Wat is er te zien in Berkshire?

Windsor Castle in Berkshire Windsor Great Park in Berkshire Basildon Park in Berkshire Highclere Castle

Kaart met bezienswaardigheden in Berkshire (+ Surrey)

Bekijk hier de interactieve kaart van Berkshire (noorden en westen) en Surrey (zuid). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Surrey.

legenda van kaart

Berkshire: Windsor, North Wessex Downs en Chilterns

Berkshire is een graafschap met twee helften. De oostelijke helft grenst direct aan Groot Londen en is daarom dichtbevolkter dan het westen. In het oosten vindt u plaatsen als Maidenhead, Slough en Windsor. Dit laatste stadje is vooral bekend vanwege het mooie Windsor Castle, de residentie van de koningin. Als de majesteit er niet is dient het als bezoekersattractie. Aan de overkant van de rivier de Theems ligt Eton, het stadje dat bekend is van de school die hier staat. Over 'upper class' gesproken: de beroemde racebanen van Ascot liggen hier ook in de buurt. Als u van tuinen en parklandschappen houdt, dan kunt u een bezoek brengen aan het Windsor Great Park, een mooie plek met parken en tuinen. U kunt ook wandelen langs de rivier. Het Thames Path is een officiële wandelroute met bewegwijzering. De grootste plaats van Berkshire bevindt zich verder naar het westen, namelijk Reading.

Helemaal in het westen vindt u geen steden maar voornamelijk dorpen en het stadje Newbury, ook weer een plaats met een racebaan. Het wordt omringd door de natuur en het platteland van de North Wessex Downs, een Area of Outstanding Natural Beauty. Dit relatief rustige gebied bestaat voornamelijk uit licht heuvelachtige graslandschappen. Binnen dit gebied ligt één van de bekendere landhuizen van Engeland. Dit is het stijlvolle Highclere Castle dat beroemd is geworden omdat het de filmlocatie was van Downton Abbey. Highclere Castle ligt overigens net over de grens in het graafschap Hampshire. In het noorden van Berkshire ligt nog een AONB en die is een stuk bekender. Dit is de Chilterns en geniet mede bekendheid vawege de tv-serie Midsomer Murders. Dat gebied wordt echter op een aparte pagina behandeld. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in the Chilterns.

Vakantiebestemmingen in Berkshire

Windsor groen vlak Newbury

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie locaties te bezoeken. U vindt hier voornamelijk historische huizen en tuinen. De meesten worden beheerd door de organisatie National Trust (NT). Er staan overigens ook enkele locaties bij (ook op de kaart) in het noorden van het graafschap Hampshire.

Kastelen, huizen en andere gebouwen:
Windsor Castle - Eton College - Basildon Park (NT) - Ashdown House (NT) - Shaw House in Newbury - Highclere Castle - The Vyne (NT) - Ham House in Richmond (NT) - Marble Hill House in Richmond

Tuinen en andere bezienswaardigheden:
The Royal Landscape - West Green House Gardens (NT) - Reading Museum - Windsor and Royal Borough Museum - Kew Gardens (Richmond)

Terug naar:

→ Surrey & Berkshire