Wat is er te zien in het graafschap Essex?

Flatford in Suffolk, Engeland Colchester Castle in Essex Paycocke's House in Essex Audley End House in Essex

Kaart met bezienswaardigheden in Essex (+ Cambridgeshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Essex (zuidoostelijke helft) en Cambridgeshire (noordwestelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie locaties in Cambridgeshire.

legenda van kaart

Essex: Colchester, Dedham Vale en de draslanden

Het graafschap Essex heeft een overwegend vlak landschap en grenst aan het drukke Groot Londen. Maar ondanks de aanwezigheid van enkele niet al te grote steden is er ook zeker de nodige natuur en mooi platteland. Colchester is de oudste stad van Engeland omdat het al bijna 2000 jaar geleden gesticht is door de Romeinen onder de Latijnse naam Camulodunum. De stad heeft ook een 16e eeuwse Zuid-Nederlandse wijk en dan heb je het in die periode vooral over Vlaamse protestantse vluchtelingen. U kunt er enkele musea bezichtigen en dat geldt ook voor de stad Chelmsford. U vindt daar bijvoorbeeld het stijlvolle Hylands House en een paar kilometer verderop de oude Ingatestone Hall. De grootste nederzetting ligt aan de zuidkust van het graafschap en dat is de badplaats Southend-on-Sea. Naast dat u naar het strand kunt zijn ook hier enkele historische bezienswaardigheden en musea te vinden. Voorbeelden van andere plaatsen langs de toch vrij uitgebreide kustlijn van Essex zijn de kleinere badplaatsen Clacton-on-Sea en Walton-on-the-Naze, en de kuststadjes Maldon en Harwich. Harwich is bij menig 'Engelandvaarder' bekend omdat hier de veerboot vanuit Hoek van Holland arriveert.

Een vrij groot deel van de kustgebieden zijn beschermd gebied. Hier zijn vrij veel draslanden, kreken, zoutmoerassen en kwelders, een belangrijke habitat voor de nodige vogels. U vindt hier bijvoorbeeld de natuurreservaten van Hamford Water, de Colne Estuary, de Blackwater Estuary, de Copt Hall Marshes en Northey Island. Dit eilandje ligt net voor de kust in de brede rivier de Blackwater en ook vlakbij Maldon. Dit oude stadje is onder andere bekend vanwege haar zoutpannen. Hier wordt al lang zout gewonnen en een goede reden daarvoor is ook het feit dat in dit deel van het land de meeste zon te verwachten is. Naast de net genoemde natuurgebieden ligt er in het noorden nog een fraai gebied. Dit is de Dedham Vale & Stour Valley, een Area of Outstanding Natural Beauty in het grensgebied met het graafschap Suffolk. Dit is een licht glooiend stuk platteland met een paar fraaie dorpjes als Dedham en Flatford, beroemd geworden door de schilderijen van John Constable, één van 's lands meest befaamde schilders. Verspreid over het platteland en in de stadjes van Essex zijn uiteraard meer bezienswaardigheden waaronder historische huizen en tuinen. Goede voorbeelden zijn Audley End House in Saffron Walden, Hedingham Castle, Paycocke's House and Garden in Coggeshall en de Beth Chatto Gardens in Elmstead Market. Saffron Walden is een oude stadje met de nodige mooie historische gebouwen en bijvoorbeeld de mooie Bridge End Garden.

Bestemmingen in Essex

Colchester Dedham Harwich

Maldon groen vlak Saffron Walden

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal historische gebouwen en musea te bezoeken waaronder middeleeuwse gebouwen en statige huizen en tuinen. In het gehucht Flatford bij Dedham kunt u er meerdere bekijken. Sommige locaties worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage.

Historische gebouwen en tuinen:
Flatford (NT) - Harwich Redoubt Fort - Naze Tower - Bourne Mill (NT) - Flatford Mill (NT) - Bridge Cottage (NT) - Beth Chatto Gardens - Green Island Gardens - Marks Hall Garden and Arboretum - Layer Marney Tower - Coggeshall Grange Barn (NT) - Paycocke's House (NT) - Eastbury Manor House (NT) - Hylands House - Prittlewell Priory - Southchurch Hall - Cressing Temple - Hedingham Castle - Audley End House (EH) - Bridge End Garden - Chelmsford Cathedral - Hyde Hall Garden - Ingatestone Hall - Hill Hall (EH) - Waltham Abbey (EH)

Enkele musea en andere attracties:
Harwich Maritime Museum - Colchester Castle Museum - Colchester Zoo - Hollytrees Museum - Munnings Art Museum - Braintree Museum - Saffron Walden Museum - Mountfitchet Castle & Norman Village - Chelmsford Museum - Central Museum - Bee Croft Art Gallery


Terug naar:

→ Essex & Cambridgeshire