagina, een flink aantal anderen vindt u op de kaarten van de verschillende bestemmingspagina's van Westminster, City of London, Camden, Kensington & Chelsea, Greenwich en Richmond. EH = de organisatie English Heritage en NT is de organisatie National Trust.

Koningshuis en gerelateerd:
- Buckingham Palace - The Royal Mews - Clarence House - Banqueting House - Tower of London - Kensington Palace - Kew Palace - Hampton Court Palace

Kathedralen en abdijen:
- St Paul's Cathedral - Westminster Abbey - Southwark Cathedral - Winchester Palace (EH)

Historische huizen en landgoederen:
Rainham Hall (NT) - Red House (NT) - Danson House - Eltham Palace (EH) - Queen's House Greenwich - Ranger's House Greenwich (EH) - Sutton House (NT) - Dr Johnson's House - Charles Dickens Museum - Sir John Soane's Museum - Fulham Palace - Apsley House (EH) - Kenwood House (EH) - 2 Willow Road (NT) - Fenton House (NT) - Carlyle's House (NT) - Kelmscott House - Chiswick House (EH) - Marble Hill House (EH) - Ham House (NT) - Strawberry Hill House - Osterley Park (NT) - Syon Park

Overige gebouwen:
- Old Royal Naval College Greenwich - Royal Observatory Greenwich - Tower Bridge - Westminster Palace - Jewel Tower (EH) - Royal Albert Hall - The Hill Garden and Pergola

Lijst: musea in Londen

Een aantal musea hieronder staan op de interactieve kaart van Groot Londen hier op deze pagina, een flink aantal anderen vindt u op de kaarten van de verschillende bestemmingspagina's van Westminster, City of London, Camden, Kensington & Chelsea, Greenwich en Richmond.

Geschiedenis en wetenschap:
National Maritime Museum - Museum of London Docklands - HMS Belfast - Museum of London - Imperial War Museum - Churchill War Rooms - The Guards Museum - British Museum - Science Museum - Natural History Museum - Museum of Water and Steam - Transport Museum - London Canal Museum - Foundling Museum - National Army Museum - Richmond Museum - Twickenham Museum

Huizen/musea van bekende Britten:
- Charles Dickens Museum - Sherlock Holmes Museum - Dr Johnson's House - Sir John Soane's Museum - Apsley House (EH)

Sport:
- Lord's Cricket Museum - Wimbledon Lawn Tennis Museum - World Rugby Museum

Kunst:
- The Fan Museum - Shakespeare's Globe Exhibition - Cartoon Museum - Courtauld Gallery - National Gallery - National Portrait Gallery - Maddame Tussauds - Royal Academy of Arts - The Wallace Collection - Tate Britain - Tate Modern - Victoria & Albert Museum - Musical Museum - The Queen's House


Terug naar:

→ Londen