Wat is er te zien in het New Forest en het eiland Wight?

Osborne House op het eiland Wight, Engeland Platteland van het eiland Wight The Needles op het eiland Wight New Forest National Park in Hampshire Rondreis door Dorset, Wiltshire en Isle of Wight in Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in het New Forest en Isle of Wight (+ Dorset)

Bekijk hier de interactieve kaart van New Forest en het eiland Wight (oostelijke helft) + Dorset (westelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Dorset.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier historische huizen, tuinen, kastelen, kustforten en ook andere bezienswaardigheden. Enkele worden beheerd door de organisatie National Trust (NT) en ook een aantal door English Heritage (EH). Bekijk de stedenpagina's (hierboven) om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen en tuinen:
Mottisfont (NT) - Tudor House - Medieval Merchant's House - Beaulieu Abbey - Furzey Gardens - Exbury Gardens - Osborne House (EH) - Appuldurcombe House (EH) - Mottistone Manor Gardens (NT)

Oudere Kastelen en forten:
Fort Cumberland (EH) - Southsea Castle - Fort Brockhurst (EH) - Portchester Castle (EH) - Hurst Castle (EH) - Yarmouth Castle (EH) - The Needles Old & New Battery (NT) - Carisbrook Castle (EH) - Bembridge Fort (NT)

Enkele musea en andere bezienswaardigheden:
New Forest Centre - New Forest Wildlife Park - New Forest Reptile Park - Buckler's Hard - Sammy Miller Museum - Blue Reef Aquarium Southsea - D-Day Museum - Spinnaker Tower (Portsmouth) - Portsmouth Historic Dockyard - Sea City Museum (Southampton) - Isle of Wight Zoo - Shanklin Chine - Godshill Model Village - Ventnor Botanic Garden - Isle of Wight Donkey Sanctuary - St Catherine's Lighthouse


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

New Forest National Park

Het New Forest National Park bevindt zich in de westelijke helft van het graafschap Hampshire. Het begint ten westen van de stad Southampton waar ook het één en ander te zien is en waar ook veerboten naar het eiland Wight vertrekken. Het nationale park is niet zoals de naam doet vermoeden een gebied met slechts bossen. Het kent ook vele open landschappen met glooiende velden, weiden, heidevelden en een vrij brede rivier die de zee bereikt bij het North Solent Nature Reserve, vlakbij het Lepe Country Park. Vanaf de middeleeuwen werd het park gebruikt als jachtgebied voor de koning. Nu is het dus in gebruik voor liefhebbers van natuur en recreatie. De oostelijke helft van Hampshire waar het South Downs National Park gesitueerd is, wordt hier overigens niet beschreven. Voor meer informatie over die regio, kijkt u hier bij de bezienswaardigheden in de South Downs.

Het New Forest is mooi vanwege de landschappen maar één van haar charmes is ook dat er pony's en ezels vrij rond lopen. Het bezoekerscentrum van het nationale park vindt u in Lyndhurst, één van de bekendere plaatsjes. Hier kunt u bijvoorbeeld in de zomer ook een rit maken met een open bus voor een tour door het gebied, of ergens uitstappen om te gaan wandelen. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Brockenhurst (heeft een treinstation), het kuststadje Lymington en Beaulieu. Dit is tegelijk een bezoekersattractie vanwege de aanwezigheid van een historisch huis met tuinen, een oude abdij en het National Motor Museum. Stroomafwaarts langs de rivier die dezelfde naam draagt, kunt u de historische attractie Buckler's Hard en de fraaie Exbury Gardens bezichtigen. De locaties zijn overigens elk aan een andere kant van de Beaulieu gesitueerd.

Vakantiebestemmingen: Lyndhurst + Southampton

Southampton groen vlak Lyndhurst

Isle of Wight

Wight is niet het grootste eiland van Groot-Brittannië maar wel van Engeland. Het ligt behoorlijk dicht bij het vasteland. Zo duurt een overtocht vanuit Portsmouth naar Ryde maar een minuut of twintig. Er zijn overigens nog een aantal andere veerdiensten mogelijk. Het Isle of Wight is qua landschap te vergelijken dat van Zuidoost Engeland. Het heeft golvende heuvels, veel graslandschappen en prachtige witte kliffen. Die zijn bijvoorbeeld heel goed te zien in de buurt van Freshwater Bay in het westen, het meest rustige gebied van het eiland. Hier ziet u ook The Needles, puntige uitsteeksels in zee, de overblijfselen van een geërodeerde kustlijn.

Ook het zuidoosten heeft een behoorlijk geaccidenteerde kustlijn met mooie kliffen. Hier vindt u tevens de hoogste heuvels van het eiland, te vinden in de Ventnor Downs. Ventnor ligt hier pal ten zuiden aan zee en is één van de badplaatsen op het eiland Wight. Deze kleinere badplaatsen - want steden zijn er niet - bevinden zich allemaal in het zuidoosten. Hier vindt u ook Shanklin en Sandown. Het stadje Newport heeft de meeste inwoners en ligt in het midden van het Isle of Wight. Wandelen kan hier ook zeker, door de heuvelachtige binnenlanden maar ook langs de kustpaden aan zee. Daarnaast zijn er ook enkele bezienswaardigheden van historische aard zoals Carisbrook Castle en het prachtige Osborne House, dat in de 19e eeuw het buitenverblijf van Koningin Victoria was. Een voorbeeld van een ander soort attractie is het Godshill Model Village, vlakbij het Isle of Wight Donkey Sanctuary.

Vakantiebestemmingen op Wight

Shanklin Ventnor Freshwater

Terug naar:

→ Zuid Engeland