Wat is er te zien op Guernsey en Alderney?

Mooie kust op het eiland Guernsey, Kanaaleilanden Mooie kust op het eiland Guernsey, Kanaaleilanden St Peter Port op Guernsey, Kanaaleilanden St Peter Port op Guernsey, Kanaaleilanden St Peter Port op Guernsey, Kanaaleilanden Castle Cornet op Guernsey, Kanaaleilanden Het dorp Castel op Guernsey, Kanaaleilanden Het dorp Torteval op Guernsey, Kanaaleilanden Het eiland Alderney van de Kanaaleilanden St Anne op Alderney, Kanaaleilanden

Kaart met bezienswaardigheden op Guernsey en Alderney (+ Jersey)

Bekijk hier de interactieve kaart van Guernsey, Jersey en de andere kleinere Kanaaleilanden. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie locaties op Jersey.

legenda van kaart

Het eiland Guernsey

Guernsey is één van de twee grootste eilanden die behoren tot de Channel Islands, de Britse Kanaaleilanden. De meest prominente plaats op het eiland is het havenstadje St Peter Port. Het heeft ongeveer 18 duizend inwoners en hier arriveren ook de verschillende veerdiensten vanaf het vasteland. Het is een stadje met een mooie haven en sfeervolle geplaveide straatjes. St Peter Port was in de 19e eeuw het ballingsoord van de bekende Franse dichter en staatsman Victor Hugo die vanwege zijn opvattingen jegens Napoleon III het land ontvluchtte. Zijn voormalige huis hier, Hauteville House, is open voor bezoekers. Er zijn echter nog meer historische bezienswaardigheden te bezichten. Dit zijn het Guernsey Museum & Art Gallery, het Victoriaanse winkeltje aan 26 Cornet Street en de twee musea die gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog, namelijk het German Naval Headquarters en La Valette Underground Military Museum. Maar dan is er ook nog Castle Cornet dat in de haven staat. Dit is niet alleen de locatie van het oude kasteel maar ook van vijf musea. Dit zijn drie militaire musea waaronder één over de luchtmacht en ook het maritiem museum.

Guernsey heeft daarnaast een rustig dunbevolkt platteland met een vlak of heel licht golvend landschap. Op twee van de foto's ziet u twee voorbeelden van kleine dorpjes, te weten Torteval en Castel. Er zijn wel behoorlijk geaccidenteerde kusten in bepaalde streken en dat is met name de zuidkust. Daar zijn de nodige kliffen en mooie wandelpaden. In het westelijke deel van het eiland kunt u ook enkele natuurreservaten bezichtigen, net als in het noordoosten. Denk aan het Pleinmont Nature Reserve en het La Claire Mare Nature Reserve. Er zijn op het platteland ook verschillende historische bezoekersattracties waarvan het grootste deel te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Guernsey is namelijk bezet geweest. Zo vindt u er onder andere het German Occupation Museum en enkele kustfortificaties.

Alderney, Herm en Sark

Er zijn meerdere kanaaleilanden. Jersey wordt behandeld op haar eigen pagina maar in de buurt van Guernsey liggen ook Herm, Sark en wat verder noordwaarts Alderney. Dat is de ook de grootste van de drie laatst genoemden. Daar vindt u het dorp St Anne waar ook het lokale museum is gevestigd en waar tevens de Alderney Railway is gesitueerd. U kunt er dus een ritje maken met een oude trein.

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Zie hieronder een aantal bezienswaardigheden waaronder enkele musea, kustforten, een kasteel en ook een paar landgoederen:

Gebouwen, musea en landhuizen: Guernsey Museum & Art Gallery | Castle Cornet | 26 Cornet Street | Hauteville House | Sausmarez Manor | Les Caches Farm | Fort Grey | Fort Hommet | Saumarez Park | Fort Doyle

Gebouwen - Tweede Wereldoorlog: German Naval Headquarters | La Valette Underground Military Museum | German Military Underground Hospital | German Occupation Museum | Vale Castle

Reisinformatie:

→ Kanaaleilanden